Image
23/09/2019

KIM SNAUWAERT uit 'The Best of Dorien B.'

"Door gratis te werken, ondermijnen kunstenaars hun eigen generatie. Maar vaak kunnen we niet anders."
 
Begin september schreed Kim Snauwaert (33) over de rode loper van het Filmfestival Oostende bij de première van The Best of Dorien B., de debuutfilm van Anke Blondé, waarin ze de hoofdrol speelt. Wellicht tot haar eigen verbazing, want ook voor Kim was dit een cinemadebuut: in het dagelijkse leven is ze kunstenares.
 
Anke en Kim leerden elkaar kennen toen ze op hun kinderen stonden te wachten aan de schoolpoort, en van het een kwam het ander. "Dat Anke me die rol aanbood, was zeer welkom, want de sociaal-economische positie van kunstenaars is schrijnend. Alles is projectgebaseerd en we werken heel veel gratis, ondanks meerdere diploma's. We ondermijnen daarmee onze eigen generatie, maar vaak hebben we geen keuze."
 
Het opvallendste kunstproject van Kim is Tussen ons - Between us, waarvoor ze in het huwelijk trad met de Russische kunstenares Anyuta Wiazemsky. Elk aspect van hun huwelijk, van aanzoek tot trouwfeest, werd geïntegreerd in een performance.
 
GUIDO: Heb ik dat correct samengevat?
Kim: Wel, het zit eigenlijk zo: Anyuta en ik studeerden samen. Zij moest het land verlaten, maar wou heel graag hier blijven. Ze heeft dan een manier gezocht om in België te kunnen blijven, maar dat bleek gewoon niet mogelijk, tenzij door een huwelijk. Het gevolg was dat ik geïnteresseerd raakte in schijnhuwelijken. In hoeverre verschilt een schijnhuwelijk van een echt huwelijk? Wat is een huwelijk? Wat staat er in het wetboek als definitie? Ik heb het opgezocht: er staat dat een huwelijk dient om "een duurzame levensgemeenschap te creëren of in stand te houden". Bij een schijnhuwelijk gaat het enkel en alleen om de papieren. Goed, toen dachten we: als wij nu trouwen voor de papieren, maar daarbij wel een duurzame levensgemeenschap in stand houden - wat we ook echt geloven te doen - dan hebben wij geen schijnhuwelijk, maar een echt huwelijk. Niet traditioneel, want Anyuta en ik hebben geen romantische relatie, maar wij streven wel naar die levensgemeenschap. In principe vonden wij dat we wettelijk konden trouwen zonder iets verkeerds te doen.
 
Huwelijk als kunstwerk
 
GUIDO: In het wetboek staat ook dat gehuwden tot samenwonen verplicht zijn.
Kim: Wij zijn ook gaan samenwonen, en gezien ons beider achtergrond als kunstenaar, vonden we dat we er een werk aan moesten koppelen. Een reeks werken zelfs. Het hele proces, van het huwelijksaanzoek over de interviews bij de Cel Schijnhuwelijken tot ons huwelijksfeest, hebben we artistiek verwerkt. Ons huwelijksfeest was bijvoorbeeld op Theater Aan Zee, waar we zowel familie als publiek hebben uitgenodigd. Het aanzoek gebeurde in een kunstgalerij. Van al de juridische ontwikkelingen hebben we het politiedossier opgevraagd, en daarrond hebben in Brussel gewerkt op het Working Title Festival. Uiteindelijk wil ik er ook een publicatie rond maken. Daarin wil ik ons project overstijgen en dieper ingaan op wat een levensgemeenschap kan inhouden en wat ze voor verschillende mensen betekent. Ik zoek daarbij inbreng van zowel gewone mensen als specialisten, zoals moraalfilosofen. Samen zullen we nadenken over de heel mooie definitie van het huwelijk, die volgens mij vandaag zeer relevant is in onze huidige maatschappij.
 
In de etalage
 
GUIDO: Leg je jezelf op deze manier niet in de etalage? Of doe je dat als kunstenares sowieso?
Kim: Nee, want ons huwelijk is per definitie nooit een privézaak geweest. Wij moeten door de Schijnhuwelijkencommissie, wij hebben huiszoekingen moeten ondergaan... Weet je, de vragen die je krijgt bij een onderzoek naar schijnhuwelijken zijn veel intiemer dan wat wijzelf publiek naar buiten brengen. Weet je dat zelfs dit interview waarschijnlijk in ons dossier zal worden opgenomen? Wij leggen onszelf dus niet in de etalage, maar we bieden het publiek toegang tot een proces dat anders verborgen blijft. Een fascinerend proces, niet alleen voor ons, maar ook voor de mensen die de interviews moeten afnemen en daarna beslissen of een huwelijk echt is, wie mag blijven of niet. Heel die molen daarrond vind ik zeer interessant om te delen.
GUIDO: Stel dat er een echtscheiding van komt, zou die dan ook deel uitmaken van de performance?
Kim: Zeker, maar waar ik vooral in ben geïnteresseerd, is onszelf in vraag stellen. Door te trouwen, hebben we verklaard dat we een duurzame levensgemeenschap in stand willen houden. Maar zijn we effectief ook een duurzame levensgemeenschap? Hoe vullen we dat in? Wat betekent dat voor ons? Wat betekent het voor onze familie? Voor onze stad? Dat zijn voor mij de hamvragen.
 
(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Het lekkerste ijsje ter wereld is

 een waterijsje
 een magnum met hazelnoten
 een cornetto
 vers schepijs
 sorbet-ijs
 ik ben een creep en lust geen ijsjes

Job in the picture

Hogeschool VIVES bouwt eerste Vlaamse leefcampus

In Brugge wordt druk gebouwd aan The Crown, de eerste Vlaamse leefcampus, een initiatief van Hogeschool [...]

04/05/2022

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen [...]

30/04/2022

KdG-studenten krijgen les van Sportpaleis-CEO

Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis, gaf de aftrap van het VLAJO-initiatief ‘Ondernemers [...]

24/04/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84