Image
22/09/2020

Vrees voor grote corona-uitbraak: "Als het moet, sluit de Overpoort"

De eerste nacht van het academiejaar was er eentje in mineur, althans in Gent. Beelden en getuigenissen uit de Overpoorstraat doen vrezen voor een corona-uitbraak. UGent-rector Rik Van de Walle doet een smeekbede op Twitter. Hij vreest dat deze feestnacht grote gevolgen zal hebben. Na een evalutie met de stad, de politie en de cafébazen zijn er nu nieuwe regels opgelegd. De Overpoort krijgt nog een kans, "maar als het moet, sluiten we de straat", klinkt het kordaat.

 
 
In de Overpoortstraat was het gisterenavond druk. Heel druk. Social distancing leek amper of niet te bestaan en wie al een beetje gedronken had liet het mondmasker al gauw achterwege. Onveilig in tijden van corona, en daar kunnen veel Gentenaars en de rector van de UGent niet om lachen. Veel cafébazen hadden de herrie op voorhand zien aankomen en kozen ervoor om niet te openen. Wie dat wel deed, probeerde alle regels te volgen, maar daar hielden de studenten zich nauwelijks aan. De politie was aanwezig om alles in goede banen te leiden, maar lieten in een reactie aan Het Laatste Nieuws zelf ontvallen dat ze realistisch genoeg zijn om te weten dat dit geen goede afloop zal kennen. Om 23 uur werd de straat afgesloten, waardoor niemand nog naar binnen kon. Een half uur na middernacht mocht er geen drank meer worden geconsumeerd. Maar is de schade al niet geleden?

“Beste studenten. Moet ik ontgoocheling uiten? Angst? Kwaadheid? Bezorgdheid? Verdriet? Ik weet het niet”, schrijft UGent-rector Rik Van de Walle op Twitter. “Hou het alsjeblieft veel veiliger dan op deze beelden te zien is. Doe dat voor jezelf en voor elkaar. Wij willen niet dat jullie of jullie naasten iets overkomt.” De Gentse burgemeester Mathias De Clercq heeft al laten weten dat alle studenten hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. In samenspraak met de politie en de cafébazen heeft hij vandaag beslist dat er maximum 2000 studenten in de straat mogen, en er zal zwaarder opgetreden worden tegen overtreders. De Overpoort krijgt dus nog een laatste kans, want de burgemeester zal niet toestaan de taferelen van gisteren zich herhalen. Als het echt moet zal hij naar eigen zeggen niet twijfelen om de volledige straat af te sluiten voor het publiek.
 

Comment

SOCIALTopMovies

Poll

Wat denk jij: krijgen we een festivalzomer?

 Ja
 Nee

Job in the picture

​Brussel annuleert kerstmarkt en Winterpret

Brussel annuleert de kerstmarkt. Wel zal er feestverlichting op de Grote Markt zijn, alsook de traditionele [...]

04/11/2020

Jeugdbewegingen en pretparken moeten aan coronaregels geloven

Er zijn opnieuw verstrengde maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Pretparken moeten [...]

23/10/2020

Ook VUB schakelt over op code rood

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) schakelt vanaf maandag 26 oktober de coronamaatregelen over op code [...]

21/10/2020

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84