Image
16/10/2019

Dit najaar op de stripplank

Een Franse klassieker uit 1993, mijmeren in de taxi met Aimée de Jongh, een kloeke dosis punkrock en stoere Vikings in IJsland. En dat allemaal in stripvorm!
 
De Oorsprong (Sherpa)
 
Marc-Antoine Mathieu debuteerde in 1990 met L'Origine. De Nederlandse vertaling van deze Franse klassieker heeft dus bijna dertig jaar op zich laten wachten, maar daar trekt de eigenzinnige uitgeverij Sherpa zich terecht geen zier van aan. Die drie decennia waren trouwens het geduld ruimschoots waard, want De Oorsprong is een virtuoos stripalbum. Mathieu speelt verbluffend met tijd en ruimte in een ingenieus scenario dat af en toe bijna tovenarij lijkt. Terwijl je vol verbazing aan het lezen bent, tuimel je tegelijk vooruit en achteruit in dit boek, een duizelingwekkende meta-spielerei die een briljant loopje neemt met het determinisme en de lineaire verhaalstructuur. Wie snel is, krijgt in de betere stripwinkel bij aankoop van De Oorsprong het mini-album De Weg Omhoog cadeau, ook van Mathieu.
 
Taxi! (Scratch)
 
De Rotterdamse Aimée de Jongh is nog maar 31 en toch wordt ze algemeen beschouwd als de meest getalenteerde stripauteur van Nederland. Wie wil weten waarom, moet maar eens Taxi! - Verhalen vanaf de achterbank openslaan. Dit album is eigenlijk maar een tussendoortje, waarin Aimée flarden van herinneringen aan taxiritten in Los Angeles, Parijs, Jakarta en Washington DC op vloeiende, levensechte wijze aan elkaar breit. Haar beheersing van het stripmedium is weergaloos. Niet alleen tekent ze geweldig knap - je ziet bijna wat haar personages denken - maar ze kan ook erg goed temporiseren. Zo worden deze weinig wereldschokkende herinneringen een achteloze staalkaart van haar artistiek kunnen.
 
Punk Rock and Mobile Homes (Concerto Books)
 
Als je een album vertaalt waarmee een Amerikaanse striptekenaar is doorgebroken na jarenlang geploeter in de marge, en het wordt een verkoopsucces, dan is de verleiding groot om ook zijn ouder werk in het Nederlands te publiceren. Maar dat wil wel eens tegenvallen, want Punk Rock and Mobile Homes van Derf Backderf is geen kwart zo intrigerend als Mijn vriend Dahmer, over zijn schooltijd in dezelfde klas als de latere seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. Wat we hier krijgen voorgeschoteld, is Derfs verzonnen jeugdkroniek tegen de achtergrond van punkrockoptredens in The Bank, een concertzaal in de troosteloze industriestad Akron in Ohio. 't Is niet slecht, maar dit soort smoezelige undergroundcomics vol onsympathiek Midwest trailer trash hebben we al eens eerder en beter gelezen.
 
De Balling (Scratch)
 
Het werd tijd dat Erik Kriek een volbloed graphic novel uit zijn koker perste, want deze getalenteerde Amsterdamse tekenaar is de vijftig gepasseerd en we waren al langer dan vandaag aan het wachten op zijn magnum opus. Hoewel De Balling op het eerste gezicht die belofte lijkt in te lossen - wat is dit een prachtig uitgegeven boek, en elke pagina is een streling voor het oog - is dit lijvige Vikingepos helaas minder boeiend dat het eruitziet. Het verhaal over een wegens moord verbannen Viking die jaren later terugkeert naar het 10de-eeuwse IJsland, is nogal statisch en bij momenten (we melden het met pijn in het hart, maar het is niet anders) zelfs vrij saai. Kriek is een uitmuntende graficus, maar als verteller schiet hij in dit album tekort.
 
(HDP)

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84