Image
25/06/2020

Rayane Borlée: "Mijn favoriete plek in Brussel? Mijn kot!"

Bij de familie Borlée kunnen we naar ‘de broer’ vragen, maar welke broer precies? Vergeet even Kévin, Jonathan en Dylan, want wij presenteren hun jongste broer: Rayane. Hij is twintig en ‘jongleert’ momenteel tussen zijn studies Economie aan Solvay en zijn carrière als sprinter. Rayane zit op kot in Brussel, op 400 meter van de begraafplaats in Elsene. Het is hier dat we ‘de nieuwe hoop voor het Belgische atletiek’ mogen ontmoeten.
 
 

GUIDO: Vreemd genoeg ben jij niet onmiddellijk met atletiek gestart…
Rayane: Op mijn acht jaar ben ik met voetbal en tennis begonnen. Ik heb vervolgens gekozen om verder te gaan met tennis, iets wat ik negen jaar heb gespeeld. Op mijn 16de koos ik toch voor atletiek, omdat ik een beetje genoeg had van tennis.
GUIDO: Het is moeilijk voor te stellen dat je dan pas met atletiek bent begonnen. Waarom zo laat?  
Rayane: Het kwam vanzelf. Mijn broers en zus hebben mij veel geïnspireerd op dat vlak. Ik heb gezegd: ik wil net als zij zijn.
 
Stevige brosser
 
GUIDO: Je gaat door met je studies, ondanks de vele trainingen…
Rayane: Het is duidelijk dat we nooit weten wat de toekomst ons brengt. Het kan dat mijn carrière morgen stopt door een zware blessure. Ik heb het gevoel dat studeren iets belangrijk is, waar ik in de toekomst op kan voortbouwen.
GUIDO: Het moet niet makkelijk zijn om te je studies en je trainingen te combineren?
Rayane: Inderdaad. Het is om die reden dat ik heb besloten om mijn vakken te spreiden. Ik probeer mijn jaar zelf te beheren. Ik probeer dit alleen te doen, maar ik moet toegeven dat ik niet veel naar de les ga. Ik geef er de voorkeur aan om thuis te studeren en mijn agenda op mijn eigen manier te beheren. Dat geldt ook voor mijn trainingsschema’s, die variëren naargelang van mijn beschikbaarheid.
GUIDO: Heb je er ooit aan gedacht om te stoppen met school om je 100% op je sport te richten? 
Rayane: Dat idee is al bij mij opgekomen, vooral tijdens de blokperiode, waarin ik ondanks alles toch moet studeren én blijven trainen. Maar uiteindelijk blijf ik mijn studie volgen, omdat ik dat belangrijk vind.
GUIDO: In tegenstelling tot andere studenten, moet je een bepaalde levensstijl volgen? 
Rayane: Het is duidelijk dat we daar veel voorzichtiger mee moeten omgaan. In september en oktober sta ik mezelf toe om een beetje meer uit te gaan, omdat dat een mindere periode is voor de atletiek. Maar zodra de trainingen herbeginnen, moet je beter eten en minder uitgaan. Ik doe wel enkele uitstapjes in het seizoen. Ik denk dat ik het anders geen jaar zou uithouden.
 
Winnaarsmentaliteit
 
GUIDO: Als je uitgaat, is het niet alleen je coach die je een preek geeft, maar ook je vader, want hij is beide. 
Rayane: Ik woon al drie jaar alleen, dus het is makkelijker nu. Toen ik nog bij mijn vader woonde, was het vaak gecompliceerder, omdat mijn coach me de les spelde als ik iets te laat ging slapen. Ook al kan ik nu doen wat ik wil, probeer ik toch serieus te blijven, want ik heb minstens negen uur slaap nodig om te herstellen.
GUIDO: Wat denken de andere studenten van jouw sportcarrière?
Rayane: Vaak ben ik voor andere studenten niet Rayane, maar eerder "le Borlée". Ze stellen me soms wel eens vragen, maar meer niet.
GUIDO: De winnaarsmentaliteit die je laat zien, denk je dat die deel uitmaakt van je dna, of heb je die in de loop der jaren ontwikkeld? 
Rayane: Het is onze vader die deze vechtersmentaliteit heeft aangewakkerd bij zowel mijn broers, zus als mij. Het maakt deel uit van onze filosofie en onze manier van denken.
 
Vier vragen aan Rayane Borlée
Jouw grote voorbeeld in de atletiekwereld?
Zonder twijfel: mijn broers. Het aantal van hun wedstrijden dat ik al heb bekeken en herbekeken. (lacht) Ze zijn altijd een voorbeeld voor mij geweest, met het aantal ongelooflijke wedstrijden dat ze gelopen hebben.
Jouw favoriete voetballer?
Ik vind het moeilijk om een ‘favoriete’ speler uit te kiezen. Meerdere favoriete voetbalspelers, dat is makkelijker. Ik ben altijd al een supporter van Arsenal geweest. De rest van de teams kan me niet schelen. De legende van Arsenal blijft Thierry Henry.
De beste muziek om op te trainen?
Ik heb altijd van elektro gehouden, maar op dit moment luister ik veel naar Rilès.
Je lievelingsplek in Brussel 
Mijn kot. (lacht) O’Reilly’s is ook een plaats waar ik vaak kom, voornamelijk om de matchen van Arsenal te zien.

Tekst: Sébastien Daloze

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84