Image
06/03/2021

Thomas Huyghe: "Ik ben te braaf geweest als student"

STUDENTENTIJD

In zijn achtdelige talkshow Het leven.doc op VRT NU probeert Thomas Huyghe - je kent hem van De Ideale Wereld en 't Is Gebeurd - een "levensgids voor een nieuwe generatie" in een overzichtelijk Word-document te gieten. Tekst en woord zowaar! En dat terwijl Thomas eigenlijk Animatiefilm heeft gestudeerd aan KASK in Gent.


GUIDO: Heb je die studierichting moeten 'verkopen' aan je ouders?
Thomas: Ze waren in het begin wel teleurgesteld. Ze dachten dat ik iets met wiskunde zou doen. Ingenieur of zo. Iets waar geld mee te verdienen valt. (lacht) Dit gezegd zijnde: ze hadden wel vertrouwen in me. Oké, ik wou liever Animatiefilm studeren, dus ze vonden dat ik die kans moest grijpen. Daar ben ik hen heel dankbaar voor. Zonder die studie zou ik vandaag niet bij Woestijnvis werken, dus het heeft wat opgeleverd. Als ingenieur zou ik me de voorbije tien jaar toch iets minder geamuseerd hebben, denk ik. Pas op, ingenieurs kunnen ook uit de bol gaan, maar nu word ik betááld om onnozel te doen.


 
Lockdownfeestjes
 
GUIDO: Je bent opgegroeid in het Meetjesland. Hoe voelde het om op kot te gaan in Gent?
Thomas: Supercool. Plots sta je op eigen benen. Ik heb bijzonder goede herinneringen aan Gent als studentenstad. Ik was geen Overpoortfuiver, maar ging wel vaak met vrienden op café. Als je ziet dat het studentenleven momenteel zo goed als platligt door corona, dat vind ik verschrikkelijk. Wat de studenten nu allemaal aan het missen zijn! Het is maar als je jong bent dat je domme dingen kan en mag doen. Nee, als student móet je domme dingen doen. Als ik hoor over lockdownfeestjes op kot... ik wil dat zeker niet aanmoedigen, maar ik kan het ergens wel begrijpen.

GUIDO: Heb je studentenjobs gedaan?
Thomas: Niet echt. Ik speelde in een groep (Ping Pong Tactics - HDP) en daar verdienden we wat geld mee. Daarnaast nog gaan bijklussen, was niet nodig. Mijn ouders betaalden mijn kot en dankzij de band had ik genoeg inkomsten om mijn studentenleven te bekostigen.
 
Comazuipen
 
GUIDO: Vind je dat je genoeg hebt geprofiteerd van je studententijd?
Thomas: 't Is misschien raar om te zeggen, maar ik vind dat ik te weinig domme dingen heb gedaan. Eens echt comazuipen of zo, dat is nooit gebeurd. Of een keer wakker worden op het politiekantoor. (lacht) Ik had het studentenleven achteraf gezien iets ranziger moeten aanpakken. Mensen zeggen me vandaag dat het goed is dat ik me toen niet te buiten ben gegaan aan excessen, want dat ik daar nu spijt van zou hebben. Maar ik zou wel eens graag spijt hebben van iets! Ik ben te braaf geweest als student. Ook toen ik in die band speelde: ik dronk nooit voor ik op het podium klom. Dat is toch niet rock-'n-roll? Dus beste studenten: zodra die ellendige coronacrisis voorbij is, hang alsjeblieft het zwijn uit! Je hebt achteraf nog een heel leven om je deftig te gedragen.GUIDO: Was je studententijd de mooiste tijd van je leven?
Thomas: Nu ben ik gelukkiger dan toen, want ik heb een job die ik graag doe, zelfs in deze moeilijke omstandigheden. Desalniettemin was de studententijd een van mijn mooiste periodes, dankzij die ongebreidelde vrijheid. Op kot gaan, dat zou iedereen in zijn jeugd moeten kunnen meemaken. Daar moet je alles uithalen wat erin zit!
 
EINDWERK -> JONAS GEIRNAERT -> JOB BIJ WOESTIJNVIS
 
"Ik kwam toevallig Jonas Geirnaert tegen en vroeg zijn e-mailadres. Ik heb hem toen mijn eindwerk gemaild, een animatiekortfilm, en hij heeft die getoond bij Woestijnvis, onder meer aan Jelle De Beule. Zo ben ik terechtgekomen bij De Ideale Wereld. Mijn echte masterplan bij televisie is echter een eigen animatieserie maken. Niet voor kinderen, eerder iets als The Simpsons. Dat hebben we bij ons nog niet gehad, en ik denk dat er wel een publiek voor is. Studenten, bijvoorbeeld."


Tekst: Herbert De Paepe
Fotocredits: SBS Belgium, VRT 
 

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84