Image
27/02/2020

KU Leuven treft nieuwe maatregelen in verband met delibereren

Studenten van de KU Leuven opgelet! Vanaf academiejaar 2021-2022 moeten studenten binnen de twee jaar op alle vakken uit het eerste jaar slagen. Er gaat ook een gewijzigde deliberatiemethode van kracht waarbij de universiteit het initiatief terug in handen neemt. De universiteit wil hiermee meer ritme en discipline in het studietraject krijgen. De Leuvense studentenraad  reageert met enige bezorgdheid.

‘Studenten studeren momenteel te lang én niet efficiënt genoeg’, vindt de KU Leuven. Daarom besloten ze een ‘mijlpaal’ in te voeren. De studenten krijgen twee jaar de kans om te slagen op al hun eerstejaarsvakken. Dit betekent dat je geen derde keer een vak zal kunnen opnemen. Deze maatregel gaat van start vanaf het academiejaar 2021-2022. 

De laatste tien jaar merkte de universiteit dat alsmaar minder studenten slagen op alle vakken in het eerste jaar. Hierdoor is er meer uitval naar andere vormen van onderwijs. Ze zien ook een toename van de groep die langer dan de voorziene drie jaar over zijn bachelorsdiploma doet. “We willen ingrijpen door opnieuw ritme en discipline in het studietraject te krijgen”, vertelt rector van de KU Leuven Luc Sels.

Scenario: je slaagt na twee jaar niet voor alle eerstejaarsvakken. Wat nu?

Eerder werd voorgesteld om studenten die deze mijlpaal niet bereiken, volledig uit te sluiten van de universiteit. Deze maatregel komt er niet. De studentenraad protesteerde hiertegen omdat ze vonden dat dit faalangst zou opwekken.

Wat wél kan, is dat studenten zich dan niet meer kunnen inschrijven voor dezelfde, of een gelijkaardige richting. “Heroriënteren naar een andere richting is de meest waarschijnlijke uitkomst”, bevestigt Sels, “maar we zijn nog niet volledig rond met de besluitvorming, en we overleggen over elke stap in dat proces met de studenten.

Universiteit neemt deliberatie in handen
De KU Leuven wijzigt ook zijn deliberatiemethode. Momenteel kunnen studenten in alle bachelorjaren zélf beslissen of ze een vak waar ze een klein tekort op behalen, willen delibereren of niet. Vanaf academiejaar 2021-2022 neemt de universiteit in het eerste jaar de deliberatie in handen. Een acht of een negen kan je – onder bepaalde omstandigheden – voor maximum twaalf studiepunten delibereren. In het tweede en derde jaar blijft het systeem van tolerantiepunten behouden.

Bezorgdheid bij studentenraad
De Leuvense studentenraad is bezorgd over de nieuwe maatregelen. “Studenten komen na het eerste jaar voor een moeilijke keuze te staan. Als ze na het eerste jaar enkele vakken opnieuw moeten doen, hebben ze twee opties. Nemen ze de vakken mee naar het tweede jaar, met het risico dat ze tevergeefs in de opleiding blijven? Of veranderen ze meteen na het eerste jaar, uit angst dat ze een jaar later toch nog geweigerd zullen worden”, vraagt voorzitster van de studentenraad Lotte Delemarre zich af. Er zijn dus duidelijk nog vragen over de nieuwe maatregelen.

(Sophie S.)
 
 
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Welke streamingdienst haal jij in huis?

 Disney+
 Netflix
 Streamz
 Euh, ik kijk gewoon gratis op illegale sites hoor

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84