Image
29/04/2020

Nooddecreet zorgt voor aangepast examenreglement

​Dat er dit academiejaar geen fysieke lessen meer zullen plaatsvinden, dat wisten we al. Over stages en examens heerste er nog veel onzekerheid. Het Vlaams Parlement keurde een nooddecreet goed voor alle hogescholen en universiteiten om meer duidelijkheid te scheppen. Daardoor krijgen ze meer ruimte en flexibiliteit om zelf beslissingen te maken over de examenregeling. Wat gaat er allemaal veranderen?

Het academiejaar zou dit jaar weleens langer kunnen aanslepen. Waar een normaal jaar op 30 september zou eindigen, is er nu de mogelijkheid om dat te laten doorlopen. Er wordt voor gezorgd dat je niet opnieuw inschrijvingsgeld moet betalen, als je academiejaar langer duurt dan gepland. De mogelijkheid bestaat dat examens worden uitgesteld, of dat vakken eventueel met een jaartje opschuiven. Studenten die bijvoorbeeld niet aan hun stage kunnen beginnen door de coronamaatregelen, zouden die in de zomervakantie, of zelfs nog in oktober kunnen inhalen. Voor essentiële praktijklessen geldt dezelfde regeling.
 
Je onderwijsinstelling krijgt ook de mogelijkheid om per studierichting vakfiches te wijzigen. Als een opleidingsonderdeel een verplichte stage bevat, die niet kan worden uitgevoerd, kan de opleiding voor een vervangtaak zorgen. Ook mondelinge examens kunnen ingeruild worden voor andere examenvormen. Dat zou zonder het decreet niet mogelijk zijn.
 
Nu is het aan de hogescholen en universiteiten zelf om per studierichting te kijken wat de mogelijkheden zijn. Houd dus zeker de website van je onderwijsinstelling in de gaten!

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Ben jij aangesloten bij een studentenvereniging?

 Ja, sowieso!
 Ja, maar enkel door corona.
 Nee!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84