Image
09/11/2019

DJ Black Mamba: "Ik wil muziek kennen voor ze op de radio komt."


Noonah Eze alias DJ Black Mamba komt net met Miss Angel van het podium op het gloeiend hete Fire is Gold-festival. In een nog warmere artiestentent overschouwen we even hoe hard het voor haar gaat. Mamba Nights in Sint-Niklaas, een show op Studio Brussel, overal aan de draaitafel en dan moet haar eigen muziek nog komen!
 
GUIDO: Waarmee ben je bezig?
Black Mamba: Producen. Ik heb enkele jaren geleden Ableton-lessen gevolgd om de basis wat te kennen en dan is het op eigen intuïtie wat prutsen, zoeken, proberen. Het is een andere wereld.
GUIDO: Heb je al een aha-moment gehad?
Black Mamba: Ik ben aangenaam verrast over hoe snel iets al best goed klinkt. Er is zelfs al een track die ik al af en toe eens heb gedraaid en die passeert ook wel goed. Er niet te zwaar aan tillen, komt wel goed. En ik kan nog vijf jaar zeggen dat ik wil producen, gewoon meteen beginnen is beter. Ik kijk ernaar uit om een maand geen boekingen aan te nemen en me terug te trekken om te maken. Ik ben nu een studio aan het bouwen in een co-workingspot in Brussel, dus dat wordt de plek. Als ik naar daar ga, zal het van ’s morgens tot ’s avonds muziek maken zijn. Thuis lukt dat gewoon niet.
GUIDO: Weet je waar je heen wil?
Black Mamba: Nu ben ik echt nog in de fase: vandaag maak ik een hard drum track, de volgende dag een ander elementje van een geheel. Dat blijft beheersbaar, want als je meteen voor een geheel gaat, verlies je vrij vlug overzicht. Niet dat ik daar iets mee ga doen, maar gewoon om een vertrouwen te vinden met die software, zodat het doet wat ik wil. En dan is het de bedoeling dat alle genres die ik draai in mijn set, terechtkomen in wat ik maak.
GUIDO: En zelf zingen?
Black Mamba: O, nee, nee! Dat wil ik niemand aandoen. Maar wel andere rappers. Ik wil een wisselwerking tussen instrumentale tracks en songs met verses.
GUIDO: Door op het podium te staan pik je nog dingen op?
Black Mamba: Ja, en het is vooral leuk! Ik ga ook eens een beat voor Miss Angel maken. Ik ben blij dat ik eerst mijn stijl heb gevonden als dj, als muziekmaker komt dan wel.
GUIDO: Ik las dat je veel muziek via je moeder meekreeg.
Black Mamba: Zeker maar evengoed via PlayStation. De soundtracks van GTA hebben me meteen gepakt. Mijn broer zat GTA te spelen, ik zat ernaast en schreef de hele tijd songs op die in die game passeerden, via de verschillende radiostations die je in dat spel hebt. Bij sommige nam ik het ene post-itje na het andere en bleef ik maar schrijven. Ik was steeds op zoek… Nu doe ik dat eigenlijk nog steeds!
GUIDO: Graaf je in het verleden van de hiphop?
Black Mamba: Nee, bij geen enkel genre. Alle obvious songs ken ik en heb ik wel, maar ik ga niet verder graven. Geef mij maar de tracks van nu, vandaag. Ik wil mee zijn, voor zijn. Ik wil het kennen voor het op de radio komt.
 
Mamba Nights & Stubru
 
GUIDO: Daarnet op het podium speelde je een nieuwe track van Missy.
Black Mamba: Oh my god! Heerlijk toch. Wauw, beste dag van mijn leven! Deze morgen mijn wekker op 6 uur gezet, laptopke gepakt en naar die nieuwe songs geluisterd, heerlijk. Missy heeft zoveel veranderd toen ze ‘Get ur freak on’ bracht, en nog daarvoor ook. De mensen beseffen dat niet. Zo blij dat ze nu terug muziek brengt.
GUIDO: Hoe selecteer je uit de stortvloed van nieuwe muziek?
Black Mamba: Ik ga meteen naar het midden van een track. Als dat klikt dan luister ik de hele song. Ik volg heel wat mensen op Spotify, Soundcloud, Bandcamp... Het komt ook al wel een stuk gefilterd naar me toe, gelukkig. Zeker nu met Stubru, iedereen mailt me. In het begin denk je naar alles te luisteren, maar na een tijdje: boeit echt niet!
GUIDO: Ben je al geëvolueerd als dj?
Black Mamba: Ik hou wel van de technische kant. Ik amuseerde me met een PlayStation-controller, dus een Cd'tje doet het ook wel voor mij! Twee nummers bij elkaar laten passen, heel fijn. Maar ik ben er nog niet, ik kan nog veel leren. En ik wil technisch ook echt goed zijn. ‘Zeker voor een meisje is ze technisch goed’, dat krijg je nog altijd. Alsof we iets aan onze handen zouden hebben waardoor we dat niet kunnen. En dan bewijs ik nog liefst superhard het tegendeel, nice!
GUIDO: Je doet veel hé!
Black Mamba: Ik draai drie, vier keer per week. Wordt tricky, want met dubbele boekingen zijn ze echt niet blij hoor, bij Stubru.
GUIDO: Wat als je ooit moet kiezen in alles wat je doet?
Black Mamba: Ik hoop dat ik dan een en ander kan doorgeven aan anderen die het met dezelfde passie zullen doen. In die Mamba Nights kruipt veel werk. Maar echt dingen opgeven, I don’t know, liever niet. Wat minder boekingen aannemen. Deze zomer heb ik veel ja gezegd. Leuke zomer, dat wel! Volgende zomer wat strenger selecteren en hopelijk een paar keer buitenland.
GUIDO: Belgische hiphop staat op het hoogste niveau ooit, vind ik.
Black Mamba: Zeker als je ziet hoeveel vrouwelijke artiesten aan de slag zijn. Zelfs tegenover anderhalf jaar geleden. Ik hoop dat iedereen blijft werken en volhouden, dan krijgen we mooie songs en albums. Miss Angel kan echt groot worden, denk ik. Ze heeft het.
 
Eindelijk een echte scene
 
GUIDO: Wat zijn jouw dromen? Al heb ik de indruk dat je daar gewoon meteen aan begint.
Black Mamba: Veel radioshows doen. Stubru was een droom. Ik wil héél graag een Boiler Room doen. Nyege Nyege festival in Oeganda ook. Ziet er daar zo tof uit, en wat ik nu speel, past daar honderd procent. Als die mij vragen, ik val flauw jong!
GUIDO: Vind je hiphop vandaag nog vernieuwend?
Black Mamba: Het kan heel simpel zijn, kijk maar naar ‘Old town road’ van Lil Nas. Eenvoudige beats, vocaal catchy, wereldhit. De Nederlandse scene, die lang heel sterk bezig was, is stilaan tegen een muur aan het lopen. Iedereen kopieert elkaar, ik ben afgehaakt. Tegen het plafond, en nu iets nieuws graag. In België is dat er nog niet, er zijn zelfs nog grote verschillen per stad. Brussel klinkt niet als Gent, Antwerpen. Totaal andere vibe. Een echte scene zowaar, heel fijn.
GUIDO: Om het dan toch over verschil tussen mannen en vrouwen te hebben, is er al wat veranderd in de macho hiphopscene?
Black Mamba: Als ik met Miss Angel op het podium sta wel. Drie vrouwen on stage en dan nog dansers erbij! Dat heb ik nog niet op een andere show gezien. What the fuck, wij kunnen dat ook. Doe niet zo belachelijk. We need more girls on mics!
GUIDO: Ben je zelf een danser?
Black Mamba: Als het een goeie dj is. Vaak luister ik natuurlijk ook hoe zij of hij draait, beroepsmisvorming. Als ik een slechte overgang hoor, ben ik al uit de sfeer.
GUIDO: Een all-time classic?
Black Mamba: Alles van Missy Elliott. Ik heb altijd gezegd dat ik in elke set een nummer van Missy zou spelen en dat ben ik niet aan het doen, daar moet ik aan werken. Dat neem ik terug op, die belofte. One of a kind. Zij is voor mij herkenbaar omdat ze ook alles heeft gedaan. Ze rapt, producet, zingt... ze is echt!

(LAD)
foto: Lore Steveninck

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84