Image
29/09/2022

GUIDO test de gloednieuwe Gentse Stadsbrouwerij Artevelde

Brouwerij Huyghe uit Melle, bekend van het succesbier Delirium, heeft eind augustus een nieuw paradepaardje geopend in het hart van Gent. In Stadsbrouwerij Artevelde, recht tegenover het Stadhuis, kan je voortaan terecht voor huisgebrouwen Gents bier.


"Hoewel Melle maar negen kilometer van Gent ligt, is het altijd mijn droom geweest om in het centrum van Gent te komen brouwen," zegt Alain De Laet, CEO van brouwerij Huyghe. "Vijf jaar geleden kreeg ik de kans om een voormalig politiecommissariaat te kopen, recht tegenover het Stadhuis. Na vijf miljoen euro investeringen en een heleboel kopzorgen zijn we fier dat we vanaf nu de Gentenaars kunnen verwelkomen in Stadsbrouwerij Artevelde."

Rebelse merknaam

"De merknaam Artevelde is al sinds 1985 eigendom van brouwerij Huyghe," aldus Alain. "Het was toen nog een amberbier, een variëteit die populair was tot het eind van de twintigste eeuw. Omstreeks dezelfde periode kregen we een grote hit in huis met Delirium en hebben we daardoor de ondersteuning van Artevelde afgebouwd. We hadden wel nog steeds de rechten op de naam, en die was natuurlijk perfect geschikt voor dit huidige project: een stadsbrouwerij in het hart van Gent. De naam verwijst naar Jacob van Artevelde, een historische figuur die perfect het rebelse karakter van de Gentenaar belichaamt."

Brouwketels in Gent

In maart van dit jaar was het al een spectaculair zicht toen een enorme kraan de gloednieuwe brouwketels over het dak van het gebouw hijste. "We hebben gekozen voor het allerbeste brouwmaterieel," zegt Alain, "van het Duitse merk Caspary. De ketels kunnen 10 hectoliter per jaar produceren. Op termijn zullen we daarmee experimenteren - weliswaar binnen bepaalde grenzen, want als klassieke brouwerij zijn wij niet geïnteresseerd in extreme smaakexperimenten - maar voorlopig houden we het bij twee huisbieren (zie kader). De eerste drie maanden zal je die bieren exclusief in Stadsbrouwerij Artevelde kunnen drinken. Daarna zullen we ook andere Gentse cafés bedienen. Wie benieuwd is, verwachten we dus eerst en vooral aan de Botermarkt om te komen proeven. Kom maar af!"

De 2 nieuwe bieren van Artevelde

Alain krijgt een guitige blik in de ogen op het moment dat hij de naam van zijn twee nieuwe bieren onthult. "Als je wijs wil zijn, dan moet je een Leute bestellen. Maar als je leute wil hebben, dan drink je beter een Wijze!"

1) Artevelde Leute

- blond bier van hoge gisting

- 6,2% alcohol

- 4 verschillende hopsoorten

- koriander en paradijszaad

- fris en fruitig, met granige afdronk

2) Artevelde Wijze

- sterk blond bier van hoge gisting

- 8% alcohol

- 4 verschillende hopsoorten

- kruidige neus doet denken aan wijn

- bloemig, licht gepeperd aroma en droogbittere afdronk

Een logo vol verhalen

Een nieuw bier heeft uiteraard een nieuw logo nodig. Dat van Artevelde is niet zomaar een logo, maar een heuse doodle in de vorm van een hoofdletter A, waarin niet minder dan 37 pictogrammen een typisch Gents verhaal vertellen, van de Leie tot het Gravensteen, van de kroon van Keizer Karel tot de draak op het Belfort, van de Gentse neuzekes tot de hoed van Pierke Pierlala en nog veel meer. En ja hoor, ook de studenten zijn vertegenwoordigd, met een academische pet en het silhouet van de Boekentoren van de Universiteit Gent.

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84