Image
14/04/2021

Anke Buckinx onder vuur na column: “wie woke is, is een zeurpiet”

Een column van radiopresentatrice Anke Buckinx, waarin ze de woke-generatie met zeurpieten vergelijkt, zorgt voor verontwaardigde reacties en getouwtrek op sociale media. In haar column schrijft ze, onder andere, dat haar lievelingsserie Friends een zoveelste slachtoffer is van de woke-generatie. De serie krijgt namelijk meer en meer kritiek wegens uitspraken die volgens sommigen getuigen van homohaat, racisme en seksisme.


De woke-generatie vindt dat woke zijn je bewust maakt van de wereld rondom jou en broodnodig is, maar er zijn ook mensen die zich aansluiten bij Anke. Zij pleiten voor meer relativering en humor. Jitske Van de Veire, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, laat zich horen op Instagram: “Het is dankzij de “zeurende” generatie dat we bewuster worden van de wereld rondom ons. Een wereld waar verdomme nog heel veel werk aan is.” Jitske vindt dat sommige onderwerpen niet gerelativeerd mogen worden, maar aangepakt moeten worden tot ze de wereld uit zijn. Jitske gelooft wel dat generaties van elkaar kunnen leren. Dat laat ze weten via haar Instagram Stories: “Alle respect voor ieders mening, oprecht. Maar: als je een platform gebruikt om jouw mening te spuien, dan krijg je tegenreactie. Wat schoon is. Want zo ontstaan er gesprekken, als we ervoor openstaan. En kunnen we leren luisteren naar elkaar. Zeuren tegen elkaar. Want da’s zo hard nodig.” Sven Ornelis, radiopresentator bij JOE, neemt het op voor zijn collega Anke Buckinx: “​Beste woke jongeren, laat mijn Anke gerust”, schrijft hij in een blogbericht.

De term woke komt overgewaaid uit de Afro-Amerikaanse cultuur. Wokeness neemt vooral (maar niet alleen) toe bij jongeren. Als je woke bent voel je een verscherpt bewustzijn voor wat er in de maatschappij gaande is. Wie woke is, gaat voor emancipatie en neemt het op voor minderheidsgroepen. De term woke horen we tegenwoordig overal, zelfs in muziek. Zo zingt Childish Gambino bijvoorbeeld in zijn nummer Redbone ‘Stay Woke’.

Lees de volledige Instagrampost van Jitske Van de Veire:

https://www.instagram.com/p/CNkfxhLhZ5R/

Benieuwd naar de column van Anke Buckinx? Lees hem hier:

https://www.instagram.com/p/CNe4E_3JJr0/


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Heb jij al corona gehad?

 Ja
 Nee

Job in the picture

Zin in een pintje met chocoladesmaak?

Twee lekkere dingen combineren, dat kan alleen maar een lekker resultaat geven, niet? Dat dachten chocoladefabrikant [...]

15/06/2021

Genderfluïde God in Loki

Sinds afgelopen woensdag is de nieuwe Marvel-serie Loki te bekijken op Disney+, maar een paar dagen [...]

13/06/2021

Vreemde vogel gered door dierenziekenhuis

Het Tiggywinkles dierenziekenhuis van Aylesbury in het Verenigd Koninkrijk kreeg in juli 2019 wel een [...]

11/06/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84