Image
20/02/2020

Slechte punten op je examen? Steek de schuld op fijn stof!

Denk niet meteen dat je dom bent als je een stomme rekenfout maakt. Niet jij, maar fijnstof ligt aan de basis van het probleem. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat fijn stof ons denkvermogen aantast. Een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad ‘American Economic Journal’, bewees dat een examen afleggen bij hoge fijnstofconcentraties leidt tot slechtere resultaten.

Fijn stof is niet alleen slecht voor de longen, maar tast ook ons denkvermogen aan. Zo maken schakers opvallend meer grote fouten als er meer fijn stof in de lucht hangt. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en IZA Bonn vergeleken 20.480 zetten van toernooischakers in Duitsland met de keuze die een computermodel zou maken. Hieruit bleek dat voor elke bijkomende 10 microgram per kubieke meter fijn stof, het aantal zware fouten met bijna 10 procent steeg. Onder tijdsdruk was de impact van fijn stof nog nefaster. CO2 en temperatuur hadden geen effect op de foutenlast.

“Wie onderdelen van het examen aflegde bij hoge fijnstofconcentraties, scoorde merkbaar slechter”

Studenten worden ook getroffen door fijn stof. Israëlische scholieren leggen aan het eind van het middelbaar onderwijs een eindexamen af. “Wie onderdelen van het examen aflegde bij hoge fijnstofconcentraties, scoorde merkbaar slechter”, beschrijft het vakblad American Economic Journal.

Ontstekingen
De gemiddelde fijnstofconcentratie in Vlaanderen bedroeg in 2018 13,2 microgram per kubieke meter. In april 2019 werden zelfs op sommige plaatsen uitschieters tot 120 microgram op dagbasis gemeten. “Fijn stof kan op verschillende manieren op de hersenen inwerken”, zegt Tim Nawrot, professor milieu-epidemiologie aan de UHasselt en KU Leuven. “Het kan ontstekingen in de longen veroorzaken, die op hun beurt ontstekingen in de hersenen veroorzaken. Het kan ook rechtstreeks doordringen tot in de hersenen, wat ook tot ontstekingen kan leiden.

Nawrot geeft aan dat de acute effecten omkeerbaar zijn en dit is positief. “Eenmaal de fijnstofconcentraties afnemen, wordt ook de impact op ons denkvermogen terugdraaien”. Het mindere nieuws: fijn stof kan ook op lange termijn op ons brein inwerken. “Wie op een plek met veel fijn stof woont, heeft een hogere kans op dementie. Kinderen die langdurig blootgesteld worden, scoren slechter op cognitieve testen.”

Fijn stof was in 2016 in ons land verantwoordelijk voor 7.600 vroegtijdige doden, stelt het Europees Milieuagentschap. Fijn stof wordt in verband gebracht met een aantal ziektes, waaronder longaandoeningen, hart- en vaatziekten en een langer geboortegewicht.

(Sophie S.)
 
 
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Elon Musk speelt gastheer van Saturday Night Live

Afgelopen zaterdag 8 mei mocht Elon Musk samen met Miley Cirus voor een avond gastheer zijn van de show [...]

13/05/2021

Luc Sels nog vier jaar rector van KU Leuven

Studenten en personeel van de KU Leuven konden gisterenavond online hun stem uitbrengen op wie ze de [...]

12/05/2021

Taylor Swift is eerste vrouw met Global Icon BRIT award

Op zondag 9 mei maakten de organisatoren van de BRIT awards bekend dat Taylor Swift dit jaar de Global [...]

11/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84