Image
12/02/2020

Digital natives verkiezen studeren op papier

Studenten hebben in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt een voorkeur voor papieren dragers bij het studeren. De meest gebruikte leermiddelen om te studeren zijn het handboek of cursus en de presentatie van de docent. Dit komt uit een onderzoek van uitgeverij VAN IN. Zij bevroegen deze maand een 300-tal studenten hoger onderwijs over hun studiemethodes.

Iets meer dan de helft van de bevraagden (51%) hebben een voorkeur voor papieren dragers bij het studeren. 45 % verkiest de combinatie papier/digitaal. Slechts 4% geeft een voorkeur aan (louter) digitale dragers bij het studeren.

Schrijven helpt om leerstof te memoriseren 

Waarom?
Studenten geven aan ze zich beter kunnen concentreren wanneer er een papieren cursus voor hen ligt. Notities toevoegen of markeren gaat sneller en makkelijker en studenten zijn ook minder afgeleid dan met een pc of tablet. De bevraagden zeggen ook dat schrijven helpt om de leerstof te memoriseren.

De studenten die oké zijn met de combinatie papier en digitaal vinden dat beide complementair zijn: de papieren cursus bevat de leerstof terwijl de online presentatie toont welke accenten de docent legde. Samenvattingen maken studenten het liefst op hun pc.
 
De studenten toonden zich in deze bevraging bovendien heel milieubewust. Als het gaat om informatie die ze maar korte tijd nodig hebben, geven ze aan die niet te printen om milieuredenen.

83% gebruikt het liefst een handboek/cursus om te studeren
 
Cursus/handboek en presentaties van docenten vormen het basismateriaal om te studeren
De meeste van de bevraagde studenten (83%) gebruikt het liefst een handboek/cursus om te studeren. 55% studeert op basis van de presentatie van de docent. 33% gebruikt het digitaal materiaal bij het handboek of de cursus.
 
65% koopt de handboeken die op de verplichte materiaallijst staan liefst nieuw, vooral om zeker de laatste versie te hebben, zonder markeringen. 29% gaat voor tweedehands.
 
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

The Little Mermaid in de cinema vanaf 24 mei

De première van The Little Mermaid staat bijna om de hoek. Eén van de bekendste Disney verhalen, geregisseerd [...]

10/03/2023

Antwerpse studenten gaan zorgzaam van deur tot deur

Het project Zorgzame Straten en de studenten van het graduaat Maatschappelijk Werk van Thomas More werken [...]

10/03/2023

Eerste studentenleven-expo georganiseerd in Antwerpen

Laatstejaarsstudenten van het secundair hebben binnenkort een zware opdracht: op zoek naar een nieuwe [...]

09/03/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84