Image
27/05/2020

Deze brainfoods sleuren je de blok door


Het is weer de tijd van het jaar, de zon begint te schijnen en studenten moeten zich afzonderen om te blokken. Voor velen is de blok het minst leuke aspect van het studentenleven, maar we moeten er allemaal door. Wist je dat ook voeding een invloed kan hebben op je prestaties? Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen.
 
 1. Raar maar waar: eet een banaan voor je examen. Een studie uit 2008 wees uit dat studenten die een banaan aten voor de aanvang van hun examen, beter presteerden dan degenen die dat niet deden. Bananen bevatten veel eiwitten, suikers, vitaminen en mineralen en zijn dus het ideale tussendoortje voor een concentratieboost.
   
 2. Noten: ze noemen zo’n mix niet voor niets studentenhaver. Noten zijn goed voor je brein, ze bevatten onverzadigde vetten, die volgens een Canadese studie je geheugen positief beïnvloeden. Noten zouden ook een stressverlagend effect hebben. Laat dat snoep en die suikerbommen dus maar even links liggen en kies voor een gezond handje noten. Avocado’s brengen trouwens hetzelfde effect teweeg.
   
 3. Water, water, water, de rest komt later! Ook je hersenen bestaan voor zo’n 70 procent uit water, hydrateer jezelf dus goed. Zo houd je je brein en je lichaam in vorm.
   
 4. Uiteraard heb je ook energie nodig om te blokken. Kies daarom voor gezonde suikers, die vind je bijvoorbeeld in fruit. Bessen zijn een hele goede bron van vitamines én suikers. Laat die energiedrankjes, hoe verleidelijk het ook mag zijn, maar aan de kant staan. Heb je echt een tekort aan energie, probeer dan een kop koffie of thee zonder suiker.
   
 5. Chocolade: te veel snoepen tijdens de examens is ook niet gezond, maar wist je dat pure chocolade (met meer dan 70% cacao) goed is voor je hersenen? Het is rijk aan magnesium, dat helpt tegen vermoeidheid. Chocolade helpt ook je bloedcirculatie, die bevordert op haar beurt je concentratie en het zou ook stress kunnen verminderen.
   
 6. Nog zo’n vreemde tip: kauwgom. Een Amerikaanse studie uit 2012 onderzocht het effect van kauwgom kauwen op studenten. Daaruit bleek dat je, wanneer je vijf minuten voor de aanvang van je examen een stukje kauwgom eet, je je brein beter zou stimuleren. Het kauwen brengt meer bloed naar je hersenen en dat is gunstig voor het invullen van examens. Het effect zou wel maar zo’n twintig minuten aanhouden.  
Het is belangrijk om evenwichtig te eten, bij voorkeur drie maaltijden per dag. Je ontbijt blijft de belangrijkste maaltijd, sla die zeker niet over! Het is ook belangrijk om geen té zware maaltijden te nemen, studeren met een overvolle maag is geen goed idee.

Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIALPoll

Naar wie luister jij?

 Naar mijn universiteit
 Naar de Veiligheidsraad
 Naar niemand

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84