Image
31/03/2020

Van thriller tot drama: films die je zeker moet zien op Netflix

Grote kans dat je bijna al je favoriete series of films hebt uitgekeken op Netflix. Tijd voor nieuwe series en films dus! Daan studeert 'Grafische en Digitale Media - multimediaproductie in Gent. Hij keek ondertussen al meer dan 750 series en films in zijn leven. Hij mag zich dus een expert op dat vlak noemen. Lees hieronder zijn (h)eerlijke aanbevelingen van films die je op Netflix kan terugvinden. 

The Platform, El Hoyo
HORROR, THRILLER, SCI-FI
 
Cast: Ivan Massagué, Zorion Eguileor, Antonia San Juan, Emilio Buale
Director: Galder Gaztelu-Urrutia
 
Verhaal:
Goreng wordt wakker in The Pit, een ondergrondse gevangenis waar de cellen verticaal op elkaar zijn gestapeld. In het midden van de cellen zit een groot gat waardoor elke dag een groot platform met eten naar beneden zakt. Het platform stopt twee minuten op elk niveau waarna het met de restjes naar de volgende cel zakt.
 
Waarom kijken?
Deze Spaanse thriller heeft een onbekende cast. Geen starpower om de film te ondersteunen dus. Daardoor moet het vooral leunen op het verhaal en zijn stevig thema. En oh dat doet het goed!  Ondanks dat de cast onbekend is, zijn de acteerprestaties van zeer hoog niveau.

De film heeft een duidelijke mening over de hedendaagse consumptiemaatschappij en toont een bijzonder somber beeld op de hebzucht van de mens. Een film dit niet bang is voor bloed en geweld en je de slechte kant van de mens voorlegt. Ondanks de duidelijke social commentary, voelt dit thema nooit te zwaar aan en blijft het een bijzonder entertainende film. Bekijk deze zeker in het Spaans voor de beste kijkervaring.

 
Den of Thieves
ACTIE, CRIME, THRILLER
 
Cast: Gerard Butler, O’Shea Jackson Jr., 50 Cent
Director: Christian Gudegast
 
Verhaal:
Een eliteteam agenten en een bende bankovervallers komen kop aan kop wanneer deze laatste een overval op de federale bank in L.A. tracht te plegen. Een bank die ondoordringbaar zou moeten zijn.
 
Je moet dit zeker zien, want:
Den of Thieves is een echte macho actiefilm en probeert ook niet meer te zijn dan dat. Dat klinkt misschien niet speciaal maar de film slaagt wel perfect in zijn opzet en dat is entertainen! Een cast vol stevig behaarde mannen met “big guns”, zowel letterlijk als figuurlijk. Shootouts, car chases en double crosses, het testosteron spat van het scherm! Continue spanning en een hoog adrenalinegehalte maken van deze film puur popcorn plezier. Laat je niet afschrikken door de lengte van de film (2u20m), hij verveelt geen minuut.

 
Uncut Gems
CRIME, DRAMA, THRILLER
 
Cast: Adam Sandler, Julia Fox, Idina Menzel
Director: The Safdie Brothers
 
Verhaal:
Een gladde juwelier riskeert alles wanneer hij een weddenschap aangaat die zijn leven compleet kan omgooien. Met schuldeisers op de hielen, probeert hij familie, werk en vijanden te balanceren om te overleven.
 
Zeker kijken want:
Adam Sandler speelt in (en produced) behoorlijk wat strontfilms ('Pixels', 'Grown Ups', 'Jack and Jill') maar af en toe maakt hij toch nog eens een ! Uncut Gems is een oscarwaardige film van de Safdie Brothers, die eerder het chaotische 'Good Time' regisseerden.Ook deze film is enorm chaotisch en desoriënterend maar toch perfect gestructureerd. Dit dankzij de unieke score en sound design, gekoppeld met een strak script en een verrassend einde maakt dit een unieke topfilm!

 
Ingrid Goes West
COMEDY, DRAMA, SATIRE
 
Cast: Aubrey Plaza, Elizabeth Olson, O’Shea Jackson Jr., Pom Klementieff
Director: Matt Spicer
 
Verhaal:
 Een losgeslagen social media stalkster, Ingrid, verhuist naar Los Angeles om zichzelf in het leven van een Instagram influencer te plaatsen.
 
Waarom kijken?
Aubrey Plaza speelt zoals gewoonlijk een atypisch personage, denk aan haar rol in 'Parks & Rec'. Naast haar obsessie voor Instagramster Taylor Sloan, Elizabeth Olson’s personage, heeft Ingrid weinig inhoud in haar leven. Gedurende de film overschrijdt ze telkens een nieuwe morele grens om de aandacht van Taylor te verkrijgen. Toch kan je het niet laten om deels aan haar kant te staan. Het is zo’n zielig en gebroken personage dat je medelijden met haa krijgt. De film speelt als een sterke satire op de hedendaagse Influencer age. Een creepy film die je achteraf twee keer doet nadenken over wie er allemaal meekijkt wanneer je post op social media.

 
Wind River
CRIME, DRAMA, MYSTERY, THRILLER
 
Cast: Jeremy Renner, Elizabeth Olson
Director: Taylor Sheridan
 
Verhaal:
Een ervaren wildjager helpt een beginnende FBI agente bij het onderzoek naar de moord op een tienermeisje in een afgelegen natuurreservaat in Wyoming.
 
Zeker kijken want:
In tegenstelling tot hun rol in 'Avengers Endgame', waarin ze de helft van het Universum proberen redden, werken de twee hoofdrollen, Jeremy Renner en Elizabeth Olson, ditmaal samen in een bescheidener verhaal. Voor wie nog niets wist dat dit twee topacteurs zijn, in deze film kan je hun talent volledig tot hun recht zien komen. Een verscheurend verhaal over rouw en verdriet dat volledig wordt bedolven onder de prachtige maar meedogenloze sneeuwtapijten van Wyoming. Het verhaal is geschreven en geregisseerd door Taylor Sheridan. Je kent hem misschien van 'Sicario of Hell or High Water'. Twee andere topfilms die jammer genoeg (nog) niet op Netflix te zien zijn. 

 
Prisoners
CRIME, DRAMA, MYSTERY, THRILLER
Cast: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Paul Dano, Terrence Howard
Director: Denis Villeneuve
 
Verhaal:
Keller Dover’s dochter wordt ontvoerd op klaarlichte dag. Wanneer het onderzoek vastloopt neemt Keller het heft in eigen handen en spoort hij de dader zelf op. In zijn zoektocht begint Keller langzaam zijn menselijkheid te verliezen.
 
Waarom kijken?
Ik moet je niet vertellen dat Hugh Jackman een fantastisch acteur is. Iconisch als Wolverine in the X-Men franchise en minstens even meedogenloos in deze thriller. Hoewel Jackman hier het hoofdpersonage speelt, wordt het moeilijker om met hem te blijven sympathiseren wanneer hij het heft in eigen handen begint te nemen. Ook Jake Gyllenhaal, die de detective speelt, is zoals altijd fenomenaal. Daarnaast is Paul Dano opvallend sterk in zijn rol als Alex Jones, de jongen met een moeilijk verleden, die door Keller als dader wordt bestempeld. De zenuwslopende sfeer en knappe cinematografie heffen deze film boven de rest.


Tell Me Who I Am
DOCU, DRAMA, MYSTERY

Cast: Marcus Lewis, Andrew Caley, Luke Mulhurn 
Director: Ed Perkins 

Verhaal:
Na een motoraccident verliest Alex zijn geheugen. Zijn tweelingbroer Marcus helpt hem om zijn jeugd te herinneren maar naarmate ze ouder worden en uit elkaar groeien merkt Alex dat er belangrijke puzzelstukken van hun verleden ontbreken. Na vele jaren onthult Marcus de duistere familiegeheimen die hij zolang van Alex probeerde te verzwijgen.
 
Zeker kijken want:
Een hartverscheurend waargebeurd verhaal over trauma, familiegeheimen, broederliefde en opoffering. Veel wil ik niet verklappen maar het is enorm moeilijk om geen traan te laten wanneer je uiteindelijk ‘live’ kijkt naar het moment waarop Marcus verteld wat er met hen gebeurd is. 'Tell Me Who I Am' stelt uiteindelijk een interessante vraag: Zou jij traumatische gebeurtenissen verzwijgen voor je tweelingbroer en hem laten geloven dat hij een mooie jeugd heeft gehad? Of vertel je hem de waarheid?


Annihilation
DRAMA, HORROR, MYSTERY, SCI-FI
 
Cast: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Benedict Wong, Oscar Isaac
Director: Alex Garland
 
Verhaal:
Wanneer haar man verdwijnt tijdens een geheime missie, gaat biologe Lena mee op expeditie naar een mysterieuze zone waar de wetten van de natuur niet gelden.
 
Waarom kijken?
Een visueel, spectaculair en fascinerend stukje science fiction met sterke onderliggende thema’s. Het is enorm moeilijk om deze film te omschrijven. Door de prachtige beelden voelt de film etherisch en bij momenten betoverend aan, maar de unieke wetenschappelijke concepten die het verkent zijn tegelijk ronduit angstaanjagend. Gedurende de hele film hangt er een onaangename sfeer. De onheilspellende soundtrack is hier de grootste boosdoener en zet de juiste toon voor de abstracte atmosfeer waarin de personages zich bevinden. Het einde is voor velen, mezelf inclusief, te abstract toen ik het eerst zag. Maar het zet je wel aan het denken. Dat laatste geldt trouwens voor de hele film.

 
Memento
MYSTERY, THRILLER
 
Cast: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss
Director: Christopher Nolan
 
Verhaal:
Na een hoofdletsel is Leonard zijn kortetermijngeheugen kwijt. Met behulp van polaroids en tattoo’s probeert hij de moordenaar van zijn vrouw te vinden.
 
Zeker kijken want:
Christopher Nolan’s tweede feature film. Voor wie zijn naam niet herkend, Nolan regisseerde o.a. 'Interstellar', 'The Prestige', 'The Dark Knight' trilogie en 'Inception'. Deze laatste is ook te zien op Netflix en minstens even goed maar door velen al gekend. Daarom zet ik liever deze oudere film wat in de spotlight.
 
Wie de films van Nolan kent, weet dat hij graag met tijd speelt. 'Memento' is niet anders. De film speelt achterstevoren af. De film start met het einde van het verhaal maar pas later begrijpen we de betekenis van deze scene en vallen alle puzzelstukken in elkaar. Een ongeziene techniek die verrassend goed werkt om de kijker in de schoenen van Leonard te zetten. De film voelt eigenlijk letterlijk als een puzzel in elkaar. Zijn tattoo’s en polaroids geven ons hints maar zoals hij zelf in de film zegt, zijn deze misschien niet altijd even betrouwbaar. Een uniek experiment dat geen reden heeft om te werken, maar doet het toch zo goed.

Tekst: Daan Vandevoorde

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Ben jij aangesloten bij een studentenvereniging?

 Ja, sowieso!
 Ja, maar enkel door corona.
 Nee!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84