Image
19/07/2021

Studentondernemer: Tibo Ceulers, Gentse student-ondernemer van 2020

Op het moment van dit interview is Tibo volop bezig met het schrijven van zijn masterproef en heeft hij net een stage achter de rug. Ondertussen heeft hij ook zijn handen vol met zijn eigen bedrijf: PIC@MEDIA, een productiehuis dat zich bezighoudt met fotografie, videografie, social media marketing, 360° virtuele rondleidingen en grafisch ontwerp.


Tibo Ceulers
23 jaar
Masteropleiding Communicatiewetenschappen UGent
Eigenaar PIC@MEDIA

GUIDO: Een masteropleiding combineren met een eigen bedrijf... Wat is je geheim?
Tibo:
Als je elke dag een beetje doet, heb je op het einde van de rit veel gedaan. Als je elke dag een volledig uur gefocust aan je studies werkt, heb je op het einde van de week zeven uur voor school gewerkt. Dat is al best veel. Ik probeer structuur in mijn werk te steken. Het is sowieso zoeken en het is niet makkelijk. Door jezelf in te zetten, kom je wel al heel ver.

Karpervissen

GUIDO: Hoe is het begonnen?
Tibo:
Mijn hobby is karpervissen, dat brengt me enorm tot rust. Ik geniet van de natuur. Ik ben foto’s beginnen te nemen met mijn gsm van de natuur en de taferelen die zich daar afspelen, en zo is die interesse gegroeid. Later heb ik mijn vriendin leren kennen. Zij heeft me aangemoedigd om verder te gaan met fotografie, want ze vond dat ik talent had. Ik heb dan mijn eerste camera aangeschaft en zo is het steeds verder gegroeid. Ik ben er op korte tijd snel in geëvolueerd.

GUIDO: Was het moeilijk om een eigen bedrijf uit de grond te stampen op jonge leeftijd?
Tibo:
Ja, dat was wel moeilijk. Ten eerste omdat je weinig informatie vindt op het internet die je kan helpen om te starten. Wat heb ik nodig? Wat zijn de verplichtingen? Dat was moeilijk om te vinden. Ik heb ook gemerkt dat mensen mij niet serieus namen omwille van mijn leeftijd. Ik was 18 toen ik startte. Ik heb dat nu soms zelfs ook nog. Wat gaat iemand van 18, 19 of 23 jaar mij nu komen vertellen? Dat is iets waar je jezelf overheen moet zetten, en dat is niet altijd gemakkelijk. Het feit dat ik ondertussen 5 jaar ervaring heb, helpt wel.

Events & social media

GUIDO: Kan je een voorbeeld geven van waar PIC@MEDIA zich mee bezighoudt?
Tibo:
Toen ik startte, was dat vooral werk in jeugdhuis Nijdrop in Opwijk. Ik foto’s op evenementen. Later heb ik de kans gekregen om mee te gaan met een dj voor foto’s. Heel kleinschalig dus maar met de connectie die ik toen heb gemaakt, sta ik nu veel verder. Na een tijd was ik fotograaf op een groot deel van de fuiven in de buurt. Voor ik het wist, was ik ook foto’s aan het maken voor trouwfeesten of bedrijfsfeesten. Daarna heb ik ook veel evenementen gedaan. Ik doe het samen met mijn vriendin en daarnaast schakelen we ook freelancers in. Handig, want ik kan niet op vijf plekken tegelijk zijn. De freelancers doen het ruwe werk (beelden maken, klaarleggen voor montage…) en ik verzorg de afwerking. Zo kan ik toch mijn eigen persoonlijke toets geven aan het werk.

GUIDO: PIC@MEDIA houdt zich sinds kort ook bezig met social media marketing.
Tibo:
Dat komt vooral door van de coronacrisis. We hebben onszelf moeten heruitvinden. Geen evenementen meer, dat was echt spijtig, want dat was de core business van mijn bedrijf. We zijn ons meer gaan focussen op social media en reclame voor bedrijven. Zo doen we nu bijvoorbeeld de sociale media voor een groot bedrijf in de houtsector. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in social media. Soms komt de visie van een marketingbureau en een productiehuis niet overeen. Dan zit er een soort communicatieprobleem tussen beide. Ik heb me daaraan aangepast om een oplossing te bieden. Ik ben dat allemaal zelf gaan uitpluizen. Cursussen bekijken, statistieken analyseren, veel lezen… Mijn vriendin heeft een master in Handelswetenschappen, dus zij kan helpen met de economische kant.

Student & dromer

"Als je talent hebt, moet je daar iets mee doen. Dan moet je er 100% voor gaan. Als student heb je weinig verplichtingen en veel vrijheid. Je hebt geen huis of geen kinderen. Als je iets wil proberen, dat is nu het geknipte moment. Als het lukt: keigoed! En als het niet lukt, heb je niet veel verloren en heb je nog heel je leven voor je. Nog een hele belangrijke: blijf positief! Blijf lachen ondanks alle miserie in de wereld."

"Ik ben een dromer. Ik zou graag een documentaire maken, daar heb ik al enkele ideeën voor. Ideeën die volgens mij vernieuwend zijn en waar nog niemand iets mee heeft gedaan. Misschien kan dat samen met Netflix of een andere streamingdienst. Ik weet dat dat allemaal heel groots klinkt, maar ik droom graag en ik heb dus ook grote toekomstplannen."


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Welk platform check jij 't meest?

 Facebook
 Instagram
 Tiktok
 Snapchat
 Een ander

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84