Image
04/03/2021

Taboes bespreken: Deze Instagram-accounts tonen je dat praten helpt!

IN(STAGRAM)PROFIEL

2020 was ons het jaartje wel. De wereld stond niet stil, maar vaak voelde het wel zo aan. We werden massaal opgeroepen om in ons kot te blijven en – ironisch genoeg – hebben veel studenten daardoor hun kot nooit gezien. Wat wel volop boomde, was het leven online. Ontelbare nieuwe kanalen en pagina’s werden wereldwijd aangemaakt om toch maar in connectie met elkaar te blijven. Zo ook pagina’s over onderwerpen die voorheen eerder taboe waren. In 2021 praten we open en eerlijk over alles, en daar hebben deze accounts in 2020 mee voor gezorgd. Wij plaatsen ze even in de spotlight, omdat praten dus echt wel helpt.


Onbespreekbaar

Het begon in juni met de bedoeling om mentale gezondheid bespreekbaar te maken, en het ging viraal in oktober met de trieste boodschap dat het voor 31 mensen uit de entertainmentsector – die aan zelfdoding overleden - te laat was. Sindsdien kent iedereen Nicolas en Jef. Bekende gezichten – denk maar aan Ketnet-gezichten Gloria Monserez en Gio Kemper, actrice Leen Dendievel en politicus Conner Rousseau – schaarden zich achter het initiatief. Met het kader van ‘Ik Ben Bereikbaar’ toonden ook jullie massaal dat er dringend nood was aan perspectief, communicatie en openheid. De pagina Onbespreekbaar maakt taboes rond mentale weerbaarheid met de grond gelijk en probeert iedereen tips aan te reiken. Hoe ga je het best om met eenzaamheid of met negatieve feedback? Wat kan je doen voor een vriend of vriendin die door het bos de bomen niet meer ziet? Praten.

Taboebs

Musicalactrices Line Ellegiers en Liesbeth Roose zagen hun werk in maart plots verdwijnen door de verplichte sluiting van de theaters. Ook ‘40-’45 moest aan de pandemie geloven. De dames besloten om niet zomaar bij de pakken te blijven zitten en kondigden in mei hun eigen podcast aan. Sinds 1 juli is die effectief te horen en laten de meisjes samen met hun gasten alle taboes vallen. Body positivity, eetstoornissen, seks, angst en eenzaamheid passeren allemaal de revue. Samen met experts, bekende en onbekende gezichten tonen ze dat schaamte nergens voor nodig is. En voor wie het zich door de naam afvraagt: nee, je krijgt geen borsten te zien.

Wat Ik Niet Wist

In december kwamen vier studenten van de Karel de Grote-hogeschool op de proppen met dit account als verlengde van hun vak maatschappelijke uitdagingen. De bedoeling? Misvattingen rond seksueel geweld de wereld uit helpen. Na MeToo is het bijvoorbeeld tijd om ook MenToo onder de aandacht te brengen, want ook mannen kunnen slachtoffer worden van seksueel geweld. Aangevuld met anonieme getuigenissen, leestips en inzichtelijke citaten, probeert deze pagina mee voor een betere wereld te zorgen. Eén ding is belangrijk: het slachtoffer treft nooit de schuld. Zolang het idee in stand wordt gehouden dat het slachtoffer erom gevraagd zou hebben, zal het taboe blijven bestaan. Mythes ontkrachten, ook dat moet.

Trust Your Ssstruggle

Charlotte stottert. ‘Always have and always will’, klinkt het. In juli besloot ze dat openlijk met de wereld mee te delen onder het motto ‘Als je het niet kan verhelpen, omarm het dan’. Door in gesprek te gaan met andere stotteraars, maar ook met logopedisten en neurochirurgen, probeert Charlotte om de perceptie rond stotteren te veranderen en het taboe de wereld uit te helpen. Praten helpt, maar het is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. En voor wie denkt: ik ken helemaal geen stotteraars... ooit al van Marilyn Monroe, Julia Roberts of Ed Sheeran gehoord?


Tekst: Korneel Dobbels

 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Hoe blij ben jij met de lente-editie van ons nieuwe GUIDO STUDENT PACK?

 Superblij, dikke merci Guido!
 Oh, ik moet er nog om!

Job in the picture

Ook #MUILDRANG?

“Ik ben die corona’s echt massa’s beu, ik heb het psychologisch heel zwaar en ik heb [...]

04/04/2021

Vrijwilligers herdenken slachtoffers van COVID-19 met 150.000 harten

De muur aan de Thames tegenover de Londense Houses of Parliament is omgetoverd tot COVID-19 gedenkplaats. [...]

03/04/2021

Spotify-lijsten van Barilla geven aan wanneer je pasta gekookt is

Pasta is niet alleen lekker, er bestaan ook veel gemakkelijke pastagerechten om klaar te maken. Tenzij [...]

03/04/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84