Image
12/05/2020

Mei Plasticvrij: tips voor minder plastic (op kot)

De maand mei staat volledig in teken van duurzaamheid. Met het burgerinitiatief Mei Plasticvrij, proberen de organisatoren de bevolking te doen nadenken over het gebruik van wegwerpplastic. Met hun ambassadeurs Dieter Coppens, Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaeker en Frances Lefebure, promoten ze een plasctivrij leven. Als iedereen zijn best doet om dat te beperken komen we weer een stap dichter bij een duurzame wereld. Minder plastic gebruiken? Hoe doe je dat juist?
 
 1. ‘Refuse’ is een grondregel bij het initiatief. Het is de bedoeling dat je plastic zakken, rietjes, wegwerpbekers weigert. Ook gratis spullen zoals balpennen, goodie bags en ballonnnen zijn boosdoeners, die neem je dus beter ook niet aan. Hoe leuk ze ook mogen zijn, achteraf ben je er vaak toch niet zo veel mee.
   
 2. Vind jij een rietje onmisbaar in je favoriete cocktail? Er zijn erg veel alternatieven voor plastic rietjes. Neem bijvoorbeeld je eigen metalen rietje mee op café, of tijdens het uitgaan. Er zijn zelfs opvouwbare varianten, die je aan je sleutelbos kan hangen. Zo heb je nooit meer een excuus.
   
 3. Koop zoveel mogelijk vers en neem je eigen zak mee naar de winkel. Lokale groentenwinkels en bulkwinkels zijn bijvoorbeeld een goed idee. Laat de ingepakte komkommers en broccoli’s links liggen, zo toon je aan producenten dat je hier niet aan mee wil doen. Koop ook bij voorkeur producten die een kartonnen verpakking hebben. Denk ook altijd goed na als je bijvoorbeeld een pak koeken koopt, of die dan echt ook nog eens individueel verpakt moeten zijn. Je kan hiervoor misschien beter een koekendoosje meenemen.
  BONUS: kotstudenten kunnen ook duurzame groenten scoren, zonder naar de winkel te moeten. Je kan bij verschillende hogescholen en universiteiten groente- en fruitpakketten bestellen. Bij de KU Leuven heet dit bijvoorbeeld de Groentetas, maar ook de Universiteit van Antwerpen, HOGENT en Universiteit van Gent bieden zo’n alternatieven aan.
 4. Ook op het vlak van persoonlijke hygiëne kan je je plasticverbruik reduceren. Shampoo en zeep verpakt in plastic flessen zijn een no go, die zien we nochtans vaak over het hoofd. Vervang al die vloeibare zeep eens door een zeepstuk, zoals je oma er waarschijnlijk nog eentje heeft liggen. Ook voor shampoo zijn er alternatieven, een shampoobar bijvoorbeeld, of een shampootablet. Met dat laatste kwamen enkele Hasselstse studenten op de proppen, onder de noemer Shampop. Het concept is erg simpel: je neemt zo’n tablet en gaat onder de douche staan, door het water begint deze te schuimen. Zo kan je zonder plastic, toch je haren laten schitteren. Ze wonnen er zelfs de Vlaamse Jonge Ondernemingsprijs mee.
   
 5. Gebruik kraantjeswater! Dat is een van de belangrijkste stappen die je kan zetten naar een plasticvrije toekomst. Schaf jezelf een mooie herbruikbare drinkfles aan en neem ze overal mee naartoe. Liever bruiswater? Ook daar zijn alternatieven voor. Sodastream bijvoorbeeld, dat is een apparaat dat je kraanwater omtovert tot water met prik. Heb je toch liever mineraalwater? Koop dat dan bij voorkeur in glazen flessen, dat geldt ook voor frisdrank.
   
 6. Bekijk eens plasticvrije alternatieven voor dagelijkse gebruiksproducten zoals tandenborstels, wattenstaafjes en haarborstels. Zij hebben vaak een bamboe varianten, die je niet meer geld kosten dan de plastic producten. Ook plastic folie kan je vervangen door bewaardozen of zelfs stoffen doeken.
   
 7. Deze is tip voor de shoppingaddicts onder ons: koop zo veel mogelijk tweedehands. Laat dat nu net ook een modetrend zijn, valt dat even mee! Spring eens binnen in je lokale tweedehandswinkel, of bezoek die in de stad. Het is daarnaast ook nog eens beter voor je portemonnee. Dat geldt trouwens niet alleen voor kleren, ook je schoolboeken kan je tweedehands kopen. Daar help je niet alleen je medestudenten een handje mee, maar ook het mileu.
De actiegroep organiseert op 21 mei een groot nationaal 'Schol Zonder Brol' aperitief. Ze moedigen iedereen aan om met zijn of haar coronabuddies een aperitiefavond te houden, zonder wegwerpplastic. Je zal de olijven, hummus en chips dus zelf moeten voorzien, onder het motto: 'wat je zelf doet doe je altijd beter.' De recepten daarvoor vind je op hun Facebookpagina.

Voor meer tips en informatie kan je terecht op de website van Mei Plasticvrij.
 

Comment

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84