Image
05/03/2020

Iconisch Gents graffitistraatje krijgt terug kleur

Eergisteren was het even schrikken. De muren van het bekende Gentse graffitistraatje waren volledig wit geschilderd. Het bleek om een stunt van de Universiteit van Gent te gaan. Op die manier wilden ze het nieuwe Gents Universiteitsmuseum aankondigen. Maar de muren bleven niet zo maagdelijk wit. Ondertussen is het straatje alweer versierd met kleurrijke kunstwerken.
 
Al sinds 1995 mogen graffitikunstenaars ongestoord spuiten in de Werregarestraat, ook wel bekend als het graffitistraatje in Gent. Elk hoekje en elke steen is sindsdien al vele malen slachtoffer geworden van geslaagde en minder geslaagde graffiti. Dinsdag, 3 maart werd het smalle straatje helemaal wit geschilderd in opdracht van het Gents Universiteitsmuseum GUM. Ze werkten hiervoor samen met Wallin vzw, een vereniging voor street art en graffiti. In een hoek staat sindsdien ook het opschrift “Soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen”.
 
Naast het opschrift staat het logo van het Gents Universiteitsmuseum. De UGent wil namelijk met deze stunt het nieuwe Gents Universiteitsmuseum aankondigen. “Het is een ode aan het witte blad”, vertelt rector Rik Van De Walle aan VRT. “Dat kan een verhaal zijn van nieuwsgierigheid, angst, slagen, falen en herbeginnen. En dat is ook het verhaal dat wij willen brengen in ons nieuwe museum”.
 
Er is ook een wit boek: “Welkom in het hoofd van de wetenschapper”. Dat boek heeft behalve de kaft en de inleiding allemaal witte pagina’s. “Dat is ook een uitnodiging voor het museum. Net zoals het graffitistraatje nu een uitnodiging is aan alle kunstenaars om hier een nieuwe tekening te komen maken”, legt directeur van het GUM Marjan Doom uit aan VRT.
 
De reacties op de stunt zijn verdeeld. Cartoonist Lectrr is niet tevreden. “Niets creatiefs aan het verwijderen van creativiteit van anderen”, zei hij op Twitter.
 
Het Gents Universiteitsmuseum komt in de Karel Lodewijk Ledeganckstraat en opent tijdens het weekend van 21 maart.
 
 (Sophie S.)
 
 
 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84