Image
19/05/2020

Online examens, hoe gaat dat in zijn werk?

Examens maken van thuis uit, het blijft een vreemd gegeven. We kunnen er hoe dan ook niet omheen. Hoewel sommige hogescholen en universiteiten toch ook examens in levende lijve organiseren, blijft de online variant de norm. Joepie lekker spieken! Toch niet, de onderwijsinstellingen hebben heel wat regeltjes bedacht om je te controleren.
 
  • Speciale software: De onderwijsinstellingen voorzien de studenten van een bijzondere software, een lockdown browser, zodat je niet kan spieken. Je kan het examen niet beginnen vooraleer die geïnstalleerd is. Het systeem zorgt er voor dat je geen enkele andere functie van je computer kan gebruiken, communiceren via Facebook is dus geen optie.
     
  • Een omgevingscheck: Er wordt gevraagd om je omgeving in beeld te brengen voor de evaluatie. Hierbij verwachten ze een 360 graden beeld van de ruimte waar je bent, je bureau én de onderkant van je bureau. Ook je kladblad en zelfs je broekzakken worden gecontroleerd.
     
  • Je wordt nauwlettend in het oog gehouden. Je webcam moet voortdurend aan staan en je gezicht moet duidelijk in beeld. Bij de minste foute beweging krijg je een melding dat je je houding moet aanpassen.
     
  • Het is ook verboden om de ruimte te verlaten gedurende het examen, je mag dus niet naar het toilet. Het is daarnaast ook belangrijk dat er niemand anders je kamer binnenwandelt, dan kan je weleens in de problemen komen. Wanneer ze jou, of iemand anders horen praten, dan houden ze je ook extra in het oog. 
 
Tineke, studente Orthopedagogie, vulde al enkele online examens in. “Het voelde erg onnatuurlijk aan, ik had niet het gevoel dat het voor echt was. Ik was wel voortdurend bang om iets verkeerd te doen, dat ze zouden denken dat ik spiek.” Ook de angst om iets verkeerd in te dienen is groot. “Het geeft me wel stress dat de computer kan uitvallen, of dat ik op een cruciale knop vergeet te drukken.” Tineke is blij dat ze de komende periode toch ook nog fysieke examens mag gaan afleggen. “Ik ben een student die de examensfeer wel kan apprecieren; leerstof herhalen op de bus, even stressen met medestudenten, de zoektocht naar het examenlokaal en de doorschijnende pennenzakken. Die dingen vallen online allemaal weg.”

Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84