Image
04/05/2020

1 jaar na de moord op Julie Van Espen: #bloomforchange


Vandaag is het exact een jaar geleden dat de drieëntwintigjarige Julie Van Espen verdween. Haar vriendinnen herdenken de studente met een emotionele open brief op het Instagramprofiel @julievanespenslife. Haar ouders maakten het profiel aan op haar verjaardag, als een eerbetoon aan hun vrolijke dochter. Zodat haar positiviteit en levenslust nooit verloren zouden gaan. In de brief komt de dader bewust niet ter sprake, omdat ook deze brief de positieve mindset van Julie moet volgen. 

Op 4 mei 2019, fietste Julie langs het Albertkanaal in Antwerpen. De studente werd vermoord omdat ze zich volgens de dader - een verkrachter - te hevig verzette. Daarop volgde er een schokgolf doorheen het ganse land. De man bleek al eerder veroordeeld voor zedenfeiten en de teleurstelling in het Belgisch justitiesysteem was groot. Er werd een stille mars gehouden waarmee 15.000 mensen protesteerden tegen seksueel geweld.
 
Door de coronamaatregelen is een herdenkingsmars organiseren, zoals die van vorig jaar, niet simpel. Daarom is er het initiatief #BloomForChange. Dat is een online campagne, georganiseerd door Punt vzw samen met andere organisaties zoals Sensoa, Child Focus en Amnesty International. De bedoeling is dat er op dinsdag 12 mei, zo veel mogelijk mensen hun poster delen op sociale media en die aan hun raam ophangen. Dit om Julie te herdenken, hoop te geven en te protesteren tegen seksueel geweld. Je kan de afbeelding ook als filter gebruiken op je Facebookprofielfoto. De illustratie werd gemaakt door Laura Janssens, die bekend is van de Instagrampagina @nietnulaura. Een bloem is een symbool van hoop, omdat ze kan openbloeien. Julie hield zelf enorm veel van bloemen, dat kan je ook zien op het Instagramaccount dat voor haar werd gemaakt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

She was one of the rare ones, so effortlessly herself, and the world loved her for it. - Atticus

Een bericht gedeeld door Julie Van Espen (@julie.vanespenslife) op


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Ben jij aangesloten bij een studentenvereniging?

 Ja, sowieso!
 Ja, maar enkel door corona.
 Nee!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84