Image
13/10/2021

Op kot met een vluchteling

Dankzij het CALM-project van de vereniging Singa krijgen vluchtelingen een plaats bij gewone Brusselaars. Studentes Valentine dV, Valentine L en Alice, verwelkomden de Ivoriaanse vluchteling Ben op hun kot in de Marollen.


GUIDO: Waarom wilde je aan dit project deelnemen en een vluchteling in jullie kot opvangen?

Valentine L: In ons kot hadden we een kamer vrij die we wilden onderverhuren. Aan het begin van het jaar wilden we studenten uit het buitenland ontvangen, zodat we nieuwe culturen konden leren kennen. In het eerste trimester hadden we een Erasmusstudent uit Oekraïne. Dat was een geweldige ervaring. Daarna heeft Valentine dV ons laten kennismaken met Singa, waarbij vluchtelingen tijdelijk worden opvangen in Brussel. Wij drieën waren zeer geïntrigeerd door het idee om een nieuwe cultuur te ontdekken en tegelijk iemand in nood te helpen. Ik dacht bij mezelf: er valt veel te leren van deze nieuwe huisgenoot, dus het kan alleen maar een verrijkende ervaring worden.

Valentine dV: Het feit dat het een gezamenlijk project was, stelde ons in staat tegen elkaar te zeggen dat we hoe dan ook bij elkaar zouden blijven. Cerise, de projectvertegenwoordiger, gaf ons ook veel vertrouwen. We konden haar alle nodige vragen stellen.

GUIDO: Hoe waren de eerste uren die jullie met Ben doorbrachten?

Alice: Ben was in het begin nogal verlegen. Als we onze maaltijden deelden, vroegen we hem of hij het lekker vond, en hij zei altijd "ja". Nadien heeft hij toegegeven dat hij het helemaal niet lekker vond! (lacht) Afgezien daarvan verliepen de eerste paar uren echt vlot. Hij vestigde zich snel en voelde zich meteen thuis, tot onze grote vreugde. We wilden echt dat Ben zich net zo betrokken voelde bij het kot als wij.

GUIDO: Heb je met hem kunnen praten over zijn achtergrond?

Valentine L: We weten wel iets van zijn achtergrond, maar niet alles. Onze uitwisselingen zijn net zoals die met onze vrienden van de universiteit: onder het genot van een lekker vruchtensapje en wat klassieke muziek! Ben spreekt Frans, dus we begrijpen elkaar. 

GUIDO: Hoe verloopt de dagelijkse routine?

Valentine L: Voor de administratieve zaken en schoolkwesties wordt Ben geholpen door andere mensen van de vereniging. Ben is dus eigenlijk een zeer klassieke kotgenoot: we delen het eten, de kotkalender, kotdiners, wij ontmoeten zijn vrienden, hij ontmoet de onze, enzovoort. Sinds Ben er is, is ons kot nog nooit zo proper geweest. (lacht)

GUIDO: Wat is de rol van de vzw Singa?

Valentine dV: Singa is er voor problemen of vragen. Daarbuiten hebben we amper contact met hen. Zij hebben ook een project dat vluchtelingen helpt om sociaal en administratief in het land te integreren. Ben heeft een administratief-sociale buddy die hem af en toe helpt met praktische zaken. Wij hoeven hem nooit te helpen met zulke dingen.

GUIDO: Wat is voor jou de meerwaarde van dit project?

Valentine dV: Er is sprake van openheid en gezelligheid. Ben laat ons zijn wereld ontdekken. Hij stelt ons bloot aan een ander levensritme, zijn cultuur, zijn vrienden...

Alice: Het stelt ons in staat om een ​​andere manier van leven te ontdekken. Ben heeft bijvoorbeeld al een baan, vrienden die zijn familie zijn en regelmatig langskomen, en een heel andere keukencultuur. Zo stappen we uit onze comfortzone. Op ons kot hangt altijd een goede sfeer.

GUIDO: Wat zijn de reacties van medestudenten als je hen uitlegt dat je een kot deelt met een vluchteling?

Alice: Ze vragen ons vaak of hij alcohol drinkt! En iedereen wil hem ontmoeten. Soms vragen ze ons naar het ontstaan van het project en hoe alles gaat. Mensen vinden het project vaak geweldig en tonen grote interesse.

GUIDO: Hoe zou je die eerste maand samen evalueren?

Valentine L: Ben is een kamergenoot zoals Alice en Valentine dV dat ook voor mij zijn. Hij heeft zijn gewoonten, zijn cultuur, zijn humor, zijn smaak, enzovoort. En we leren daarmee leven.

GUIDO: Zou je het volgend jaar weer willen doen?

Alice: Ja, uiteraard. En ik raad het echt iedereen aan.

Tekst: Sébastien Daloze


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84