Image
22/11/2019

Laura Tesoro: "Billen bloot en zien!"


Vijf jaar na The Voice maakt Laura Tesoro haar albumdebuut Limits. Het is een debuutplaat zoals ze zelf is, sprankelend enthousiast, eerlijk en met een ontwapenende herkenbaarheid. Over haar en jouw leven, liefde, schoonheid en plezier in popmuziek van de beste soort.
 
Laura: Ik vind het héél spannend. Als ik een euro zou hebben gekregen voor elke keer dat iemand me naar een album heeft gevraagd, was ik nu rijk. Ik denk dat de mensen ook echt benieuwd zijn, want het is allemaal nieuwe muziek.
GUIDO: Het Songfestival-beeld zal er nog wel zijn.
Laura: Dat is de plaat dus helemaal niet, maar het blijft wel popmuziek. Ik heb een sound gezocht en we hebben die over het hele album doorgetrokken. Omdat ik heel betrokken ben geweest en de plaat heel persoonlijk is, maakt het alles wel extra spannend. Billen bloot en zien!
GUIDO: Je hoort in de teksten meteen dat jij het bent.
Laura: Dat wou ik echt. Eerlijkheid was belangrijk. Persoonlijk en herkenbaar, dat moest het zijn.
GUIDO: Het zijn verhalen voor jouw generatie.
Laura: Het is niet abnormaal dat ik die dingen voel en ervaar, ik hoef me er niet voor te schamen. Andere mensen voelen dat ook en kunnen er zo misschien iets aan hebben.
GUIDO: Hoe ben je tot je sound gekomen?
Laura: Sinds Liefde voor muziek wist ik welke richting het uit moest. Het was voor mij de eerste keer dat ik aan het werk was met meerdere songs tegelijk. Ik voelde hoe en op welke manier ik die tot ‘mijn’ songs maakte. Het afgelopen jaar werkten we vooral single per single, wat elke keer een nieuwe zoektocht naar klank werd. Bij een album werk je in een bundel van songs, waardoor het makkelijker is om een lijn te vinden. Liefde voor muziek was een goede leerschool en ik voelde me klaar voor mijn album. We zijn er daarna aan begonnen in verschillende schrijfsessies van bijna drie maanden in totaal. Daar hebben we de tien beste songs uit gekozen.
GUIDO: Hoe gaat dat?
Laura: Ik heb steeds met andere mensen samen geschreven, want ik ben niet die muzikant die thuis alleen in de zetel zit met een gitaar. Ik heb impulsen van anderen nodig. Zo leer je ook veel. Ik moest iedere keer vertellen wie ik ben en hoe ik denk. Dat doe je ook steeds op een andere manier, waardoor je vaak jezelf tegenkomt of net over dat ene ding dat je net meemaakte wil praten of iets vertellen in een song. Gelukkig ben ik een open iemand en heb ik niet echt moeite om te vertellen aan anderen hoe ik me voel. Het blijft wel spannend om zo jezelf in een song te schrijven. Voor mij gaat dat steeds over een heel specifieke situatie die we op een open, interpreteerbare manier vertalen. Dat moet ik ook elke keer uitleggen aan de andere songwriters, zodat ze mee zijn. Ook best spannend! Eigenlijk ken je die mensen niet, maar tegelijk schept het meteen een band en zo valt de song elke keer echt samen met mezelf. Daarna de studio in met de producer en elke song zijn klank meegeven met een overkoepelende lijn. Alle songs zijn in dezelfde periode gemaakt en geproducet, dat helpt ook natuurlijk. Bij singles is het toch gefragmenteerder.
GUIDO: Je was nog hard op zoek bij de singles?
Laura: Zeker. Telkens een andere producer, geen vast team. Nu zijn er voor elk deeltje vaste mensen en dat is fijn. Ik zat ernaast in de studio en zei: "Dat wel, dat niet." Mijn stijl dus: klank, samenhang, muziek. En omdat je een volledige plaat maakt, blijf je niet te lang hangen bij één song. Lang genoeg, maar niet tot in het maniakale. Het geheel is belangrijker en zo kan je de kleinigheden vlugger loslaten. Daarom moet het niet minder perfect zijn, maar je werkt sneller. Dat is zelfs rustgevend.
 
Magie met Stevie
 
GUIDO: Je zag in Liefde voor muziek hoe je je weg vond.
Laura: Dank je. Dat was ook een intense oefening. Het is fijn om door mensen omringd te zijn die mee zijn in mijn muziek een houvast geven. Zij zorgen er mee voor dat mijn muziek heel persoonlijk kan zijn.
GUIDO: ‘I wish’ van Stevie Wonder vond ik straf. Iedereen ging uit de bol. Ik weet dat het televisie is, maar het leek me ‘echt’.
Laura: Dat was een zot moment hoor. Ik had net al die artiesten mijn songs horen spelen en daarna zing ik een nummer van Stevie Wonder dat voor iedereen een inspiratie is. Iedereen was enthousiast en kwam meedansen, een heel warm gevoel. Ik heb veel zelfvertrouwen gehaald uit die sessies.
GUIDO: Ben je gegroeid na heel dit proces?
Laura: Schrijven over jezelf en de dingen die je voelt is een soort van therapie. Je kan meteen beter relativeren en eens goed lachen met jezelf. Het was ook boeiend om van dichtbij betrokken te zijn in het producer- en creatieve deel van mijn muziek. Ik kan daardoor ook muzikaal veel beter zeggen wat ik precies wil.
GUIDO: En toch is het een nieuwe Laura.
Laura: Vooral de Laura van nu. Op vijf jaar gebeurt er veel.
GUIDO: Héél veel.
Laura: Absoluut! Dus je verandert. Als ik nooit had meegedaan aan The Voice, dan zat ik hier niet. Die weg is ook belangrijk. Ik ben heel blij dat ik hier nu zit en kan vertellen dat ik een album uitbreng. Daar ben ik heel trots op, want dit is van mij!
GUIDO: Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe?
Laura: Het Songfestival. Zoiets ga ik nooit meer meemaken. Ook dat ik bij VTM mijn liefde voor tv-maken en presenteren kan beleven. Ik heb al zoveel mogen doen! Daar ben ik heel dankbaar voor.
 
Muziek is familie
 
GUIDO: Jij lijkt me op en naast het podium dezelfde. Geen kapsones.
Laura: Ik hoop het. Ik ben wie ik ben en als dat niet is wat je verwacht… Ik doe wel beter mijn best in hoe ik praat als ik presenteer. (lacht)
GUIDO: Als je een moment hebt waarop je perfect doet wat je wou doen, is dat gelukkig zijn?
Laura: Ik sta heel graag op een podium. Dan entertain ik een publiek en dat blijft elke keer weer een uitdaging. Als dat lukt en je hebt ze mee, dat is elke keer kicken. Dat maakt mijn job zo leuk. Het wordt nooit saai en het houdt je met de voeten op de grond. Het moet élke keer goed zijn.
GUIDO: Wat zoek je zelf als je naar muziek luistert?
Laura: Herkenbaarheid. Connectie. "Damn, dat gaat over mijn leven!" Maar ook nummers die dat niet hebben en waar ik meteen ga meezingen of goedgezind van word. Wat muziek met je gevoelens kan doen, is magisch. Mijn eigen album is een rollercoaster van emoties. Van dolverliefd naar frustratie, naar intuïtie, twijfel… Dat is ook wat je in het dagelijks leven meemaakt. Hoe oprechter en eerlijker ik het zelf maak, hoe harder en juister het bij anderen kan binnenkomen. Die voelen dat ook. Niemand is alleen op de wereld, zulke gevoelens zijn universeel.
GUIDO: Zijn er songs die je niet zou coveren?
Laura: Michael Jackson? Maar als je denkt: daar blijf ik af, en je slaagt er toch in om dat op de juiste manier te doen, kan het net heel mooi zijn. Dan heb je magie. Prince? Ook best afblijven.
GUIDO: Nu nog James Brown en we hebben de drie groten!
Laura: Zelfs Stevie Wonder. Je moet van jezelf weten wat je kan en wat niet. Daar begint het. Bij Wonder moet je timing perfect zijn, die muziek moet je voelen. Bij Jackson moet je je zo’n song eigen kunnen maken, want dat zijn iconische songs. Doe dat niet, maak er iets van jou van! Prince, idem. Maar ik heb nu mijn eigen album, dus even geen covers meer! (lacht)
GUIDO: Wat is je vroegste muzikale herinnering?
Laura: Vroeger maakten we met mijn papa en mama vaak lange autoritten naar Nederland of Duitsland. De vijf cd’s die altijd opstonden, waren van Michael Bublé, Earth, Wind & Fire, Diana Krall, Stevie Wonder en The Jackson Five. Dan zongen we allemaal mee, de hele plaat en dan opnieuw. Zalig! Voor elke mood een plaat. Fijne momenten met mijn broer en mijn ouders.

foto: Sascha Luna Esmail
(LAD)

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

Universiteit maakt studenten dik(ker)

Studenten komen aan de universiteit gemiddeld 3,6 kilo bij. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB, [...]

22/01/2020

Universiteit lanceert cursussen om volwassen te worden

Een Amerikaanse universiteit geeft studenten de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een cursus [...]

19/01/2020

Universiteit geeft studenten open graf om te mediteren

Je zou kunnen gaan sporten, maar de Radbout Universiteit in Nederland heeft een ander plan om studenten [...]

18/01/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84