Image
03/03/2020

De studententijd van Joris Hessels

Met zijn vaste kompaan Dominique Van Malder ontroerde hij met Radio Gaga. In Geub speelde hij Pannenkoek, de beste vriend van Philippe Geubels. Momenteel zet hij zijn woonplaats Gentbrugge op de kaart, in de gelijknamige docuserie. En dat terwijl Joris Hessels als student zijn hart verloor aan Brussel, waar hij een acteursopleiding volgde aan het RITCS...

Joris: Ik kan heel veel kwijt in spelen. In het echte leven moet je je aanpassen en leven naar verwachtingen, maar als je speelt, krijg je een overweldigend gevoel van vrijheid. Ik vertel graag verhalen, en los van het feit dat ik er een dubbel gevoel bij heb, sta ik graag op een podium.
GUIDO: Dubbel gevoel?
Joris: Wel, zoals elke acteur heb ik ook angst voor het podium.
GUIDO: Dan heb je jezelf wat aangedaan door voor acteur te gaan studeren!
Joris: Eigenlijk wel, maar tegelijk was het vanuit een soort noodzaak. Dat prille gevoel was er al toen ik als achttienjarige aan die studie begon, en door naar school te gaan, is het aangescherpt. 

"Als je vertrouwen krijgt, kan je boven jezelf uitstijgen."

Het pad geëffend
 
GUIDO: Heb je je ouders moeten overtuigen om die richting te mogen volgen?
Joris: Ik ben de jongste van vijf, dus mijn broers en zussen hadden het pad al geëffend. Ik heb direct mogen doen wat ik wou, en daar ben ik nog altijd ongelooflijk dankbaar voor. Die studie heeft mijn leven zin en vorm gegeven.
GUIDO: Was de opleiding wat je ervan had verwacht?
Joris: Dat niet. Ik wou acteur worden, maar door omstandigheden is het eigenlijk een soort makersopleiding geworden. Ik kreeg de vraag wat ik wou vertellen. Daar had ik het moeilijk mee, zodat ik zelfs heb moeten bissen. Ik heb mezelf afgevraagd wat ik wou doen, en waarom. Ik kreeg zelfs de indruk dat spelen me werd afgeleerd, wat wel raar is voor een acteursopleiding. Al spelend omgaan met de dingen die op me afkomen, vind ik heel belangrijk. Uiteindelijk bleek vertrouwen de sleutel te zijn. Als je vertrouwen krijgt, kun je boven jezelf uitstijgen. Dan voel je je vrij en durf je meer.

"Als ik geen vier kinderen had, woonde ik al lang weer in Brussel."

 Jonge, zoekende mens
 
GUIDO: Zou je hetzelfde doen als je weer achttien was?
Joris: (aarzelt) Ik zou er misschien wat later aan begonnen zijn... Achttien jaar is echt wel jong om aan een toneelschool te beginnen. Je wordt meermaals met de grond gelijk gemaakt, met de bedoeling je weer op te bouwen. Bij een jonge, zoekende mens hakt dat er wel in. Als ik opnieuw zou mogen beginnen, zou ik misschien eerst een jaar naar het buitenland trekken.
GUIDO: Hoe heb je Brussel als studentenstad ervaren?
Joris: Ik vind Brussel de enige plek in ons klein landje die de naam 'stad' waardig is.
GUIDO: De Antwerpenaren zullen dit graag lezen.
Joris: Daarom zeg ik het. (lacht) Nee, Brussel is eigenlijk geen studentenstad, en dat vind ik er juist zo leuk aan. 't Is een spannende, grillige stad waarin je je eigen weg moet zoeken. Ik woon nu in Gentbrugge, maar mocht ik geen vier kinderen hebben, zou ik al lang weer naar Brussel
verhuisd zijn.
 
Was zijn studententijd de beste tijd van Joris' leven?
 
"Langs een kant wel, maar je beseft het te weinig op het moment zelf. De vrijheid om van alles te mogen proberen en er niet op afgerekend te worden, die komt nooit meer terug. Doordat ik zoveel met mijn studie bezig was en daarnaast allerlei studentenjobs deed, heb ik soms het gevoel dat ik nooit echt een studententijd heb beleefd. Dus ja, het was de beste tijd van mijn leven, maar ik wou dat ik dat op het moment zelf had geweten."

Tekst: Herbert DP.
Foto's: (c) vrt
 
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84