Image
25/09/2019

KEVIN JANSSENS over 'De Patrick'

De Patrick, waarin een schier onherkenbare Kevin Janssens de zwijgzame uitbater van een nudistenkamp speelt, is een tragikomische, prachtig in beeld gebrachte film over loslaten en blij zijn met wie je bent. Janssens onderging een heuse transformatie, want hij kwam voor deze rol maar liefst zeventien kilogram bij.
GUIDO: Was het een fysieke lijdensweg?
Kevin: Ja, maar uiteindelijk heb ik het vooral mezelf aangedaan. We waren het er al vroeg over eens dat er een transformatie moest gebeuren. Patrick kon geen gast met een sixpack zijn. Nu kwam het planninggewijs niet zo goed uit, want ik had maar zeven weken om me voor te bereiden. De regisseur was er niet van overtuigd dat dat genoeg tijd was. Ook de productie begon te twijfelen, en toen heb ik gezegd: "Laat mij met rust. Ik ken mijn lichaam, het komt goed." Vervolgens heb ik in die zeven weken een aanslag gepleegd op mijn lichaam.
GUIDO: Je smolt zelfs roomijs in de microgolf om het te kunnen drinken, heb ik vernomen.
Kevin: (knikt) Ik kan het je niet aanraden. Heel ranzig, maar het heeft wel zijn effect gehad. Ik heb me een paar weken echt slecht gevoeld. Ik ben iemand die veel sport en gezond eet, en dat viel allemaal weg. Ik heb mijn eigen lichaam geattaqueerd, en dat had een weerslag op mijn gemoed. Veel ups & downs, moeilijke momenten, blèten... Je krijgt een suikerrush, die zakt weer weg... Ja, dat was wel een intense periode.
 
Ongegeneerd naakt
 
GUIDO: Ik heb een bierbuikje. Dat is er vanzelf en geleidelijk gekomen, en ik heb me daar nooit slecht door gevoeld.
Kevin: Heb je zelf ooit intensief gesport?
GUIDO: Neen.
Kevin: Ha, maar dan ken je de andere kant niet.
GUIDO: Als je me zou verplichten om te sporten, dan pas zou ik blèten!
Kevin: Dat denk ik niet. Ik denk dat je je juist veel beter zou voelen. Ik kan niet begrijpen dat mensen die niet sporten of wat voller zijn zich goed voelen in hun vel. Van sporten en gezond leven krijg je zoveel energie, en die moest ik missen. Ik ben zelfs ziek geworden in die zeven weken.
GUIDO: Die kilo's achteraf weer kwijtraken, was dat makkelijker dan bijkomen?
Kevin: Ja, alhoewel ik daar dan weer maar vijf weken de tijd voor had. Maar ik heb een goed metabolisme en ik ken mijn lichaam.
GUIDO: Voelde het als een kostuum dat je 's avonds niet kon uittrekken?
Kevin: Zo kan je het noemen, maar dan wel een heel lastig kostuum. Ik ben op een bloedhete dag eens in een zwembad gesprongen, toen er al aardig wat kilo's bij waren. Een maat van mij stond bij de bar. Er kwam een vrouw op hem af: "Is dat Kevin Janssens, daar in het zwembad? Amai, die laat zijn eigen echt wel gaan precies." (lacht) Toen hij me dat vertelde, dacht ik eerst: o nee, wat een reality check! Pas achteraf besefte ik dat het eigenlijk een compliment was, want het bewees dat wat ik aan het doen was, zijn effect had.
GUIDO: Het Jommekeskapsel van de Patrick hielp ook wel om je onherkenbaar te maken.
Kevin: Dat was nochtans niet zo drastisch, want we wilden er geen pruiken- en snorrenshow van maken. In feite heb ik gewoon mijn baard afgeschoren en voor de rest alles laten groeien.
GUIDO: En dan moest je ook nog naakt acteren...
Kevin: Dat was nog het minst moeilijke van al. Het was zelfs niet gênant. De film speelt zich af op een nudistencamping, en daar loop je naakt rond. Punt. Meer was het niet.
 
 
Regisseur TIM MIELANTS
 
"Ik wou dat Kevin over de Meir kon lopen zonder dat één vrouw naar hem keek."
 
De Patrick is het langspeeldebuut van Tim Mielants, die tekende voor de regie van onder meer Cordon en Code 37. In het buitenland scoorde hij met de tv-reeksen Legion en Peaky Blinders.
 
"De Patrick is een film die al lang in mijn hoofd spookt," aldus Tim, "en die heel persoonlijk is. Hij is op een speciale manier gerijpt, vandaar dat het een mix is geworden van verschillende genres."
 
GUIDO: Je kan de film zien als een ode aan mensen zonder ambitie. Nu heb je zelf een carrière in het buitenland opgebouwd, dus enige ambitie zal jou wel niet vreemd zijn.
Tim: Het eerlijkste antwoord dat ik daarop kan geven, is dat ik geluk heb gehad. Er zijn momenten in mijn leven geweest dat ik heel veel ambitie had, maar toen gebeurde er niets. Pas toen ik die ambitie losliet, gebeurde het. Ik kan niets anders dan regisseren, dus ik doe dat gewoon.
GUIDO: Je bent bepaald genadeloos geweest voor Kevin Janssens.
Tim: Ik vind Kevin gewoon een heel goeie acteur. Hij is in staat om een film te dragen. Hem in de huid van iemand als Patrick steken, vond ik een interessante uitdaging. Aangezien Patrick niet veel zegt, was het denkproces heel belangrijk, en dat konden we bereiken door hem die kilo's te laten bijkomen. Ik heb tegen Kevin gezegd: "Ik wil dat je over de Meir kunt lopen zonder dat de vrouwen naar je kijken." Of hij dat effectief ook heeft uitgetest, dat weet ik niet. (lacht)
GUIDO: Bijna alle acteurs waren naakt op de set. Jij ook, achter de camera, uit solidariteit?
Tim: Dat laat ik aan jullie verbeelding over.
 
(HDP)
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

Wereld Back-updag: red je data, maak een back-up

Het is de grootste nachtmerrie van elke student: terwijl je werkt aan die belangrijke taak begeeft je [...]

31/03/2021

Emoji van ‘droevig kakske’ mogelijks in aantocht

De Campaign Against Living Miserably (Calm), een Britse organisatie die zich inzet voor mentale gezondheid, [...]

29/03/2021

Aantal jongeren met financiële problemen fors toegenomen

Uit een bevraging van bankenfederatie Febelfin blijkt dat 61% van de jongeren financiële problemen heeft. [...]

29/03/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84