Image
19/03/2021

Hoe zag de studententijd van je ouders eruit?

STUDENTENLEVEN

De wereld is veranderd en het studentenleven is mee geëvolueerd. OK boomer, maar hoe zat het dan vroeger? Hoe zagen de studentenjaren van je ouders eruit?


Wist je dat vroeger...
 
... een vliegreis minstens drie keer zo duur was als een bus- of treinrit naar dezelfde bestemming?
 
... het Erasmusprogramma nog maar in de kinderschoenen stond (°1987)?
 
... alle landen van de Europese Unie een eigen munteenheid hadden?
 
... controles werden uitgevoerd door de douane aan elke grensovergang?
 
Reizen als student, 30 jaar geleden (1)
 
Op café heb je een dure eed gezworen met je beste vrienden: als jullie geslaagd zijn in eerste zit, gaan jullie volgende zomer samen op reis. Bladerend in een atlas kiezen jullie een bestemming. Met het vliegtuig naar Joegoslavië? Een kijkje nemen achter het IJzeren Gordijn in Tsjechoslowakije? Of toch maar gewoon met de trein naar Frankrijk? Uiteindelijk kiezen jullie voor een wandelvakantie in Schotland, met de boot natuurlijk, want uit navraag bij een reisbureau blijkt dat vliegtickets naar Edinburg of Glasgow onbetaalbaar zijn met een studentenbudget.


 
Wist je dat vroeger...
 
... ISIC ook al de enige internationaal aanvaarde studentenkaart was (°1953)?
 
... bellen naar het buitenland peperduur was?
 
... ferryboten over het Kanaal de enige manier waren om zonder vliegtuig in Engeland te geraken?
 
... liften een door studenten veelgebruikte manier was om te reizen?
 
Reizen als student, 30 jaar geleden (2)
 
Gewapend met een rugzak, een pak Britse ponden, een Interrail-pas en een stapel travellers cheques om ter plaatse in de bank te verzilveren, staan jullie rond middernacht in Oostende te wachten op de ferry. De boot, die de naam 'Prins Filip' draagt, vaart jullie 's nachts naar Dover. Alle aankopen aan boord zijn tax-free, zodat je je ISIC nog niet nodig hebt om studentenkorting te vragen. In de zeer vroege ochtend kom je aan in Dover en is het wachten op de eerste trein naar Londen, waar je toekomt in het Victoria Station. Met je Interrail-pas mag je op om het even welke trein springen, dus jullie nemen in Londen de eerste de beste boemel richting Schotland. Avontuur!


 
Wist je dat vroeger...
 
... er nog geen wieltjes onder bagage stonden gemonteerd?
 
... in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje bijna niemand te vinden was die Engels sprak?
 
... vliegtickets eruitzagen als een veelkleurig chequeboekje?
 
... reizen niet zo makkelijk was, maar er was tenminste geen coronavirus!
 
Reizen als student, 30 jaar geleden (3)
 
De weken in het buitenland verlopen zonder contact met het thuisfront, want bellen is te duur. Je stuurt wel een mooi postkaartje naar je ouders, grootouders en lievelingstante. Informatie pluk je uit de reisgids die je van thuis hebt meegebracht en uit foldertjes die je vindt in jeugdherbergen, of hoor je van andere reizigers. Jullie wisselen adressen uit, want als je later nog contact wil, dan zit er weinig anders op dan pennenvrienden worden. Het stapeltje travellers cheques wordt geleidelijk dunner, en het is budgetteren geblazen, want als student heb je nog geen bankkaart, dus op is op. Moe maar gelukkig, na weken die wel maanden leken, varen jullie terug van Dover naar Oostende. Op de Prins Filip haal je je Belgische franken boven en koop je een lekker Belgisch pintje, om te klinken op een geslaagde reis.
Tekst: Herbert De Paepe

 

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84