Image
18/02/2020

Studenten hoger onderwijs verkiezen papier om te studeren

Uitgeverij VAN IN bevroeg deze maand een 300-tal studenten hoger onderwijs over hun studiemethodes. Ze peilden naar hoe ze studeerden en of ze daarbij gebruikmaken van papieren of digitale leermiddelen. 51% studeert liever op papier. De meest gebruikte leermiddelen om te studeren zijn het handboek of cursus en de presentatie van de docent.

Digital natives verkiezen studeren op papier
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hebben studenten een voorkeur voor papieren dragers bij het studeren (51%). De combinatie papier/digitaal komt hierna met 45%. Slechts 4% geeft een voorkeur aan (louter) digitale dragers bij het studeren.
 
Waarom?
Studenten geven de voorkeur aan papier omdat ze zich beter kunnen concentreren wanneer er een papieren cursus voor hen ligt. Notities toevoegen of markeren gaat sneller en makkelijker en  studenten zijn ook minder afgeleid dan met een pc of tablet. De bevraagden geven ook aan dat schrijven helpt om de leerstof te memoriseren.
 
De studenten die oké zijn met de combinatie papier en digitaal vinden dat beide complementair zijn: de papieren cursus bevat leerstof terwijl de online presentatie toont welke accenten de docent legde. Samenvattingen maken studenten het liefst op hun pc.
 
De studenten toonden zich in deze bevraging bovendien heel milieubewust. Als het gaat om informatie die ze maar korte tijd nodig hebben, geven ze aan die niet te printen om milieuredenen.
 
Cursus/handboek en presentaties van docenten vormen het basismateriaal om te studeren
De meeste van de bevraagde studenten (83%) gaf aan het liefst een handboek/cursus te gebruiken om te studeren. 55% studeert op basis van de presentatie van de docent. 33% gebruikt het digitaal materiaal bij het handboek of de cursus.
 
65% koopt de handboeken die op de verplichte materiaallijst staan liefst nieuw, vooral om zeker de laatste versie te hebben, zonder markeringen. 29% gaat voor tweedehands.
 
 (Sophie S.)
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Naar wie luister jij?

 Naar mijn universiteit
 Naar de Veiligheidsraad
 Naar niemand

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84