Image
09/03/2022

Nabil Ben Yadir over zijn schokkende film 'ANIMALS'

De Brusselse regisseur Nabil Ben Yadir, die meeschreef aan Adil & Bilalls Patser en die je ook kent van Les Barons en Dode Hoek, heeft een film klaar die je uitgeteld in de touwen zal achterlaten. In Animals brengt hij op ongezien brutale wijze een extreme vorm van gaybashing in beeld, gebaseerd op een waargebeurd geval in Luik, tien jaar geleden.


GUIDO: Ik ben nog altijd niet bekomen van de film. Was het je bedoeling om de toeschouwer dooreen te schudden?

Nabil: Dat was niet mijn eerste bedoeling, maar ik wou je tot een punt voeren waarin je midden in het geweld zit, zodat je bijna kunt voelen wat het personage Brahim meemaakt. Men zegt wel eens dat cinema de kunst van de suggestie is. Ik wou net het tegenovergestelde doen, want in de samenleving van vandaag is dat nodig. Vandaag wordt alles getoond, in al zijn brutaliteit.

GUIDO: Dus tien jaar geleden zou je meer met suggestie hebben gewerkt?

Nabil: (aarzelt) Nee, ik denk dat ik tien jaar geleden deze film waarschijnlijk niet had gemaakt. Maar vandaag leven we in een maatschappij waar geweld alomtegenwoordig is. Je kan er niet omheen. Als je over een geval van gaybashing leest in de krant, dan heeft dat niet dezelfde impact als wat ik nu toon in mijn film, met de beeldtaal die ik heb gekozen. Tonen en dooreenschudden.

De geboorte van monsters

GUIDO: Wel tien keer heb ik gedacht: nu kan het niet erger meer worden. En toch. Je voelt geen genade voor de kijker.

Nabil: Dat is omdat ik je meeneem in de wagen met de daders, en daarna zelfs in hun gsm's. Zo kom je letterlijk midden in het geweld terecht. Pas op, het blijft een cinematografische ervaring, maar wel een die is gebaseerd op de realiteit. Geweld in woorden, geweld in stilte, geweld in slagen. De reden waarom het zo hard overkomt, schuilt niet in het geweld alleen, maar ook in de lichtheid waarmee de geweldenaars eroverheen gaan. Ze lachen terwijl ze die wreedheden begaan. Een van hen zegt zelfs: "Het is mijn verjaardag, dit is mijn feestje!" Zo worden monsters geboren. Wat ik me dan afvraag: wat doet zo'n monster 's anderendaags?

GUIDO: Waarom heb je de ergste scènes gefilmd met gsm's?

Nabil: Als mensen zichzelf of hun vrienden filmen met hun gsm, dan wil iedereen de mooiste zijn, of de sterkste, of de stoerste, of de grappigste. In deze extreme situatie wil iedereen die gefilmd wordt, de meest gewelddadige zijn. Ik heb het zover gedreven dat ik de gsm's aan de acteurs heb gegeven en mezelf en de rest van de filmploeg honderd meter heb teruggetrokken. De regisseur nam afstand, speciaal om de authenticiteit te bevorderen.

GUIDO: Welk doelpubliek heb je voor ogen?

Nabil: Het publiek dat ik wil bereiken, zijn jongens van de straat die een hoge tolerantie voor geweld hebben. Jongens die misschien van het idee zijn: ach, zo'n homo, die verdient het om eens flink op zijn muil getimmerd te worden. Ik wil dat zij de film bekijken en zeggen: "Nee, dit is erover. Niemand verdient dit. Niemand!"

Cut!

GUIDO: Hoofdacteur Soufiane Chilah moet heel wat vernederingen slikken. Hoe ging hij daarmee om?

Nabil: Dat soort scènes doe je natuurlijk geen tien keer opnieuw. Alles wordt op voorhand goed doorgesproken en voorbereid, zodat het er in één take opstaat. Als de camera dan stopt met draaien, gaat niet iedereen plots moppen staan tappen of zo, daarvoor is de spanning te groot. Tijdens de opnames met de gsm's was het trouwens Soufiane zelf die "Cut!" mocht roepen als hij vond dat het genoeg was, niet ik.

GUIDO: Denk je dat deze film homofobe jongeren uit probleemwijken ervan zal overtuigen dat ze fout zijn?

Nabil: Ik maak me geen illusies: Animals gaat niemand bekeren. Maar ik denk wel dat ze naar de film zullen gaan kijken - sommigen misschien voor de verkeerde redenen - en ik wil weten wat die confrontatie oplevert. Dat is wat mij interesseert, want als ze zich kunnen identificeren met het geweld in déze film, dan zitten we echt met een probleem.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84