Image
27/03/2020

Examens gaan door op campus zelf, met respect voor afstandsregels

De studenten van alle Vlaamse universiteiten krijgen nog tot het einde van dit schooljaar digitaal les. Hoe en wanneer de examens zouden doorgaan, bleef nog een vraagteken. Tot nu. De UGent heeft beslist om zijn examens vanaf 1 juni te laten doorgaan op de campussen. De universiteit zal daarbij wel rekening houden met de regels om afstand te houden van elkaar. Ook de VUB en de Universiteit van Hasselt laten hun examens in juni doorgaan.

Studenten van de Gentse universiteit krijgen al enkele weken online les. Eerder was beslist dat deze methode voor de rest van het academie zou doorgaan. Nu is er ook duidelijkheid over de examens. Normaal begint de examenperiode eind mei, maar dit werd verlegd. De examens starten deze keer op 1 juni.

Rector Rik Van de Walle legt uit aan VRT NWS dat er verschillende scenario’s zijn uitgewerkt. Zowel voor bachelorstudenten als voor masterstudenten. Voor masterstudenten verloopt het grootste deel online. Voor opleidingen waarvoor online evaluaties niet kunnen, worden examens gehouden op de campus zelf.  De bachelorstudenten leggen hun examens af op de campussen, volgens de regels van ‘social distancing’.

Regels afstand bewaren
De universiteit zal gedurende de examenperiode de regels om afstand te bewaren respecteren. Er zullen bijvoorbeeld minder studenten per keer worden toegelaten in de examenlokalen, met meer examensessies tot gevolg. In de lokalen zelf moeten studenten een anderhalve meter van elkaar zitten, met telkens een rij tussen. Na elke sessie zullen de lokalen worden ontsmet. Ook duurt elk examen maximum drie uur. De examens worden aangepast aan de verkorte tijd. Er zullen ook richtlijnen worden meegedeeld, waardoor studenten voldoende afstand houden bij het binnen-en buitengaan.

Noodoplossingen
Als er toch iets zou mislopen, heeft de universiteit nog twee andere noodoplossingen achter de hand. “Een andere mogelijkheid is dat de examens niet op 1 juni maar op 15 juni beginnen en als dat ook niet lukt, dan zal het augustus zijn. Er zullen zeker enkele weken zomervakantie voor studenten en personeel gegarandeerd worden”, laat rector Van de Walle weten aan VRT.

Ook de VUB en de Universiteit Hasselt laten weten dat de examen in juni gewoon doorgaan. Ook hier zal rekening gehouden worden met de verschillende maatregelen om de sociale afstand te respecteren. 

(Sophie S.)

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84