Image
13/12/2021

Whispering Sons: "Optreden is voor ons bijna therapeutisch."

Na een verbluffend debuutalbum dat ons terugbracht naar de beste jaren van de cold wave, hakt Whispering Sons er stevig in met hun tweede plaat Several Others. Kraaien en raven te lande, stift alvast je ogen en hul je in roetzwarte gewaden. GUIDO ging praten met Fenne Kuppens en Kobe Lijnen van Whispering Sons.


GUIDO: Several Others is een meer coherent album dan Image.

Fenne: Dat denk ik wel ja. Er zit een centraal thema in, een rode draad die doorheen al de nummers loopt. Ik ben een perfectionist, soms op het ziekelijke af. Ik ben niet mild voor mezelf. In een notitieboekje had ik "Always be someone else instead of yourself, so I have been several others" neergepend, en daaruit is de titel van het album voortgevloeid. Die strengheid voor mezelf vind je in elk nummer terug.

GUIDO: Kan je je frustraties kwijt op concerten?

Fenne: Ja, dat doet me goed. Optreden is voor ons bijna therapeutisch. (lacht) Dat we meer dan een jaar lang niet hebben kunnen optreden, dat leek wel een eeuwigheid.

Kobe: We hebben de concerten gemist, dat is zeker, maar toch is de hele coronacrisis voor ons op een geschikt moment gekomen. Onze tournee met Editors zat er net op en we konden wel wat rust gebruiken. De meeste nummers van deze plaat zijn op tournee geschreven. In de drukste periodes zijn wij het productiefst. Wij vinden inspiratie on the road en op het podium. Dankzij de lockdown hebben we daarna wat stoom kunnen aflaten.

Fenne: Wij hebben adrenaline nodig om creatief te kunnen zijn. In de lockdown vonden we geen inspiratiebronnen en hebben we geen enkele song geschreven. Die periode gaf me niets van energie. Ik heb tv gekeken, gesurft op internet, genikst... Het werd hoog tijd dat het voorbij was.

GUIDO: Fenne, jij haalt inspiratie voor je teksten uit film en literatuur?

Fenne: Dat klopt. De song 'Satantango' is geïnspireerd op de film met dezelfde titel. Het is een Hongaarse zwartwitfilm uit 1994. 'Heat' is geïnspireerd op Night and the City, een film noir van Jules Dassin. Ik ben echt gek op zwartwitfilms.

Kobe: Ik wil daar wel even aan toevoegen dat we in onze songs geen filmscènes zitten te kopiëren of zo. Nooit! We laten er ons door inspireren, dat is heel wat anders.

GUIDO: Hoe ontstaat een nummer van Whispering Sons?

Fenne: Kobe componeert het gros van de songs. Niet allemaal, maar de meeste. Daarna stuurt hij me een demo, waarop ik dan de tekst schrijf.

Kobe: Het spreekt voor zich dat ik probeer te componeren met de teksten en de stem van Fenne in mijn achterhoofd. Op dit nieuwe album heeft zij 'Aftermath' geschreven, maar dat is een uitzondering. De teksten, en het visuele van de hoezen en de clips, dat is de specialiteit van Fenne. De muziek, dat is mijn departement.

GUIDO: Nu je het zegt, de hoes van Several Others is erg geslaagd.

Fenne: Het visuele aspect ligt me na aan het hart. Toen we op zoek gingen naar beelden die passen bij de thematiek van het album, hebben we foto's gevonden van rotsen in verschillende kleuren in koude, levenloze landschappen. Voor de clip van 'Surface' hebben we gewerkt met de cineast Jonas Hollevoet. Ik wou beelden zonder mensen. Koude beelden. De clip en het artwork van het album passen goed bij elkaar.

GUIDO: En toch blijven jullie in de eerste plaats een podiumgroep.

Kobe: Het is geen geheim dat wij van het podium houden. Onze songs zijn echt gemaakt voor op concerten. We waren zeer blij met Image, maar ik denk dat we gegroeid zijn als groep. Deze keer zijn we voor pure intensiteit gegaan. Several Others is directer, meer in your face. Een meer intense, en misschien ook wel meer indrukwekkende plaat.

Fenne: We hadden de concerten al in ons hoofd toen we de plaat maakten. 'Dead End', het nummer dat het album opent, spelen we ook op het podium als opener.

Tekst: Christophe Thienpont


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Studentenresto's UAntwerpen bannen rood vlees

Liefhebbers van een bloederige biefstuk kunnen maar beter een alternatief zoeken voor de studentenrestaurants [...]

15/11/2023

Scooterbatterij versleten? Laat ze pimpen!

Is je scooterbatterij versleten? Dan is die niet per se rijp voor het containerpark. Het in Nijvel gevestigde [...]

10/11/2023

Leuvense studenten uiten blokfrustraties op boksbal

De Leuvense studentenkoepel LOKO heeft een traditie hoog te houden om studenten een hart onder de riem [...]

09/11/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84