Image
22/09/2022

Lien Van den Bossche speelt hoofdrol in rockmusical 'RENT' (... en dat was haar stage!)

Lien Van den Bossche studeerde Musical aan het Koninklijk Conservatorium van de Erasmushogeschool Brussel. Haar laatste jaar verliep wel heel bijzonder, want als stage speelde ze een hoofdrol in de previews van de Broadway-musical RENT van het productiehuis Deep Bridge, een rol die ze in dit najaar opnieuw opneemt, maar dan als job.


Hoe het begon

 

"Als kind heb ik muziekschool gedaan, en ballet en acteren. Daarna ben ik ook muziekhumaniora gaan doen. Het zit dus al lang in me. Mijn eerste rol was in de musical Magdalena, toen ik een jaar of zeventien was. Je ziet dan hoe alles in zijn werk gaat, van auditie over repeteren tot mee zingen en dansen. Het werd steeds serieuzer, en plots zit je aan het Conservatorium en wil je er je job van maken."

 

Van Muziekhumaniora tot Conservatorium

 

"Muziekhumaniora is een richting in het KSO, het kunstonderwijs in het secundair. Je kan het ongeveer samenvatten als TSO met muziekvakken erbovenop. Lange lesdagen, maar het is goed dat je dat al vroeg leert, want deze sector werkt nu eenmaal met lange dagen. Ik vond dat prachtig. Het was aan StArt, de muziekacademie van het Heilig Graf in Turnhout. Ik heb daar de mooiste tijden meegemaakt. Daarna ging ik toelatingsexamen doen aan het Conservatorium in Brussel. Dat duurt twee volle dagen. In de eerste ronde moet je twee songs brengen en een aangeleerde choreografie uitvoeren. Als je daarvoor slaagt, mag je naar de tweede ronde, waarin je opnieuw zingt en een monoloog moet brengen. Daarna hoor je of je de studie mag aanvatten. Klinkt streng, maar op zo'n auditie hoef je nog niet perfect te zijn. De bedoeling is dat ze jouw potentieel inschatten."

 

Kijkje in het Conservatorium

 

"Niet alles is hier happy-joy-joy, maar er wordt wel overal gezongen en gedanst. Soms hebben wij les in een lokaal, begint er in de gang iemand luidkeels te zingen en moeten we gaan vragen of het wat stiller kan. (lacht) Een drukke bende! Musical is een heel praktische studie. In mijn bachelor heb ik nog maar een tweetal examens voor theorievakken moeten afleggen. Ik ben wel enorm blij dat het afstandsonderwijs voorbij is. Dat was verschrikkelijk. Ik spreek er zelfs niet graag meer over, zo erg was het. We hebben massa's filmpjes moeten maken. Dat heb ik dan wel geleerd, da's het enige pluspunt. Je staat dan te dansen in een woonkamer waar eigenlijk geen plaats is, waar je je knie tegen de tafel stoot bij een pirouette... Sommige vakken konden we gewoon niet doen. Close harmony bijvoorbeeld; je kan geen koorzang oefenen via Zoom, dat gaat gewoon niet."

 

Hoofdrol als stage

 

"In het derde jaar van de opleiding moeten we auditie doen voor een stage. Musicalproducenten komen dan naar de school, om te kijken wat de studenten in hun mars hebben. Dan kiezen ze wie ze willen voor hun stageplekken. In de zomer kwam dan het bericht dat Deep Bridge Rent zou casten. We dachten: shit, dat is te laat voor onze stage, maar ik kreeg telefoon of ik geen auditie wou komen doen voor de rol van Mimi. Ik dacht: dat kan niet voor school, maar toen ze zeiden dat ze het misschien wel konden regelen dat ik die rol als stage kon doen, dacht ik: aha! Ik heb veel geluk gehad, want Stany Crets, de regisseur van Rent, was tijdens de stageaudities aanwezig op school, en hij had me ook al gezien in een kleine productie in het Fakkeltheater. Hij wist dus al wat ik kon. De juiste mensen, op de juiste plaats, op het juiste moment. Bovendien zijn mijn leerkrachten heel trots. Ze steunen me volop."

 

Previews, première & carrière

 

"Vorig najaar zijn er previews geweest van Rent. Dat was een prachtige ervaring. De cast hangt heel goed aaneen. Allemaal vrienden, zonder hiërarchie. Ik heb superveel bijgeleerd. Het is niet in een theater, maar in de Blikfabriek in Hoboken, een unieke locatie. Als ik eraan denk dat dat in september terugkomt, word ik heel gelukkig. Daarna zou ik graag in verschillende producties staan, maar niet alleen in musicaltheater. Dat is natuurlijk wat ik het liefste doe, maar ik zou ook graag eens iets inspreken, of een rolletje doen voor tv, of sketches... Een zo gevarieerd mogelijke job, want dat is wat het leven interessant maakt."

 

Tekst: Herbert De Paepe

 

Rent speelt vanaf vandaag op de industriële site van de Blikfabriek in Hoboken. Tickets: deepbridge.be


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84