Image
11/03/2022

10-jarig bestaan van Deliria gevierd op Internationale Vrouwendag


Dat enkel mannen bier drinken, is uiteraard onzin. Veel vrouwen lusten wel een frisse pint. Maar het blijft niet enkel bij drinken, vrouwen kunnen ook brouwen. Al 10 jaar lang wordt Deliria, het zusje van Delirium gebrouwd door en voor vrouwen.

Vrouwen brengen leven in de brouwerij

Voor Internationale Vrouwendag brachten verschillende vrouwelijke journalisten, bloggers en influencers een kijkje bij Brouwerij Huyghe. Daar konden ze kennismaken met het brouwproces van Deliria, dat uitgevonden is door Catherine De Laet. Ze leerden alle tricks van het bierbrouwen door brouwmeester Joris Dheedene.

Hop! Aan de slag!

Elk recept begint bij de basisingrediënten. Bij bier zijn dat water, graan, hop en gist. Deliria is gemaakt met vier graansoorten en drie hopsoorten. Die basisingrediënten ondergaan een heel brouwproces dat gebaseerd is op een eeuwenoud principe. Na al dat zorgvuldig vakmanschap, krijg je uiteindelijk een goddelijk drankje in je glas. De stappen vind je hieronder:

  1. Schroten van de mout: dat zorgt ervoor dat de moutkorrel komt bloot te liggen, waardoor het aanwezige zetmeel door de enzymen kan worden omgezet in suikers.
  2. Maischen: hierbij ontstaat er een mengsel dat bestaat uit de mout en het water. Het resultaat is wort, een suikerrijke vloeistof.
  3. Klaren: spoelen en filteren.
  4. Koken: het steriliseren van de wort. Tijdens deze stap wordt ook de hop toegevoegd, wat voor aroma’s en bitterheid zorgt. Naast de hop wordt bij Deliria ook korianderzaad toegevoegd. 
  5. Koelen: nadat het wort gekookt is, wordt deze klaargemaakt voor de vergisting. Daarom moet de wort zo snel mogelijk afkoelen.
  6. Vergisten: tijdens het vergistingsproces worden suikers dankzij de gist omgezet in alcohol. 
  7. Lageren: het lageren zorgt ervoor dat dode gistcellen en andere vaste stoffen naar de bodem zakken. Het bier wordt daardoor helderder.
  8. Bottelen: de laatste stap in het is het afvullen van de flessen met bier. Deliria gist na op fles, waardoor er tijdens deze stap nog bottelgist wordt toegevoegd en er meer koolzuur in het bier komt.

Delirium en Deliria

De twee bieren zijn net broer en zus. Ze lijken op elkaar maar tonen toch een paar essentiële verschillen. Zo zijn ze beide blond en bevatten ze 8,5% alcohol. De smaak is volmondig en zeer uitgebalanceerd met een koriandertoets.

Wat Deliria dan toch speciaal maakt is dat de kleur lichter is en gemaakt is met een ander gist dan Delirium. De smaak is ook iets bitterder en fruitiger met tonen van appel en Chardonnay. Deliria wordt slechts beperkt geproduceerd en is dus een limited edition bier.

Wil jij ook proeven van dit lekkere brouwsel? Dat kan vanaf eind april in drankenhandels & Cora. Santé!


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

Jongeren in Menen kunnen aangeven waar ze zich onveilig voelen

De stad Menen wil plaatsen waar jongeren zich onveilig voelen in kaart brengen. Hoe? Door QR-codes [...]

12/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84