Image
04/10/2020

5 redenen om naar Wuppertal te zweven

Op 30 juni 2009 overleed de Duitse choreografe Pina Bausch. Haar landgenoot en cineast Wim Wenders maakte het jaar daarop een film als hommage aan Pina en haar Tanztheater, in haar thuisstad Wuppertal. Die film was in oogstrelend 3D en onze mond viel open van verbazing toen de dansers een choreografie uitvoerden in een futuristische monorail die hoog boven de stad zweefde. Wass the vuck?! Op naar Wuppertal, want daar zijn minstens 5 goede redenen voor.
 

 
Wuppertal ligt nog geen 250 kilometer ver, in een vallei in het Bergisches Land in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 30 km ten oosten van Düsseldorf. Het is een langwerpige industrie- en studentenstad langs de heuvelachtige oevers van de rivier Wupper, als samenvoeging van een handvol verstedelijkte dorpen. En hoe begeef je je van de ene stadswijk naar de andere? Hoog boven de grond, in een wagon van de Wuppertaler Schwebebahn.
 
Reden 1) Omdat de zweeftrein van Wuppertal uniek is in de wereld
 
 
Is de Wuppertaler Schwebebahn futuristisch? Eigenlijk niet. Steampunk is een betere benaming, want de constructie van dit stalen monster begon al in 1898. Op 24 oktober 1900 mocht keizer Wilhelm II een testrit maken en het jaar daarop begon de commerciële exploitatie.
 
Vandaag is het traject van deze unieke hangende monorail 13,3 kilometer lang. Er zijn 20 stations, waaronder een aantal architecturale pareltjes. De 470 stalen dragers van de spoorlijn torenen 12 meter boven de rivier uit, en 8 meter boven straatniveau. De wagons hangen aan de monorail en zwaaien mee in de bochten, zodat de naam 'zweeftrein' niet overdreven is. Als je het hele traject aflegt, van Oberbarmen tot Vohwinkel, zweef je niet alleen door de drukke stadscentra Elberfeld en Barmen, maar ook over de rivier en dwars door de enorme Bayer-fabriek. Aan beide terminussen moet je uitstappen. Het is de moeite waard om dan eens het mechanisme te bekijken waarmee de wagons worden gedraaid. Het lijkt wel een oversized skilift.
 
Kaartjes koop je in een krantenwinkel of aan een automaat in de stations. Lang wachten hoef je niet te doen, want er zoeven een dertigtal treinstellen boven de stad. Een daarvan, de Kaiserwagen, ziet er een stuk chiquer uit dan de rest. Dit is de originele wagon waarin keizer Wilhelm II zijn royaal proefritje deed. Als je hierin een toeristische vlucht wil maken, moet je op voorhand reserveren. Je krijgt dan een drankje en uitleg onderweg.
 
Reden 2) Omdat Wuppertal een van de groenste steden van Duitsland is
 

Het Bergisches Land heeft zijn naam niet gestolen. Groene heuvels rijzen op uit het dal van de Wupper. Tegen de heuvels vind je riante stadswijken waar de textielbonzen van weleer hun statige villa's bouwden. Ga bijvoorbeeld eens wandelen (en trappen lopen) in het Zooviertel, of in West-Elberfeld.
 
Een van de leukste manieren om de groene heuvels van Wuppertal te verkennen, is een bezoekje aan Der Grüne Zoo. De naam zegt het al: deze prachtige dierentuin is in het groen gelegen, in een historisch landschapspark. Trek stevige wandelschoenen aan, want het is klimmen en dalen geblazen. Hoogtepunten zijn de pinguïntunnel en het savanne-achtige leeuwenverblijf.
 
Reden 3) Omdat Wuppertal een levendige studentenstad is
 
De Bergische Universität Wuppertal telt ongeveer 22.000 studenten, wat van Wuppertal een pittige studentenstad maakt. Gezien het industriële karakter van de stad is het geen wonder dat hier vooral (maar niet uitsluitend) ingenieurs- en techniekstudenten in de aula's zitten. De hoofdcampus ligt op de steile Grifflenberg, maar de studenten dalen gezwind af naar Elberfeld om daar het nachtleven onveilig te maken.
 
Wil je eens op z'n Duits doorzakken? Neem dan de Schwebebahn naar Barmen, het oostelijke stadscentrum. Vlak achter het Rathaus vind je het Wuppertaler Brauhaus, een spectaculaire microbrouwerij in een voormalig zwembad. Naast de huisbieren proeven (in glazen van 40 cl of een liter - als je durft) kan je hier ook lekker en goedkoop eten, bij mooi weer zelfs in de ruime biergarten.
 
Reden 4) Omdat Wuppertal een bruisende cultuurstad is
 
Het Tanztheater van Pina Bausch, dat de choreografe dertig jaar lang bestierde, tot haar dood in 2009, is springlevend. Ze organiseren wereldwijd reizende voorstellingen, maar in Wuppertal zit je aan de bron. Er zijn - als het coronavirus zich tenminste koest houdt - verschillende voorstellingen per jaar. Je vindt het theater vlak naast het treinstation Wuppertal-Barmen.
 
Niet te missen voor kunstliefhebbers is het Von der Heydt-Museum, in het voormalige stadhuis van Elberfeld. Liever kunst in openlucht? Ga dan naar het Skulpturenpark Waldfrieden in Hesselnberg, met vooral beelden van Tony Cragg, een Engelse beeldhouwer die woont en werkt in Wuppertal.
 
Reden 5) Omdat je in Wuppertal aan industriële archeologie kunt doen
 
Na Manchester was Wuppertal in de negentiende eeuw de belangrijkste industriestad van Europa. De textielindustrie is inmiddels vergane glorie, maar de oude weefgetouwen spinnen nog nijdig in het Museum für Frühindustrialisierung. Dat bevindt zich vlak naast het huis van Friedrich Engels, die daar ook een standbeeld heeft. Dit moet zowat het enige standbeeld van een marxist zijn in het voormalige West-Duitsland...
 
Nog meer industriële archeologie? Bedenk dan, terwijl je met de Schwebebahn door het Bayer-complex zoeft, dat hier de aspirine werd uitgevonden. Altijd handig om te weten na een stevig bezoek aan het Wuppertaler Brauhaus!
 
 
PRAKTISCH
 
Hoe geraak je in Wuppertal?

 
Met de auto doe je er ongeveer tweeënhalf uur over. Opgelet: een milieusticker is verplicht als je het centrum van Wuppertal wil binnenrijden met de auto. De trein kan ook, in een drietal uur, met een overstap in Keulen.
 
Waar logeren?
 
Door de langwerpige stadsstructuur kan Wuppertal op het eerste gezicht verwarrend lijken. Het is nochtans eenvoudig: logeer in Elberfeld (als het wat mag kosten) of Barmen (goedkoper), dan heb je 's avonds meer dan genoeg horeca binnen wandelafstand.

Tekst: Herbert DP
 
 

Comment

SOCIAL



TopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84