Image
21/10/2019

ZAKOPANE en het Poolse Tatras-gebergte

Af en toe gebeurt het dat we op basis van één enkele foto beslissen om onze koffers te pakken. Er rolde een foto over het scherm van onze gsm van een azuurblauw bergmeer, omringd door steile wanden en torenhoge sparren. Canada, dachten we. Of het noorden van de VS. Maar kijk, dat meer blijkt Morskie Oko te heten en ligt in het Tatras-gebergte in het uiterste zuiden van Polen. Aha, dat klinkt al een heel stuk dichterbij.

 
Een snuifje research later was het in kannen en kruiken: we stoften onze bergschoenen af en trokken naar de Tatras. Al vlug bleek dat het toeristische stadje Zakopane de ideale uitvalsbasis zou zijn, en dat ligt maar een honderdtal kilometer van Krakau, waar je voor een prikje heen vliegt vanuit Brussel of Charleroi. Makkelijk!
 
Winterhoofdstad van Polen
 
Zakopane wordt wel eens de winterhoofdstad van Polen genoemd. In de winter kan je er skiën, sleeën of - je leeft maar één keer - schansspringen. Maar ook in de andere seizoenen wordt Zakopane overspoeld door toeristen. Elke Pool wil in zijn leven minstens één keer in Zakopane geweest zijn, wat er een drukke, maar gezellige boel van maakt. Het is niet meer dan een uit de kluiten gewassen dorp in het dal tussen de Gubałówka-heuvel en de Tatras. Veel huizen zijn opgetrokken in de typische Zakopane-stijl, in de negentiende eeuw bedacht door Stanisław Witkiewicz: romantische, weelderig gedecoreerde houten hutten en villa's. Op het randje van kitscherig, maar het hoort bij de gemoedelijke sfeer van de stad. De Goralen, de oorspronkelijke bewoners van de hooglanden in het zuiden van Polen en het noorden van Slowakije, passen er naadloos in, met hun traditioneel geborduurde kleren, hoed met schelpjes, herdersbijl en doedelzak.
 
Vegetariërs, vlucht!
 
Door het centrum van Zakopane loopt Krupówki, een lange verkeersvrije straat tjokvol restaurants, bars en winkels, waar het elke dag Gentse Feesten lijkt. Hier drink je goedkope halve liters bier (minder dan 2 euro), proef je pittige bergkazen aan een kraampje, koop je stevige wandelschoenen voor een prijsje en eet je je te pletter. Vegetariërs: run to the hills, want de food scene van Zakopane bestaat uit enorme grillschotels vol spek en worsten, varkensknieën die druipen van het vet en gepaneerde koteletten zo groot als frisbees. Geen paniek: voor een goeie vijf euro 't stuk kan je er ook spartelverse forel eten. O ja, nu je toch op Krupówki bent, stop dan even aan het postkantoor. Rechts voor de ingang hangt een automaat waarmee je tickets kan kopen voor de kabeltram naar Gubałówka en de kabellift naar Kasprowy Wierch. Dóen, want aan de kassa's van de liften zelf moet je vaak lang aanschuiven.
 
Kabeltram & kabellift
 
Tussen een haag van souvenirkraampjes bereik je aan de voet van Krupówki de kabeltram naar de Gubałówka-heuvel. Op vijf minuten sta je boven, op 1120 meter hoogte. Het is er even toeristisch als beneden, vol bars, restaurants, prullenwinkels, een rodelbaan en kindjes op pony's. Maar dan draai je je om en word je getrakteerd op een glorieus vergezicht over Zakopane in het dal en de Tatras die erbovenuit torenen. Neem plaats in een strandstoel (gratis!) en geniet.
 
Spectaculairder en een absolute must is de kabellift naar de top van de Kasprowy Wierch op 1987 meter hoogte. Hier geen Poolse kermis als je boven komt, maar eindeloze vergezichten over ruige pieken en kristalheldere meertjes, en uitnodigende wandelpaden die in elke windrichting door berg en dal kronkelen. Je staat hier trouwens pal op de grens tussen Polen en Slowakije. Je kan terug naar beneden wandelen, of verder de bergen in trekken voor een lange dagwandeling of een meerdaagse trektocht. Kamperen mag niet in het Nationaal Park, maar er zijn berghutten. Geen wandelaar? Dan word je ongeveer anderhalf uur later verwacht voor de terugtocht met de kabellift (kijk op je ticket voor de precieze tijd).
 
Schitterend bergmeer
 
Hoe zit het ondertussen met het bergmeer dat we op foto hadden gezien? Na een kronkelende bergrit van een halfuur in een minibusje worden we gedropt op een parking aan de rand van het Nationaal Park. Hier vertrekt een geasfalteerd, licht stijgend pad van 9 km tot aan Morskie Oko, wat 'Oog van de Zee' betekent. Als dat te ver is (je moet nog terug ook) kan je op een krakende huifkar springen, wat wel iets heeft. En ja, Morskie Oko is echt schitterend, al is de kans klein - zeker in de zomer - dat je er alleen bent. Het meer ligt op een hoogte van 1395 meter en wordt volledig omringd door bergen, waaronder de Rysy, met zijn 2499 meter de hoogste piek van de Poolse Tatras. Volg zeker het pad rond het meer, met steile watervallen, indrukwekkende bergzichten en - als je evenveel geluk hebt als wij - een ontmoeting met een edelhert. Of een beer, want die schijnen er volgens de waarschuwingsborden ook rond te lopen. Daarna installeer je je op een bank voor de historische chalet met een frisse halve liter Żywiec-bier voor je neus, en zet je tevreden een vinkje op je bucketlist.
 
ZAKOPANE praktisch
 
Hoe kom je in Zakopane?
Zakopane ligt op ongeveer 1400 km van Brussel, wat met de auto in het beste geval een forse rit van zo'n 14 uur betekent. Makkelijker is vliegen naar Krakau. Aan de luchthaven kan je een rechtstreekse Flixbus naar Zakopane nemen.
 
brusselsairlines.com
ryanair.com
flixbus.be
 
Waar kan je logeren?
Overal. Nee echt, overal! In Zakopane worden in zowat elk huis kamers (pokoje) verhuurd. Aan het busstation staan verhuurders je op te wachten. Verder zijn er campings, hostels, hotels en goedkope pensjonats. In de Tatras kan je logeren in berghutten.
 
hotels.com
mountainhuts.info
 
Hoe kom je in de Tatras?
Zakopane ligt letterlijk aan de voet van de Tatras, met valleien die starten aan de zuidrand van de stad. Het startpunt van de kabellift naar Kasprowy Wierch ligt vier kilometer van het centrum, in het dorpje Kuźnice. De andere, verder gelegen startpunten van bergwandelingen (zoals Morskie Oko) bereik je met minibusjes. Die staan met draaiende motor klaar aan het busstation, zijn spotgoedkoop en vertrekken zodra ze vol zijn.
 
Hoe betaal je?
Hoewel Polen deel uitmaakt van de Europese Unie, betaal je er met złoty. Voor 1 euro krijg je ongeveer 4 złoty. Je kan gewoon geld afhalen met je Belgische bankkaart en in de meeste restaurants en winkels kan je betalen met kredietkaarten.
 
 
(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84