Image
07/05/2020

Social media sleuren tieners door de lockdown


Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat Vlaamse tieners de afgelopen maand meer positieve dan negatieve gevoelens ervoeren. Een derde voelde zich wel vaker eenzaam, maar probeert die leegte op te vullen dankzij sociale media.
 
Driekwart van de bevraagde tieners gebruikt sociale media nu vaker dan voor de coronaperiode. Vooral Instagram, Snapchat en Youtube worden erg vaak gebruikt. Niet alleen voor sociaal contact gaan ze massaal online, maar ook om hun schoolwerk op te volgen. Hun negatieve gevoelens uiten ze dan weer liever niet via sociale media, ook naar advies en hulp gaan ze er niet meteen op zoek.“Tieners die zich vaker angstig, minder goed en eenzaam voelen, maken frequenter gebruik van sociale media. Dit doen ze voornamelijk om het gemis van vrienden en familie te compenseren”, verduidelijkt professor Hudders. “Deze tieners hebben de neiging om hun negatieve emoties te verbergen en zich op sociale media vrolijker en positiever voor te stellen dan ze zich werkelijk voelen”.
 
Opvallend is dat jongens zich de afgelopen maand vaker positiever voelden dan meisjes. Ze zijn over het algemeen ook vaker tevreden over hun leven tijdens de coronaperiode. Meisjes voelen zich dan weer meer eenzaam en angstig, maar vinden steun via hun sociale mediakanalen. Ook de leeftijd speelt hierin een rol, in de categorie van 13- tot 15-jarigen, voelden tieners zich minder vaak eenzaam en positiever over hun leven dan jongeren tussen 16 en 19 jaar oud. 

Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84