Groentecurry met rijst op recept van Viviane Van Dyck
Viviane Van Dyck begon haar carrière in de keuken van het dansgezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker. Intussen geeft ze al meer dan 20 jaar kooklessen en werkt ze als vegan chef en receptontwikkelaar bij Foodmaker. Speciaal voor GUIDO deelt ze een recept uit haar kookboek Vegans are better lovers.
"In mijn jeugd stond er drie keer per dag vlees op tafel," aldus Viviane. "Toen ik in Antwerpen op kot ging, kookte ik elke dag aardappelen, groenten en vlees. Na een jaar paste ik niet meer in mijn kleren. Op een mooie lentedag stak ik de straat over voor de opendeurdag van de shiatsuschool. Ik wilde bijleren over Japanse drukpuntmassage, maar raakte niet voorbij de keuken. Daar stond een vrouw te koken op een klein gasvuurtje. In minder dan een halfuur wist ze me kraakhelder uit te leggen wat voedsel kan doen met je lichaam én geest. Ik voelde meteen dat wat deze vrouw zei, klopte voor mij. En wat ze op het bord toverde, vond ik verrukkelijk."
Groentecurry met rijst
Ingrediënten
4 el zonnebloemolie
160 g ui, fijngesneden
15 g rood pepertje, fijngesneden
2 g mosterdzaad
2 stengels citroengras, opengeklapt
4 limoenblaadjes
1¼ tl kurkuma
½ tl korianderpoeder
½ tl tikka-masalakruiden
½ tl komijnpoeder
200 g zoete aardappel, in kleine blokjes
80 g wortel, in schijfjes
150 g tomatenblokjes
400 ml kokosmelk
½ el fijn wit zeezout
75 g broccoli, in roosjes
Klein handvol verse koriander, fijngesneden
2 tl limoensap
1 cup basmatirijst
Bereiding
• Verwarm de olie en stoof de ui met het rode pepertje, het mosterdzaad, het citroengras, de limoenblaadjes en de droge kruiden gedurende 5 minuten.
• Voeg de zoete aardappelblokjes, wortelschijfjes en tomatenblokjes toe en stoof 10 minuten.
• Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook, laat 10 minuten sudderen.
• Voeg de broccoliroosjes toe en laat nog 5 minuten sudderen.
• Werk af met de verse koriander en het limoensap.
• Serveer met gebakken rijst.