Image
19/06/2021

De studententijd van... Kim Van Oncen: "Ik ging naar elke les en naar elk feestje."

Kim Van Oncen speelt Saartje in de immens populaire reeks Dertigers, waarvan het derde seizoen de grootste Vlaamse bingehit ooit is op VRT NU. Dertigers is eveneens een treffer bij twintigers, en dus ook bij studenten.


"Absoluut," zegt Kim. "Ik zag onlangs een tweet: 'O nee, Dertigers kan je online bingen. Daar gaan mijn examens!' Ik denk dus dat we veel blokperiodes hebben verpest. (lacht)"

Heavy periode

GUIDO: Wat heb jij gestudeerd?
Kim: Eerst een bachelor Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool, en daarna nog een banaba Communicatiebeheer aan de AP Hogeschool. Allebei in Antwerpen dus. Die studierichtingen sloten goed aan bij de ondernemer in mezelf.

GUIDO: Zat je in Antwerpen op kot?
Kim: Nee, ik pendelde. Ik ben nogal honkvast en was graag thuis. Maar ik heb ook veel gefeest. Ik ging altijd naar de les, maar ik ging ook naar elk feestje. Dat was een heavy periode, ik was altijd overal tegelijk. (lacht) Ik bleef dan wel eens slapen bij vrienden op kot, als het echt laat werd of niet anders kon. Niet op kot gaan, is een keuze die ik toen heb gemaakt en waar ik geen spijt van heb. Met het geld dat ik uitspaarde doordat ik niet op kot zat, heb ik een tweedehandsauto gekregen, een heel klein wagentje waarmee ik dan naar school kon rijden, zodat ik niet meer op de bus moest staan wachten. Ook alweer een voordeel.

Foto: © VRT

Openbaring

GUIDO: Was het de mooiste tijd van je leven?
Kim: Ik vond het een hele mooie tijd. Daarom vind ik het ook jammer dat de studententijd op dit moment niet kan worden beleefd zoals het zou moeten. Wanneer je student bent, verruimt je blik en wordt je wereld groter. Je leert veel nieuwe mensen kennen en sluit nieuwe vriendschappen. Voor mij was dat een openbaring. Ik kwam uit een dorp en ging naar de stad om verder te studeren. Dat opent je geest. Je kruipt van onder je kerktoren vandaan. Dat vond ik heel fijn. Ik heb bijzonder veel plezier beleefd, en uiteindelijk, als je dan ook nog een beetje studeert… In de blokperiode hield ik mij daar echt wel aan. Dan dacht ik bij mezelf: komaan Kim, als je eerste zit hebt, dan heb je twee maanden vakantie. Als je daar nog de andere vrije weken tijdens het jaar bij optelt, dan is het studentenbestaan toch wel mooi. Ook al door het rijkelijk gevuld sociaal leven. Ik heb vandaag nog altijd vrienden en vriendinnen die ik toen heb leren kennen.

GUIDO: Ondanks je diploma's ben je actrice geworden. Heb je achteraf gezien geen spijt dat je niet naar de toneelschool bent geweest?
Kim: Als ik nu achttien zou zijn, zou ik dat zeker overwegen. Ergens voelt het als een gemis en denk ik dat ik toen die kans had moeten grijpen. Maar je bent nooit te oud om te leren. Er zijn cursussen en workshops genoeg om te volgen en daar sta ik voor open. Ergens ben ik ook wel blij dat ik een totaliteit van dingen heb geleerd. Het leven loopt zoals het moet lopen, en je ziet: het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het is zeker een onverwachte carrièrewending geweest. Er stond niet in mijn agenda dat ik actrice zou worden. Ik was er niet van overtuigd dat dat in mij zat. Ik dacht dat ik het niet leuk zou vinden. Al dat wachten op de set, en teksten uit het hoofd leren, ik dacht dat ik daar geen geduld voor zou hebben. Maar kijk, dat is dus een misvatting gebleken, want ik vind het leuker dan wat dan ook.

GUIDO: Je hebt dus meer geduld dan je zelf dacht.
Kim: Ja, eigenlijk wel. Soms toch. (lacht)

De studentenjob van Kim Van Oncen

"Elke zondag moest ik van mijn ouders om 6 uur de bakkerij openen, tot 13.30 uur 's middags. Ik mocht uitgaan zoveel ik wou, maar op zondagochtend om 6 uur moest ik paraat staan. Ik heb dus heel veel moeten werken, maar ik vond dat ook goed. Op die manier leer je hoelang het duurt om 10 euro bij elkaar te verdienen. Dat dat niet evident is. Dat het geld niet uit de lucht komt vallen. Ik heb dat altijd als een goede les beschouwd en zou het bij mijn kinderen ook zo willen doen. "

Tekst: Herbert De Paepe, foto: © VRT


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84