Image
03/06/2020

​Studenten drinken minder, sporten meer en maken zich meer zorgen door corona


Studenten voelen zich niet begrepen in deze coronapandemie, dat bleek al uit de petitie van Geef ons een stem. Daarin vragen de initiatiefnemers om meer betrokkenheid, een langetermijnvisie en erkenning voor de moeilijke situatie van jongeren. Een onderzoek van de Universiteiten van Antwerpen en Gent wijst nogmaals uit dat studenten het echt wel moeilijk hebben.
 
Uit de bevraging, die zo’n 27.000 studenten invulden, blijkt dat vier op de vijf zich zorgen maakt. Vooral de eerstejaars zouden erg veel stress ervaren, omdat de werklast enorm is toegenomen. Ze krijgen veel taken voorgeschoteld, moeten veel vakken in zelfstudie verwerken en krijgen er ook nog eens de examens bovenop. Veel jongeren vinden dat de online lessen de onderwijskwaliteit naar beneden halen.
 
Niet alleen op schoolvlak, maar ook mentaal krijgen studenten het moeilijk. Vooral vrouwen en studenten uit de sociale wetenschappen en letteren en wijsbegeerte voelen een toename in depressieve gedachten. Ook de eenzaamheid speelt daarin een rol, jongere en vrouwelijke studenten voelen zich vaker eenzaam.
 
Maar er hangt ook een positieve kant aan heel deze crisis. Er wordt veel minder alcohol geconsumeerd dan voordien. Studenten geven aan dat ze wekelijks gemiddeld acht glazen minder drinken, 45 procent drinkt zelfs niet. Cannabis en sigaretten laten de jongeren tijdens deze pandemie ook sneller links liggen. Daarnaast is het ook zo dat jongeren, vooral vrouwen, regelmatiger sporten dankzij de covid-19-maatregelen.

Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84