Image
03/07/2020

Blijf kalm en geef er een lap op: solliciteren in coronatijden

Uit onderzoek van VDAB en UGent blijkt dat 86% van de werkzoekenden vreest geen werk te vinden door de coronacrisis. Onder hen stopt 61% veel tijd in het zoeken naar een job, al doen ze dat wel anders.
 
 
Solliciteren in coronatijden is anders. Het duurt wat langer voor je feedback krijgt of wordt uitgenodigd op een interview. Een deel van de interviews gebeurt ook online, en dat is even aanpassen. Voor jongeren kent communicatie via Hangouts, Facetime of Skype weinig geheimen, maar als je het voor een jobinterview doet, hou je best rekening met een aantal zaken:
 
Gewoon doen
 
Als je een uitnodiging krijgt voor een video-interview, ga er dan ook op in. Zoek geen uitvlucht over een trage of instabiele internetverbinding. Probeer niet om de datum te verschuiven voor een live interview of je te beperken tot de telefoon. Een werkgever wil zien met wie hij in de toekomst zal samenwerken. Als je de job echt wil, ga je de uitdaging aan om face to face met je toekomstige werkgever in gesprek te gaan.
 
Verzorgd voor de camera
 
Wat voor een live interview geldt, is ook van toepassing voor een videocall: de eerste indruk blijft hangen. Haal dus een kam door je haar en werk je make-up bij. Neem de moeite om een keurig hemd of mooie bloes aan te trekken. Je gaat immers bij je toekomstige werkgever op bezoek en daar hoort een bepaalde etiquette bij.
 
Aandacht voor je omgeving
 
De camera van je pc of je smartphone verraadt je omgeving. Zorg voor een rustige, neutrale achtergrond. Ga niet voor een raam zitten, want dat geeft dikwijls een storende overbelichting. Spreek duidelijk af met je huisgenoten dat ze je met rust laten. Al je inspanningen om de werkgever te overtuigen van je kwaliteiten, vallen in het niets als je lief plots haar lingerie of zijn sixpack komt showen voor de camera.
 
Vertrouw op de techniek
 
Om online een gesprek aan te gaan, moet je vertrouwen op de techniek. Bouw maximale zekerheid in dat je verbinding niet verstoord raakt. Zorg dat je camera juist is ingesteld en je geluid naar behoren werkt. Test vooraf, zodat je er zeker van bent dat je in de beste omstandigheden aan het interview kunt beginnen.
 
HOU VOL!
 
Het kan zijn dat de arbeidsmarkt even stokt. Laat dat geen reden zijn om bij de pakken te gaan neerzitten. Hou vol en zorg dat je met sterke sollicitaties de werkgevers overtuigt van je vaardigheden. Laat zien dat je razend gemotiveerd bent om er nu flink tegenaan te gaan. Het succes kan niet uitblijven.

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALTopMovies

Poll

Ben jij aangesloten bij een studentenvereniging?

 Ja, sowieso!
 Ja, maar enkel door corona.
 Nee!

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84