Image
09/06/2021

Johan Heldenbergh over 'Mijn vader is een saucisse'

Mijn vader is een saucisse, het charmante langspeeldebuut van Anouk Fortunier over de ontroerende band tussen een vader en zijn tienerdochter, is de eerste nieuwe Vlaamse film die in de zalen zal draaien na de heropening van de bioscopen. Een echte feelgoodfilm.


Hoofdrolspeler Johan Heldenbergh is het daarmee eens: "Het is licht, het is feelgood, het is familie. Het is grappig, met toch een schone, serieuze ondertoon. Zeer aangenaam. De perfecte heropstart voor de cinema’s, vind ik."

"Ik heb zelf gewerkt om te kunnen studeren. Daar ben ik megatrots op!"

Geen kinderfilm

GUIDO: De titel doet vermoeden dat het een jeugdfilm is.
Johan: Het is een familiefilm, geen kinderfilm. Het concept was wel zo, maar op een gegeven moment hebben de makers besloten het open te trekken. Ze hebben verschillende internationale films als referentiepunt genomen, en dat waren geen jeugdfilms. Anouk is zich er dan mee gaan bemoeien en zij vond dat volwassenen ook veel plezier konden beleven aan dit verhaal.

GUIDO: Het is je eerste hoofdrol in een Vlaamse film sinds The Broken Circle Breakdown.
Johan: Inderdaad ja. The Broken Circle Breakdown is uitgekomen in 2012 en we zijn ondertussen 2021. Ik voelde me al een beetje vergeten...

Acteren in het buitenland

GUIDO: Je hebt ondertussen veel gefilmd in het buitenland. Ik begon al te denken dat je het daar plezanter vond. Of lucratiever.
Johan: In Frankrijk verdien ik voor een filmrol de helft meer, vergeleken met Vlaams acteerwerk. Dat is inderdaad lucratiever, maar ik heb mijn beroep nooit uitgeoefend voor het geld, zoals je kan zien aan mijn bankrekening. Het is fantastisch om in het Frans te mogen spelen, en in het Engels, maar je bent gewoon een betere acteur in je eigen taal. Met een andere taal zit je achterop te hinken. Dan ben je constant aan het letten op: ik hoop dat de Fransen mij verstaan, dat ik snel genoeg praat, dat het niet te duidelijk is dat ik niet Franstalig ben... Allemaal ballast. In mijn eigen taal ben ik daar niet mee bezig. Daarom misschien dat sommige producenten mij niet aannemen, omdat ik te Gents klink.

GUIDO: Dat was in deze film geen probleem, want hij speelt zich af in Gent.
Johan: Toen ze me vroegen voor de auditie, wou ik weten of we toch wel in Gent zouden draaien. Er was toen nog een piste van de set naar Antwerpen te verplaatsen, maar toen ze mij kozen voor de hoofdrol, konden ze eigenlijk niet anders meer. (lacht)


Foto: © Kris Dewitte

Gênant, en toch cool

GUIDO: De pubers in de film zien hun papa graag, maar tegelijk vinden ze wat hij doet vaak gênant. Vinden jouw kinderen jou ook een saucisse?
Johan: Dat nu ook weer niet, maar zij willen me liefst gewoon blijven zien als hun papa. Dat beroep van mij is voor hen alleen maar lastig, omdat ik vaak afwezig ben. Ik denk dat mijn kinderen de laatsten van hun school waren die The Broken Circle Breakdown hebben gezien. Ze kijken liever niet naar films waar ik in zit. Ze hebben iets van: dat zijt gij niet! Stilzwijgend vinden ze het ook wel cool hoor. Ze hebben respect voor mij en voor het feit dat ik als acteur een zekere status heb verworven, dat ik blijkbaar goed genoeg ben om gevraagd te worden in Frankrijk. Ze vinden het cool, maar ze zeggen: val me er niet mee lastig. Zij zijn kinderen van Joke Devynck en Johan Heldenbergh, maar ze willen vooral zichzelf zijn. En dat recht hebben ze.

Studeren & werken: alles voor de passie

"Toen ik als jonge gast naar de toneelschool wou, waren mijn ouders erg bezorgd. Wat gaat hij nu doen? Ik was sowieso geen goede student; ik ben twee keer blijven zitten in de humaniora. Maar mijn moeder had door dat ik er echt zou invliegen en dat ik het nooit meer zou loslaten. Acteren is mijn passie. Ze zei: je mag je dromen volgen, maar ik kan je geen geld geven. Wij waren niet rijk, en ik moest op kot in Antwerpen. Ik moest dus 's avonds gaan werken. Aan Studio Herman Teirlinck kregen wij elke weekdag les tussen 9 en 19 uur, en op zaterdagochtend tussen 9 en 12.30 uur. Onderschat dat niet. Er bleef niet veel tijd over om te werken, maar toch heb ik het gedaan, en daar ben ik megatrots op. Ik heb er hard voor moeten werken, daarom ook dat ik mijn beroep nooit zal laten schieten. Die fierheid helpt mij door alle moeilijke periodes heen."

Tekst: Herbert De Paepe, foto: © Kris Dewitte


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Hoe vul jij liefst je zomer in?

 Zoveel mogelijk festivals
 Avontuurlijk reizen
 Party trips
 Beetje rondhangen
 Werken en geld verdienen
 Stage lopen

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84