Image
26/02/2020

Vlaamse jongeren slapen te weinig en te slecht

De resultaten van de Vlaamse studie zijn verontrustend: alle jongeren van alle leeftijden slapen veel te weinig. Dit blijkt uit een grootschalige studie van de Universiteit Gent bij 11.000 Vlaamse jongeren. Jongeren hebben 8 à 9 uur slaap nodig. De helft slaagt hier niet in.

De UGent deed bij 11.000 Vlaamse jongeren een onderzoek, in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De studie kadert in een wereldwijs onderzoeksproject in meer dan 40 landen. Het onderzoek wees uit dat Vlaamse jongeren te weinig en té slecht slapen. Van de jongeren tussen 11 tot 12 jaar haalt bijna de helft de minimum norm van negen uur slaap niet tijdens de schoolweek. Bij de oudere leeftijdsgroepen ligt dat aandeel nog hoger.
 
Er zijn verschillende redenen waarom jongeren niet goed slapen. Ten eerste is er het biologische aspect. Het slaaphormoon bij jongeren wordt later op de dag aangemaakt, maar de maatschappij heeft een andere timing. Scholen starten bijvoorbeeld heel vroeg. Daardoor moeten jongeren vroeger opstaan dan wat ze natuurlijk gezien zouden doen.
 
“Het blauwe licht van de schermen remt het slaaphormoon af waardoor je later moe wordt”
 
De opkomst van smartphones en laptops helpt ook niet. “Jongeren geven dat zelf ook toe. Gsm’s nemen veel slaaptijd in beslag. Het blauwe licht van de schermen remt het slaaphormoon af waardoor je later moe wordt. Het geeft heel veel prikkels waardoor het verslavend wordt”, legt Vandendriessche uit. Ook het gebrek aan beweging overdag en schoolstress zijn een factor.
 
Leeftijd speelt rol
 
De leeftijd speelt ook een rol. Jongeren die ouder worden hebben opvallend vaker slaapproblemen. Dat komt omdat ze behoefte hebben om zelf verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen doen en laten. Ze aanvaarden het gezag van hun ouders minder, dus ze gebruiken de schermen zoveel ze willen.
 
Gender speelt rol
 
Meisjes slapen zelfs nog slechter dan jongens, allicht omdat ze meer piekeren. Ze vallen moeilijker in slaap en worden vaak wakker ’s nachts. Opmerkelijk ook is het verschil in opleidingsvorm. Er is en hoger slaaptekort bij jongens die geen ASO-richting volgen. Meisjes uit TSO of BSO slapen dan weer slechter.
 
Het is een verontrustende vaststelling want onvoldoende slaap is slecht voor de gezondheid. Studenten hebben voldoende slaap nodig om alert te blijven op school, een gezonde levensstijl aan te houden en problemen de baas te kunnen. Bovendien wordt slaaptekort op lange termijn gelinkt aan hart-en vaatziekten, overgewicht, diabetes en depressie.
 
‘Inhalen slaap in weekend en vakanties heeft weinig zin’
 
Het onderzoek toont aan dat jongeren hun slaaptekort proberen in te halen tijdens weekend en vakanties. Maar dit heeft weinig zin. Uitslapen brengt het slaapritme in de war terwijl regelmaat net belangrijk is om vlot in te slapen en overdag niet suf te zijn.
 
Onderzoekster Anneke Vandendriessche hoopt dat er iets zal gebeuren met de resultaten van het onderzoek. “We hopen dat er veel meer kan ingezet worden op promotie van gezonde slaap bij jongeren.”

(Sophie S.)

Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84