Zo zag de studententijd van je ouders eruit
De wereld is veranderd en het studentenleven is mee geëvolueerd. OK boomer, maar hoe zat het dan vroeger? Hoe zagen de studentenjaren van je ouders eruit?
Wist je dat vroeger...
... de pita een revolutionaire vernieuwing was in de fastfoodwereld?
... een etentje in McDonald's dubbel zo duur was als een maaltijd in het studentenrestaurant? .
.. een pak friet met vleessnack maar half zo duur was als een maaltijd in het studentenrestaurant?
... studentenkoten zonder keuken heel gebruikelijk waren?
Het culinaire studentenleven, 30 jaar geleden (1)
Het is zondagavond. Je ouders hebben je net afgezet aan je kot, samen met een portie blikvoer, want op kot heb je geen koelkast. Die portie overschot van het zondagmiddaggebraad zou je dus eigenlijk meteen moeten opeten, maar daar heb je geen zin in. Je portefeuille puilt uit van het verse zakgeld, dus je gaat liever een pita halen, een culinaire nieuwigheid in de studentenwijk waar je ouders weigerachtig tegenover staan. Maar je ouders zijn al terug naar huis gereden, dus wat houdt je tegen? 't Is even stressen wanneer de Turkse uitbater vraagt: "look of pikant?" Eigenlijk lust je geen van beide, maar dat durf je niet te bekennen...
Wist je dat vroeger... ... vrijwel alle maaltijden in het studentenrestaurant bestonden uit vlees-aardappelen-groenten?
... chips alleen bestond in de smaken zout of paprika?
... studenten gingen winkelen in Unic, Nopri, Dial en GB?
... nog geen nachtwinkels bestonden?
Het culinaire studentenleven, 30 jaar geleden (2)
Samen met je klasgenoten schuif je met een plateau aan in het studentenrestaurant. Je zoekt op de menukaart boven de dampende potten een gerecht dat je kent van bij je ouders. Een slappe kotelet, een pollepel vloeibare aardappelpuree en een kwak spinazie-in-de-room worden op je bord gemikt. Je toont je studentenkaart aan de kassa en betaalt een bedrag in Belgische frank dat nauwelijks hoger is dan het vandaag in euro's zou zijn. Je gaat zitten bij je vrienden (al die plateaus passen niet eens op de tafel), neemt een hap en denkt: mijn moeder kan veel beter koken dan dit. En je hebt spijt dat je dat lekkere overschotje van zondagmiddag hebt laten beschimmelen op je kot...
Wist je dat vroeger... ... het summum van exotisch eten afhaalchinees was?
... de bakker drie soorten brood verkocht: wit, grof en volkoren?
... in studentenrestaurants geen vegetarisch alternatief werd aangeboden?
... bijna geen enkele student een microgolfoven had?
Het culinaire studentenleven, 30 jaar geleden (3)
Je gaat voor de eerste keer spaghetti maken in de kelderkeuken op kot. Geen van je kotgenoten heeft ooit al zelf eten bereid, maar gelukkig treffen jullie op een gammel schap een beduimeld exemplaar aan van Ons Kookboek van de Boerinnenbond. De gezamenlijke kookpotten onder het aanrecht hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en vertonen restsporen van de vorige twintig gebruikers. Tien minuten later staat de pot met spaghettislierten te pruttelen. Nog een minuut later kookt hij schuimend over, zodat het gasvuur uitdooft. Een lichte paniek maakt zich van jullie meester, die totaal wordt wanneer plots de elektriciteit wegvalt en het licht uitgaat. Dat gebeurt élke keer wanneer die ene asociale student met een microgolfoven op kot soep probeert op te warmen, want de antieke zekeringskast van het gebouw kan het vermogen niet aan. Ach, dan maar weer naar de frituur...
Tekst: Herbert DP