Yakisoba op recept van Viviane Van Dyck
Viviane Van Dyck begon haar carrière in de keuken van het dansgezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker. Intussen geeft ze al meer dan 20 jaar kooklessen en werkt ze als vegan chef en receptontwikkelaar bij Foodmaker. Speciaal voor GUIDO deelt ze een recept uit haar kookboek Vegans are better lovers.
"In mijn jeugd stond er drie keer per dag vlees op tafel," aldus Viviane. "Toen ik in Antwerpen op kot ging, kookte ik elke dag aardappelen, groenten en vlees. Na een jaar paste ik niet meer in mijn kleren. Op een mooie lentedag stak ik de straat over voor de opendeurdag van de shiatsuschool. Ik wilde bijleren over Japanse drukpuntmassage, maar raakte niet voorbij de keuken. Daar stond een vrouw te koken op een klein gasvuurtje. In minder dan een halfuur wist ze me kraakhelder uit te leggen wat voedsel kan doen met je lichaam én geest. Ik voelde meteen dat wat deze vrouw zei, klopte voor mij. En wat ze op het bord toverde, vond ik verrukkelijk."
Yakisoba
Ingrediënten
150 g soba
1 el sesamolie
1 ui, in dunne halvemaantjes
1 teentje look, geplet en fijngesneden
¼ rood pepertje, in fijne ringetjes
Snuifje fijn wit zeezout
10 verse shiitakes, harde steeltjes verwijderd, in fijne reepjes
1 kleine wortel, in lucifers
10 bladeren van een grote Chinese kool, in reepjes van 1 cm, wit en groen gescheiden
5 lente-uitjes, fijngesneden, zowel het wit als het groen
Teriyakisaus
Bereiding
• Breng ruim water aan de kook en kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze goed af onder koud water.
• Verwarm de sesamolie in een grote pan of wok en sauteer de ui, de look en het rode pepertje. Voeg een snuifje fijn wit zeezout toe. Zo geeft de ui het vocht vrij en hoef je geen olie toe te voegen om aanbranden te voorkomen.
• Voeg de shiitakes, wortellucifers en hardere witte reepjes Chinese kool toe en sauteer 3 minuutjes. Voeg indien nodig een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
• Leg de sobanoedels op de groenten in de pan en daarbovenop de groene reepjes Chinese kool.
• Giet de teriyakisaus over de noedels en de groenten en sluit de pan met een deksel.
• Laat alles een 2-tal minuten stomen.
• Neem het deksel van de pan en voeg de lente-ui toe. Meng de noedels, saus en groenten goed.