Image
20/04/2022

De studententijd van turnkampioene NINA DERWAEL

Als Nina Derwael het niet te druk heeft met gouden turnmedailles te sprokkelen of als een nimf over de dansvloer te glijden, duikt ze in de studieboeken, want Nina studeert Event- & Projectmanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent.


"Ik was op zoek naar iets wat me interesseerde, vooral op niveau van de vakken," vertelt Nina. "Eerst heb ik nog overwogen om Communicatiewetenschappen te doen, maar te veel van die vakken interesseerden me op het eerste gezicht niet. Toen dacht ik: dat gaat er echt niet van komen. Bij Event- & Projectmanagement was de klik er wel meteen. Hiervoor wil ik me graag inzetten, tussen de trainingen door."

GUIDO: Heb je getwijfeld of de combinatie met topsport überhaupt wel mogelijk zou zijn?

Nina: Niet echt, want ik ken genoeg mensen die topsport combineren met hogere studies. Het is ook wel handig dat wij een heel flexibel schema krijgen. Ik mag zelf kiezen hoeveel studiepunten ik opneem, dat is allemaal goed geregeld.

GUIDO: Dan doe je er waarschijnlijk wel langer over dan de gemiddelde student.

Nina: Véél langer. Normaal gezien is het een opleiding van drie jaar, maar ik heb na drie jaar pas mijn eerste bachelor afgerond.

GUIDO: Zijn er nog meer voordelen aan een statuut als topsportstudent?

Nina: Als ik er niet kan zijn in de examenperiode, dan mag ik die verplaatsen. Ik kan ook vragen om groepswerken individueel te doen, als het niet lukt om op de campus te zijn. Wij krijgen de flexibiliteit om deadlines te verzetten in functie van onze sportagenda. We hoeven ook niet altijd in de les te zijn.

GUIDO: Het liederlijke studentenleven met uitgaan en feestjes, mis je dat niet?

Nina: Eigenlijk niet, want ik heb sowieso de alcoholtolerantie van een peuter. (lacht) Nu ja, op het moment dat ik stop met turnen, zal ik nog altijd jong zijn en kan ik indien nodig dat soort dingen inhalen. Maar ik denk het niet. Ik heb daar niet zo'n nood aan. Ik heb een duidelijk doel voor ogen waaraan ik mag werken, en dat vind ik mooier dan wat ik eventueel mis qua liederlijk studentenleven.

GUIDO: Hoe reageren je medestudenten op het feit dat er een olympische kampioene in hun klas zit?

Nina: Ik ben dit academiejaar nog niet op de campus geweest, en vorig jaar sowieso niet door corona, dus ik heb eigenlijk geen idee wie er in mijn klas zit. Je ziet, ik leid niet echt een normaal studentenleven. Ik ben gefocust op mijn trainingen. Mijn studie, dat is eerder een soort nevenbezigheid.

GUIDO: Wat met de docenten?

Nina: Die zijn doorgaans heel begripvol. Ze laten me weten dat ze het wel begrijpen als ik niet naar de les kan komen, en ze stellen voor om me te helpen waar nodig. Ze weten dat ik veel aan zelfstudie doe, en ik mag hen altijd mailen als ik vragen heb.

GUIDO: Je bent competitief ingesteld, anders zou je die sportieve triomfen niet halen. Helpt dat ook bij de studies?

Nina: Als student heb ik niet dezelfde mindset die ik als sporter heb. Voor mijn studies vind ik een 10 op 20 al genoeg, terwijl ik als turnster natuurlijk veel hoger mik. Mijn sportcarrière is momenteel het belangrijkste. Mijn studies zijn een back-upplan voor de toekomst. Ik heb te weinig tijd om ook als student de beste te zijn.

GUIDO: Je hoeft geen gouden medaille te winnen op de Arteveldehogeschool?

Nina: Nee, dat is niet nodig. (lacht)

GUIDO: En toch vind je nog de tijd voor dingen als Dancing with the Stars. Hoe krijg je dat in je agenda gewurmd?

Nina: Als iets niet past in mijn trainingsschema, dan doe ik het niet. Zo eenvoudig is het. Trainen blijft de eerste prioriteit. Verder kijk ik bij alles waarvoor ik word gevraagd of ik het leuk vind, en of het bij me past. Ik wil niet zomaar om het even wat doen.

NINA'S GOUDEN TIP VOOR DE TOP

"Doorzettingsvermogen. Als je een doel hebt vooropgesteld dat je wil bereiken, dan moet je alles doen wat nodig is om er te geraken. Als je er niet wil voor werken, dan kom je er nooit. De dingen die nodig zijn om de top te halen, moet je aanvaarden, ook al zijn ze niet altijd even leuk."

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84