Image
07/05/2020

Social media sleuren tieners door de lockdown


Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat Vlaamse tieners de afgelopen maand meer positieve dan negatieve gevoelens ervoeren. Een derde voelde zich wel vaker eenzaam, maar probeert die leegte op te vullen dankzij sociale media.
 
Driekwart van de bevraagde tieners gebruikt sociale media nu vaker dan voor de coronaperiode. Vooral Instagram, Snapchat en Youtube worden erg vaak gebruikt. Niet alleen voor sociaal contact gaan ze massaal online, maar ook om hun schoolwerk op te volgen. Hun negatieve gevoelens uiten ze dan weer liever niet via sociale media, ook naar advies en hulp gaan ze er niet meteen op zoek.“Tieners die zich vaker angstig, minder goed en eenzaam voelen, maken frequenter gebruik van sociale media. Dit doen ze voornamelijk om het gemis van vrienden en familie te compenseren”, verduidelijkt professor Hudders. “Deze tieners hebben de neiging om hun negatieve emoties te verbergen en zich op sociale media vrolijker en positiever voor te stellen dan ze zich werkelijk voelen”.
 
Opvallend is dat jongens zich de afgelopen maand vaker positiever voelden dan meisjes. Ze zijn over het algemeen ook vaker tevreden over hun leven tijdens de coronaperiode. Meisjes voelen zich dan weer meer eenzaam en angstig, maar vinden steun via hun sociale mediakanalen. Ook de leeftijd speelt hierin een rol, in de categorie van 13- tot 15-jarigen, voelden tieners zich minder vaak eenzaam en positiever over hun leven dan jongeren tussen 16 en 19 jaar oud. 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Ben jij aangesloten bij een studentenvereniging?

 Ja, sowieso!
 Ja, maar enkel door corona.
 Nee!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84