Image
04/10/2021

5 troeven van het Griekse eiland KOS

In de Zuid-Egeïsche Zee, op een boogscheut van Turkije, ligt een paradijselijk eiland. Kos, een van de twaalf eilanden van de Dodekanesos-archipel, heeft alles voor een Griekse droomvakantie.


Warme stranden, een azuurblauwe zee, beboste heuvels, een rijke geschiedenis en altijd mooi weer: Kos is de perfecte vakantiebestemming. Voor studenten genees- en verpleegkunde is Kos trouwens verplichte kost, want hier woonde en werkte 2500 jaar geleden Hippocrates, peetvader van de geneeskunst.

1) Kos City

De hoofdstad Kos ligt aan de noordoostkust van het eiland. Het is een overzichtelijke, relaxte havenstad, waar het leven goed en betaalbaar is. Chillen op een terrasje met zicht op de haven behoort zeker tot de mogelijkheden, maar er is ook heel wat te zien. Hoewel de stad te lijden heeft gehad onder verschillende zware aardbevingen (de meest recente in 2017 - de Defterdar-moskee verloor toen zelfs zijn minaret), vind je er overal archeologische overblijfselen. De oude Agora en het fraai herstelde Odeon zijn gratis toegankelijk. Helemaal prachtig, maar wel betalend, zijn de in volle luister gerestaureerde Romeinse Villa en de beeldhouwwerken in het Archeologisch Museum. Na al die cultuur kan je in Kos City lekker gaan eten en daarna het nachtleven induiken (er is - o horror - zelfs een 'Hollands feestcafé' aan de haven).

2) Drie-eilandencruise

Bijna iedereen doet het, want het is een bijzonder mooie daguitstap: de Drie-eilandencruise vanuit de haven van Kos. Je scheept in (waarschijnlijk op een kitscherige piratenboot, maar laat dat de pret niet drukken) en vaart eerst naar het kurkdroge eiland Pserimos. Daar leg je 's voormiddags aan in een prettig haventje met een maanvormig zandstrand, waar je de tijd krijgt om even in zee te gaan zwemmen en een terrasje te doen.

Daarna vaart de boot naar het grotere eiland Kalymnos, waar je tegen lunchtijd aanmeert in een bijzonder pittoreske havenstad vol kleurrijke huizen tegen steile heuvelwanden. Kalymnos is het eiland van de sponsduikers, dus als je een natuurspons wil als souvenir, koop ze dan hier.

Na de lunch ga je voor anker in een rustige baai bij de rotskust van het onbewoonde eiland Platy, en kan je vanop de boot in zee springen en rondzwemmen. Daarna droog je aan dek op in de zon, terwijl je slurpend aan een cocktail Kos weer in zicht krijgt.

3) Asklepieion

Een viertal kilometer boven Kos City ligt het Asklepieion, de belangrijkste archeologische site van het eiland. De ligging is schitterend: op een groene heuvelwand tussen cipressen vol luidkeels zingende cicaden strekt zich op drie niveaus een heiligdom uit ter ere van Asklepios, de oud-Griekse god van de geneeskunde. Het uitzicht over de stad, de zee en de Turkse kustlijn is ongelooflijk. Op de site zelf vind je monumentale trappen en overblijfselen van tempels, badhuizen, altaren en zuilenrijen.

4) Kastelen en burchten

In de middeleeuwen bouwden de ridders van de Johannieterorde verschillende kastelen en burchten op Kos. Het bekendste en meest indrukwekkende is Neratzia, aan de oude haven in Kos City. Je bereikt het langs de brug aan de Hippocrates-boom. De toegang is gratis.

Weinig meer dan een ruïne, maar heel spectaculair gelegen boven op een rots in de heuvelbossen, is het kasteel van Palio Pyli, bij het gelijknamige verlaten bergdorpje. Het is een beetje afgelegen, maar met een goede mountainbike geraak je wel tot aan de parking, waar de trappen naar boven beginnen. Wie te lui is om de rots helemaal te beklimmen, vindt onderweg een bijzonder authentiek cafeetje, waar je vanop het terras een schitterend uitzicht hebt op de burcht.

5) Bergwandelen

Hoewel Kos voor veel mensen synoniem is voor zee, strand en zon, ligt in het centrum van het langwerpige eiland een heuse bergketen. Het hoogste punt is Dikaios, een top van 846 meter. Er is een pad naar de top, waar je een kerkje en een kruis vindt. Een goed startpunt is het vrij toeristische bergdorp Zia ('s avonds komen hier veel mensen van de zonsondergang genieten). Onderweg kom je wilde geitjes en Griekse landschildpadden tegen, word je bijna doof van de cicaden en loop je in de schaduw van vijgenbomen, aloë vera, cipressen, olijfbomen en heel veel dennen. Wie de stevige klim naar de top niet ziet zitten - want het kan heel warm worden - kan vanuit Zia ook het glooiende wandelpad met de blauwe pijlen volgen, dat uitkomt bij het kasteel van Palio Pyli.

KOS PRAKTISCH

Hoe er geraken?

TUIfly vliegt rechtstreeks van Brussel naar Kos, een vlucht van ongeveer drie uur. Een alternatief is een Nederlandse vlucht met Transavia vanuit Eindhoven. Of stel dat je een spotgoedkoop ticket op de kop kunt tikken naar Bodrum in Turkije, dan kan je van daaruit met een ferry naar Kos, want het eiland ligt vlakbij.

tuifly.be

transavia.com

Waar logeren?

Het gros van de toeristen op Kos logeert in een resorthotel bij de kust. Zwembad, all-in, animatie bij de bar, strandstoelen reserveren... je kent dat wel. Als je daar een hekel aan hebt, kies dan voor een hotel in Kos City. Kamperen is niet echt een optie.

tui.com

hotels.com

Welke coronamaatregelen?

Je moet een Europees Coronacertificaat en een Grieks Passenger Locator Form kunnen voorleggen alvorens je het land binnen mag. Voor de terugreis is een Belgisch Passenger Locator Form noodzakelijk. In Griekenland mag je niet binnen in een bar of restaurant gaan zitten zonder Europees Coronacertificaat. (Maatregelen geldig bij het ter perse gaan.)

travel.gov.gr

travel.info-coronavirus.be

Meer info?

kosinfo.gr

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Studenten van HOGENT winnen pleitwedstrijd in Spanje

Een team van tweedejaarsstudenten Rechtspraktijk van HOGENT won de Businet International Moot Court, [...]

11/08/2022

HOGENT brouwt bier uit oud brood

Een derde van ons voedsel gaat verloren. Het project Bread2B van HOGENT speelt in op die problematiek [...]

01/08/2022

Hasselt is de beste veggiestad

Heel wat Belgen gingen met de VeggieChallenge van EVA vzw de uitdaging aan om vaker veggie te eten. Dertien [...]

29/07/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84