Image
21/04/2022

Noa Tambwe Kabati: "Ondanks mijn afkomst word ik vaak gecast als Marokkaan."

Noa Tambwe Kabati - da's een Congolese achternaam - scoorde zijn eerste filmrol als twaalfjarige in Welp, de uiterst vermakelijke horrorprent uit 2014 van Jonas Govaerts. Noa vond meteen zijn roeping op de set, die hij vandaag volop waarmaakt, eerst als Moyo in wtFOCK en nu als de dakloze jongere Thierry, een indrukwekkende hoofdrol naast Koen De Bouw in Nowhere, de nieuwe Vlaamse film van Peter Monsaert.


AUDITIE

Noa: Ik kreeg een telefoontje van een castingbureau, met de mededeling ze mensen van mijn profiel zochten. Op die auditie leerde ik regisseur Peter Monsaert kennen, werd ik verliefd op mijn personage en hoorde ik dat Koen De Bouw zou meespelen. Genoeg argumenten om direct te willen beginnen! Het rare was wel dat ik op die auditie veel mensen ben tegengekomen die ik ken. Dat was een beetje dubbel: ik wenste hun graag een goede auditie toe, maar ik wou natuurlijk liefst zelf de rol scoren.

 

 

KOEN DE BOUW

Noa: Van de audities tot de scriptlezing heb ik nooit stress gehad omdat ik tegenover zo'n ervaren acteur stond. Ik wou de rol zo graag dat ik er niet eens bij stilstond. Pas tijdens de eerste opnamedag besefte ik: wow, ik sta hier zomaar eventjes te acteren met Koen De Bouw! Toen heb ik wel een paar dagen stress gehad. Het is heel impressionant om Koen van zo dichtbij bezig te zien. Ik heb veel van hem geleerd.

 

 

IDENTITEIT

Noa: Identiteit is belangrijk voor mij, want ik ben half Belgisch, half Congolees. Soms heb ik wel eens het gevoel dat ik te wit ben voor mijn donkere vrienden, of te donker voor mijn witte vrienden. Dan begin je je vragen te stellen, maar op een gegeven moment accepteer je wie je bent en draag je die dubbele identiteit met trots. Dit gezegd zijnde: ondanks mijn Belgisch-Congolese afkomst word ik vaak gecast als 'de Marokkaan'. (lacht) Maar dat benader ik met veel respect. Ik heb veel Marokkaanse vrienden, en ook mijn vriendin is Marokkaans.

 

 

WILL SMITH

Noa: Toen ik als kind in een film Will Smith een heel emotionele scène zag spelen, wist ik: dit wil ik ooit zelf doen. Als twaalfjarige werd ik zowaar gecast als scoutsjongen, in de griezelfilm Welp. Plots stond ik echt op een filmset en beleefde die ervaring zelf, en vanaf dan wist ik: dit is niet wat ik wil doen, dit is wat ik moet doen. Ik zie mezelf alleen maar als acteur. Ik wil en kan niets anders doen. Ik ben als een gek audities gaan doen en heb elke kans genomen die ik kreeg. En natuurlijk heb ik ook leren leven met afwijzingen, iets wat zeker in het begin niet gemakkelijk is, want dan begin je aan jezelf te twijfelen.

 

 

KASK

Noa: In het secundair heb ik humane wetenschappen gevolgd, maar ondertussen zit in mijn eerste jaar aan het KASK in Gent, en ik vind het daar echt geweldig. Ik studeer geen film, maar doe een theateropleiding, en dat zie ik enkel als een voordeel. Er gaat een hele nieuwe wereld voor me open. Mijn klasgenoten zeggen al lachend wel eens dat ze jaloers op me zijn omdat ik een hoofdrol in een film heb mogen spelen, maar ik weet dat ze me steunen met veel enthousiasme en trots.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84