Image
28/06/2021

Studentenleven: Hoe zag de studententijd van je ouders eruit?

De wereld is veranderd en het studentenleven is mee geëvolueerd. OK boomer, maar hoe zat het dan vroeger? Hoe zagen de studentenjaren van je ouders eruit?


Wist je dat vroeger...

... hogeschoolstudenten een graduaatsdiploma behaalden?

... door sommige proffen en assistenten werd gerookt tijdens examens?

... het academiejaar pas begon in oktober?

... je slechts één herkansing kreeg, in september, en dat je onherroepelijk moest bissen als dat niet lukte?

De examenperiode, 30 jaar geleden (1)

Je gaat voor de spiegel staan en neemt je Guido Stadsgids. Je bladert naar de pagina waarop staat hoe je een das moet knopen. Je worstelt met het dunne lederen eighties-plastronneke tot de knoop min of meer goed zit. Je kostuumvestje begint al te spannen onder de schouders, door de kilo's van het eerste jaar studentenleven dat je achter de rug hebt. Nu nog wat droogshampoo op je vette haren strooien, je lederen schoenen schoonwrijven met een zakdoekpunt en wat speeksel, en je bent klaar om naar het mondeling examen te vertrekken.

Wist je dat vroeger...

... alle examens in juni werden afgenomen?

... je een prof niet kon mailen, maar dat je voor alles op zijn of haar deur moest gaan kloppen?

... er een Chinese muur stond tussen hogescholen en universiteiten?

... de universitaire studie was opgesplitst in kandidaats- en licentiaatsjaren?

De examenperiode, 30 jaar geleden (2)

De oude wijze prof - voor wie je ontzag hebt, want je hebt hem tijdens het academiejaar nog nooit persoonlijk gesproken - heeft een lange witte baard, die rond zijn mond geel uitslaat van de nicotine. Hij stopt rustig een pijp terwijl hij gebaart dat je op de stoel recht tegenover hem mag gaan zitten. Op zijn eikenhouten bureau liggen enorme stapels papier. Een computer heeft hij niet, want daar gelooft hij niet in. Tegen elke muur kraken kasten onder een loodzware collectie vakliteratuur. De prof jaagt de brand in zijn pijp, blaast een geurige rookwolk uit en wijst naar een vijftal toegevouwen briefjes. "Kies maar een vraag." Met trillende vingers neem je een papiertje...

Wist je dat vroeger...

... geneeskundestudenten geen toelatingsexamen moesten afleggen, maar burgies wel?

... alle studenten aan de KU Leuven in het laatste jaar het vak Godsdienst moesten volgen?

... examens soms duurden tot begin juli (zodat je het eerste festivalweekend miste)?

... je de deur werd gewezen als je geen das (jongens) of rok (meisjes) droeg op een mondeling examen?

De examenperiode, 30 jaar geleden (3)

Een paar dagen na het laatste examen worden alle studenten in het auditorium verwacht. De spanning is te snijden. Statig schrijdt de decaan naar de pupiter, met een papier in de hand. Hij begint voor te lezen: "Zijn geslaagd met de grootste onderscheiding", en dan volgen twee namen. Applaus. Zo daalt hij via 'grote onderscheiding', 'onderscheiding' en 'voldoening' af van de ladder. Wie zijn naam niet heeft gehoord, is gebuisd. Vervolgens stormt iedereen naar buiten, waar achter glas een kopie van hetzelfde papier is opgehangen. Tranen van vreugde en verdriet, want iedereen weet nu of hen een zomer vol vertier, dan wel een zomer vol blokwerk te wachten staat.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84