Image
21/02/2020

Brussel BRASSERIE DE LA SENNE

GUIDO heeft dorst en schuimt de studentensteden af op zoek naar artisanale stadsbrouwerijen. Vandaag houden we halt in Brussel, waar Brasserie de la Senne pas is verhuisd van Molenbeek naar een gloednieuw pand op het terrein van Tour & Taxis. Onder het genot van een frisse Zennepils gingen we aan de toog hangen met Cleo Mombaers van de brouwerij.

Brasserie de la Senne

Produceert 12.500 hectoliter bier per jaar
E-mail adres: brasseriedelasenne.be

 100% Brussels Bier

"Brasserie de la Senne is opgericht door Bernard Leboucq en Yvan De Baets, die elkaar in 2002 hebben leren kennen op de Zinnekeparade in Brussel. Wat bleek? Ze hadden een gemeenschappelijke liefde voor hetzelfde soort bier. Op dat moment waren zware bieren met veel alcohol de trend, en zij wilden teruggaan naar iets lichters en drogers. Ze besloten samen een nieuwe brouwerij te beginnen. Bernard was toentertijd een kraker; het eerste Zinnebir werd gebrouwen in een kraakpand. Het was meteen een succes, vooral in Brussel. Zinnebir is echt geadopteerd geweest door de Brusselaars. Daarna hebben we een tijdje een brouwerij gehad in Sint-Pieters-Leeuw en zijn we ook gaan brouwen op installaties van bevriende brouwers. Maar Bernard en Yvan zijn beiden Brusselaars in hart en nieren, en ze wilden een locatie in Brussel zelf. In december 2010 zijn ze dan naar Molenbeek verhuisd, in een voormalige opslagplaats van een industriële bakkerij. Van daar zijn we begin dit jaar verhuisd naar een nieuwbouw op het terrein van Tour & Taxis."

 Top-secret huisgist
 
"De doordrinkbaarheid van bier is voor ons superbelangrijk. Wij gaan nooit zotte experimenten doen die je nauwelijks door je strot krijgt. Bij al onze bieren moet je meteen zin krijgen in een tweede glas. Daarvoor proberen we het alcoholgehalte relatief laag te houden. De ingrediënten moeten in balans zijn en al onze bieren worden gebrouwen met onze persoonlijke huisgist. Yvan heeft die gist lang geleden gekregen van een niet nader genoemde Belgische brouwer - ik weet zelf niet wie, en ik wil het ook niet weten - en die gist wordt bewaard in een kluis in het Institut Meurice in Anderlecht. Als je je neus in een glas bier van Brasserie de la Senne steekt, ruik je altijd die karakteristieke gist."
 
Herkenbare etiketten
 
"Yvan komt op de proppen met de naam, en het etiket wordt bedacht door onze huisontwerper Jean Goovaerts, een neef van Bernard. Jean heeft een heel duidelijke stijl. Al onze etiketten zijn direct herkenbaar, ook al zijn ze allemaal verschillend. 't Is echt een cadeau om iemand als Jean in huis te hebben. Elk nieuw etiket dat hij maakt, is boenk erop."
 
(On)gezonde concurrentie
 
"Onze belangrijkste concurrenten zijn niet de grote brouwerijen, maar de etiketbieren en bieren die gebrouwd worden door derden. Mensen of bedrijven willen een eigen bier, maar hebben er geen verstand van. Ze gaan naar een brouwerij, geven een paar vage instructies à la 'het moet zo en zo smaken', kleven er een leuk etiket op, en klaar. Dat is pure marketing en heeft niets met brouwen te maken. Er gaat geen enkel risico mee gepaard. Wij hebben geïnvesteerd in een eigen installatie, we brouwen artisanale bieren met alles wat daarbij komt kijken, en alle risico's worden gedragen door ons. Het gros van de consumenten beseft dat niet. Ze weten niet dat er niets artisanaals is aan een etiketbier. Dat is puur consumentenbedrog, en daar liggen wij van wakker."

"Studenten mogen gerust een cantus houden met ons bier."


De 3 meest verkochte bieren van Brasserie de la Senne
 
Zinnebir
- 6% alcohol.
- Goudblond bier, rond en moutachtig, met een licht bittere nasmaak.
- Vooral populair in Brussel.
 
Taras Boulba
- 4,5% alcohol.
- Sterk gehopt lichtblond bier, fris en fruitig met verfrissende nuances van citrusvruchten.
- Vooral populair in Vlaanderen.
 
Jambe-de-Bois
- 8% alcohol.
- Vol en krachtig koperkleurig blond bier, met een neus van rijpe banaan, een mondvol mout en een subtiele, lange bitterheid.
- Vooral populair in Wallonië.


Drinken Brusselse studenten Brussels bier?
 
"Studentenclubs mogen ons gerust contacteren om een cantus te organiseren met ons bier! Uiteraard mogen ze in groep ook altijd een afspraak maken voor een brouwerijbezoek. Er komt een prachtige nieuwe tap room op Tour & Taxis, met een zonnig terras, een zeldzaamheid in Brussel. Ideaal om de nieuwe Zenne Pils te komen proeven, onze allereerste pils."

Tekst: Herbert DP.
Foto's: (c) Belgian Beer & Food
 

Comment

SOCIALPoll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84