Image
25/02/2020

Op de fiets door Latijns-Amerika

Iris Deckers (30) trok na haar studies de wijde wereld in. Niet zomaar als toerist met een selfiestick, maar als lowbudgetreiziger met een trekrugzak en een fiets. In de laatste drie jaar liftte ze zes maanden van Iran naar Japan, fietste ze anderhalf jaar van Mexico naar Argentinië en doorkruiste ze zes maanden Europa per fiets. Tijdens Reismarkt, op 15 maart in Brugge, deelt ze haar avonturen met het grote publiek, maar wij mochten haar nu alvast verwelkomen op Belgische bodem.
 
GUIDO: Je reist graag traag en met de fiets. Wat vind je daar zo geweldig aan?
Iris: Met de fiets kan ik mijn eigen tempo bepalen en zit ik niet in een box. Ik ervaar de landschappen, de cultuur en de mensen op een meer betrokken manier. Het voelt goed om me duurzaam, actief en vrij te verplaatsen. Op mijn fiets voel ik mij ook helemaal één met de natuur. Als het koud is, heb ik het koud. Als het warm is, heb ik het warm. Ik vind het leuk om m’n ritme te laten bepalen door licht en donker.
 
Rijst, bonen en bananen
 
GUIDO: Moet je lang sparen om zulke reizen te kunnen betalen?
Iris: Dankzij mijn fiets en tent geef ik weinig geld uit aan transport en overnachtingen. Misschien geloof je het niet, maar ik spendeer gemiddeld slechts vijf euro per dag. Met een Belgisch maandloon kom ik in Latijns-Amerika vele maanden rond. Op lokale markten kan je groenten en fruit kopen voor slechts enkele euro’s. Ik eet niet luxueus. Rijst, bonen en bananen zijn een goede basis. Met mijn kookset kook ik vooral voeding die me energie geeft om te fietsen. Ik slaap ook niet luxueus en doe het liefst aan wildkamperen. Zo kan ik veel langer reizen.
GUIDO: Ben je niet bang als vrouw alleen op reis?
Iris: Ik had meer schrik van de natuur dan van mensen. In een storm fietsen op een open vlakte, weten dat de bliksem elk moment kan inslaan, dan word je gek van je eigen gedachten. Of de wind in Patagonië, die zo sterk is dat je letterlijk van de weg wordt geblazen. De natuur kunnen we niet domineren. Je leeft volgens de wetten van de natuur. Dat is heel mooi, maar ook heel krachtig.
GUIDO: Dus je gelooft in de goedheid van de mens?
Iris: Jazeker! Ik werd overal hartelijk verwelkomd. Vaak raakte ik spontaan aan de praat met locals en nodigden ze me uit om bij hen te komen eten of slapen. In Colombia was ik bij schemeravond op zoek naar een kampeerplek. Toen ik langs het bamboehuisje van een man fietste, verwelkomde hij me met open armen om de nacht daar door te brengen met lekker eten en gezelschapsspellen. De volgende ochtend vertrok ik opnieuw om een helling van 30 km te trotseren. Vijf minuten later hoorde ik een auto achter me claxonneren. Die man was bij de buren een aanhangwagen gaan halen om mijn fiets en mij over die helling te voeren. Zo vrijgevig en behulpzaam!


 
Vissen en fileren
 
GUIDO: Heeft deze reis je uit je comfortzone gehaald?
Iris: Soms passeerde ik dagenlang geen levende ziel. In Patagonië heb ik leren vissen en fileren uit noodzaak, en dat als vegetariër. (lacht) Het moeilijkste was de fysieke uitdaging. Ik heb bergtoppen tot 5000 meter met de fiets beklommen. Dat vreet aan je lichaam omdat je weinig zuurstof hebt. Ik heb ook geleerd om nog meer mijn plan te trekken. Ik ga ervan uit dat als ik mezelf in een lastig parket breng, ik mezelf er ook weer kan uithalen.
GUIDO: In welke lastige situaties ben je verzeild geraakt?
Iris: Toen ik op 4800 meter hoogte aan het fietsen was, had ik door de koude al een tijdje weinig tot geen gevoel meer in mijn tenen en vingers. Dan heb ik in the middle of nowhere mijn tent opgezet en mijn koudste nacht beleefd, min twintig graden. Ondanks mijn goede slaapzak en een branddekentje merkte ik dat m’n lichaam bijna in shock verkeerde. Maar ik had niemand rondom me, dus moest ik mezelf kalmeren door rustig te ademen, zodat ik geen zuurstof verspilde. De volgende ochtend was ik opgelucht om de eerste zonnestralen te zien.

"Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid."

Wekenlang geen spiegel
 
GUIDO: Zo alleen op pad lijkt me… eenzaam.
Iris: Alleen reizen is vrij en spontaan! Als ik bij een mooie plaats of familie kom en ik er langer wil blijven, dan kan ik dat, zonder te overleggen met een reispartner. Onderweg leerde ik ook andere fietsers kennen met wie ik snel een klik had. Altijd leuk om samen te fietsen, koken, kamperen… In Patagonië heb ik drie weken enorme hellingen en rukwinden getrotseerd met twee Brazilianen en een Peruviaan.
GUIDO: Welke tips heb je voor beginnende (fiets)reizigers?
Iris: Stort je niet meteen in grote investeringen qua materiaal. Ik ben ook begonnen met een simpele tent en een goedkope fiets. Probeer eerst dichter bij huis of een fietsreis je wel ligt. Als het echt je ding is, kan je nadien nog altijd beter en duurder materiaal kopen. Neem niet te veel mee. Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid. Het doet er niet toe hoe je eruitziet, zolang het maar comfortabel is. Soms zie ik wekenlang geen spiegel. Ik ben daar onderweg niet mee bezig. Het belangrijkste zit vanbinnen, niet?
GUIDO: Houdt het avontuur nu voor je op?
Iris: Neen hoor. Reizen is zo boeiend en omhelst alles waar ik van hou: mensen ontmoeten, uitdagingen, natuur, persoonlijke groei… Reizen is een continu leerproces. Telkens als ik erover nadenk om een ander hoofdstuk te beginnen in mijn leven, vraag ik me af: waarom? Zolang mijn alternatieve levensstijl me gelukkig maakt en ik het op een goedkope manier kan blijven doen, ligt de wereld aan m’n voeten.
Enkele cijfers
 
# km’s per fiets: 30.000
# lekke banden: 5
# valpartijen: 8
# euro besteed per dag: 5
# landen op de teller: 40
# verloren kilo’s: 5
Langste dagetappe: 160 km
Langste periode zonder douche: 16 dagen
Hoogste snelheid: 75 km/u

Op Reismarkt geeft Iris een beeldreportage en beantwoordt ze als een van de 250 informanten al jouw vragen tijdens een persoonlijk gesprek.
 
> Zondag 15 maart, 10 – 18 uur, Stadshallen Brugge
> GRATIS t.e.m. 30 jaar
 

Tekst: Marjolein Puype
Foto's: Iris Deckers

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84