Image
17/06/2020

Sam Bettens: "Ik ben altijd al transgender geweest"

We zullen nooit onze ontmoeting met Sam Bettens vergeten. Bettens, die ontroerd zijn woorden niet meer kan vinden als we hem bedanken voor zijn moed en het voorbeeld dat hij geeft aan hen die hun lot niet onder ogen durven te zien.
 
Een flashback naar mei 2019: Sarah Bettens (K’s Choice) verkondigt publiekelijk een ‘blijde gebeurtenis’. Je had verwacht dat ze de geboorte van een baby zou aankondigen, maar we worden verrast door haar coming-out als transseksuele man. Exit Sarah, welkom Sam!
 
"Ik ben altijd al transgender geweest. Ik negeerde het gewoon tot voor kort. De keuze om in het openbaar als transgender te leven, is mij pas sinds kort duidelijk geworden. Ik neem hormonen, waardoor mijn stem zal veranderen en dieper worden. Persoonlijk vind ik het heel spannend, ik ben zelfs behoorlijk ongeduldig. Ik werk met een coach die me door deze veranderingen heen helpt, maar mijn stem zal anders klinken. K’s Choice zal natuurlijk met mij mee evolueren. Mijn nieuwe groep Rex Rebel zal een soort laboratorium worden, een mix van voor, tijdens en na mijn overgang."
 
"Het is logisch dat mijn muziek even naar de achtergrond wordt geschoven door mijn persoonlijk verhaal."
 
Twintig jaar zijn verstreken sinds het enorme succes van de albums Paradise In Me en Cocoon Crash. Twintig jaar waarin Sam/Sarah met vastberadenheid en talent de pop-rock onder de aandacht heeft gebracht.
 
"Het is logisch dat mijn muziek even naar de achtergrond wordt geschoven door mijn persoonlijk verhaal," vertrouwt Sam ons toe. "Binnenkort neemt de muziek het echter weer over. Toen ik voor het eerst zei dat ik een project met meer pop en dans wilde ontwikkelen, toonden Wim Van der Westen en Reinout Swinnen meteen interesse. Ik wist dat mijn broer Gert minder enthousiast zou zijn, elektro-pop is minder zijn ding. Hij wist dat ik iets nodig had naast K’s Choice en moedigde me aan om ervoor te gaan."
 
Het geluid van Rex Rebel is heel anders dan de albums van K’s Choice. Het is meer ‘poppy’, en dansbaarder. Het laat Sam toe om artistiek van koers te veranderen.
 
Ondanks moeilijkheden door de afstand en het tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en België, werd het eerste album van Rex Rebel zonder veel problemen gemaakt. "Sam woont met zijn familie in Zuid-Californië. Reinout en ik wonen in België," legt Wim Van der Westen (drums) uit. "Het is natuurlijk een uitdaging om onder deze omstandigheden een album te maken, al heeft iedereen in deze tijden op afstand leren werken. Het moeilijkste is dat we door het tijdsverschil de bestanden heen en weer moeten sturen. Dit is vaak frustrerend. Het nam eer tijd in beslag dan als we samen in dezelfde ruimte zouden werken. Maar we hebben veel plezier gehad."
 
"K’s Choice zal blijven doorgaan, net zoals Rex Rebel."
 
"We zijn geen beginners en willen ons op lange termijn inzetten voor dit project," voegt Sam eraan toe. "Ik wil onze fans ook geruststellen dat K’s Choice, net zoals Rex Rebel, zal blijven doorgaan. Gert en ik zijn begonnen aan een nieuw album, dat volgend jaar zou moeten uitkomen."
 
Wim en Reinout, die ook actief zijn in K’s Choice, maken uiteraard graag deel uit van dit nieuwe avontuur en zijn trots op de coming-out van Sam. "Wij zijn allebei erg trots op de manier waarop hij hiermee omgaat. Net als zijn familie staan we 100% achter hem. We kenden elkaar door de muziek, maar onze vriendschap gaat verder dan dat," zegt keyboardspeler Reinout. "Ik heb trouwens de naam Sam bedacht."
 
"Ik ben geboren in 1972," zegt Sam. "Kevin of Cash, het zou niet mogelijk zijn geweest, omdat niemand zijn kinderen toen zo noemde. Ik ben gelukkig om te zien hoe goed mijn familie en in het bijzonder mijn kinderen reageren op deze verandering. Het was niet zo gemakkelijk. Op sociale media waren de reacties over het algemeen ook heel goed."

Tekst: Christophe Thienpont

Comment

SOCIALPoll

Welke streamingdienst haal jij in huis?

 Disney+
 Netflix
 Streamz
 Euh, ik kijk gewoon gratis op illegale sites hoor

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84