Image
10/10/2022

8 goede redenen voor een citytrip naar Regensburg

In het oosten van de Duitse deelstaat Beieren, aan de meest noordelijke bocht van de machtige Donau, ligt een parel van een middeleeuwse stad. Regensburg is beschermd werelderfgoed en absoluut een citytrip waard.


Regensburg is prachtig gelegen op de plek waar de Donau, de Naab en de Regen samenvloeien. De stad - die trouwens tjokvol studenten loopt - telt ongeveer honderdvijftigduizend inwoners en ligt aan de rand van het Beierse Woud. Het middeleeuwse stadscentrum werd grotendeels gespaard van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en behoort tot de best bewaarde van Duitsland. GUIDO geeft je 8 goede redenen om vandaag nog naar Regensburg te vertrekken.

1) Regensburg is een van de beste bewaarde middeleeuwse steden van Duitsland

Hoewel (of misschien juist omdat) in Regensburg een fabriek lag waar de beruchte Messerschmitt-gevechtsvliegtuigen werden geproduceerd, zijn er in de Tweede Wereldoorlog zo goed als geen geallieerde bommen gevallen op de middeleeuwse binnenstad. Gelukkig maar, want die is bijzonder goed bewaard, beeldschoon en sinds 2006 beschermd als werelderfgoed. Zowel het Stadhuis als de Stenen Brug dateren uit de twaalfde eeuw en zijn dus bijna duizend jaar oud, om je maar een idee te geven. In 1245 werd Regensburg een Vrije Rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk, wat betekent dat de stad werd vrijgesteld van belastingen en uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum. Een rijke stede dus, en dat blijkt uit de pracht van de middeleeuwse gebouwen die je vandaag nog altijd kunt bewonderen.

2) Regensburg is een levendige studentenstad

De Universität Regensburg is de grootste universiteit van de stad. Bizar genoeg, gezien de historische omgeving, is het een van de jongste universiteiten van Duitsland, want ze werd pas opgericht in 1962. De moderne campus, die 11 faculteiten en meer dan 20.000 studenten telt, is 150 hectare groot. Je vindt de Universität Regensburg in de wijk Galgenberg, een paar kilometer ten zuiden van de binnenstad. Haar campus grenst aan die van de Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg, op haar beurt goed voor nog eens 11.000 studenten. Je kan je voorstellen dat al dat studentengeweld ervoor heeft gezorgd dat Regensburg een uitzonderlijk groot aantal gezellige cafés telt.

3) In Regensburg proef je de meest historische worstjes van Duitsland

Wie naar Duitsland reist, en zeker naar Beieren, kan maar beter braadworsten lusten, want die zijn alomtegenwoordig. In Regensburg kan je van die op het eerste gezicht nogal banale culinaire activiteit een cultuurhistorisch gebeuren maken, want de Historische Wurstküche aan de voet van de Stenen Brug staat bekend (maar wordt door sommigen ook betwist) als het oudste continu geopende restaurant ter wereld. Toen de Stenen Brug in 1146 was voltooid, opende in het werfgebouw een restaurant. Het huidige stulpje op dezelfde locatie dateert uit de 17de eeuw en serveert heerlijke worstjes, gegrild op houtskool. Binnen zijn maar 35 zitplaatsen, maar er is een groot terras met gezellige houten banken.

4) In Regensburg kan je halve liters bier drinken aan de oevers van de Donau

Steek vanuit de Altstadt de Stenen Brug over naar het langwerpige eiland tussen twee Donau-armen, en onmiddellijk links tref je restaurant Alte Linde. Als je op zoek was naar typisch Beierse ambiance, met meisjes in Dirndl-kleed en jongens in Lederhosen-broek, dan ben je hier aan het juiste adres. Binnen is het restaurant een plaatje, maar als het weer het toelaat, moet je je absoluut buiten installeren, onder de lommerrijke bomen in de grote Biergarten. Je zit dan vlak aan de rivier, met een schitterend zicht op de historische brug en de skyline van de middeleeuwse stad aan de overkant. En laat dan de halve liters bier maar aanrukken! Als je het liefst bij pils houdt, bestel dan een Helles, maar ook een Weizenbier (tarwebier) is niet te versmaden. Onze tip voor de honger: de waarlijk enorme schnitzels.

5) Regensburg heeft een van de mooiste gotische kathedralen van Duitsland

De Dom van Regensburg (lokaal beter bekend als Dom St. Peter) is de enige gotische kathedraal in Beieren. Zelfs als kerken je niet bijster veel interesseren, moet je eens binnen gaan loeren (dat is sowieso gratis), want dit is een bijzonder indrukwekkend gebouw waaraan maar liefst acht eeuwen lang werd gesleuteld. De binnenruimte is 86 meter lang en 35 meter breed; de toren is 105 meter hoog. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de fabelachtige glas-in-loodramen en een akelige 'lachende engel'. De Dom is trouwens de thuisbasis van de Regensburger Domspatzen, het oudste jongenskoor ter wereld, opgericht in - hou je vast - het gezegende jaar 975.

6) Regensburg is rijk aan Romeinse overblijfselen

Nabij de Keltische nederzetting Radasbona werd rond het jaar 90 een Romeins fort gebouwd. Dat fort werd een kleine tachtig jaar later vervangen door een groter exemplaar: Castra Regina. Beide namen zijn meteen herkenbaar als basis voor de hedendaagse stadsnaam Regensburg. Hier en daar in de binnenstad zijn nog overblijfselen te vinden van de Romeinse constructies. De indrukwekkendste daarvan is de Porta Praetoria. 't Is misschien een beetje schrikken, want de oude Romeinse stenen zijn ingebed in een witgekalkt gebouw van latere datum. Toch moet je al helemaal tot in Trier reizen om in Duitsland indrukwekkendere Romeinse overblijfselen aan te treffen dan deze poort, dus geef je ogen de kost als je van klassieke geschiedenis houdt.

7) In Regensburg ligt een eeuwenoude brug waarover kruisvaarders hebben gemarcheerd

We hebben ze al een paar keer vernoemd: de majestueuze Stenen Brug over de Donau, alias de Steinerne Brücke. (Als je die benaming niet bijster origineel vindt, weet dan dat even verderop de IJzeren Brug ligt. Duidelijkheid über alles...) De constructie van de brug gebeurde tussen 1135 en 1146. Dat maakt ze zo oud dat er zelfs nog kruisvaarders overheen zijn gemarcheerd, onderweg naar Jeruzalem. Vandaag is het gelukkig een vredevol oord en wellicht de vaakst gefotografeerde brug van Duitsland. Loop zeker eens tot halfweg voor een schitterend panorama over de Altstadt, de torens van de Dom en der schönen blauen Donau.

8) In Regensburg vind je street art van bijna vijfhonderd jaar oud

Als je van de Stenen Brug rechtdoor de Brückstraße inloopt, loop je pal op een vroeggotisch stadskasteel. Dit heet het Goliathhaus, en de reden daarvoor is overduidelijk: op de gevel prijkt een enorme muurschildering van David en Goliath. Moderne street art om toeristen te lokken? Helemaal niet: dit schilderij dateert uit 1573, al is het in de loop der eeuwen uiteraard wel al verschillende keren gerestaureerd en bijgewerkt, de laatste keer in het begin van de 20ste eeuw. Binnen in het Goliathhaus vind je een theaterzaal (Turmtheater) en het sterrenrestaurant Storstad van de bekende chef Anton Schmaus.

REGENSBURG praktisch

Reis

Regensburg ligt op een goeie zevenhonderd kilometer van Brussel. Met de wagen doe je er - in optimale omstandigheden - zevenenhalf uur over. De trein gaat ongeveer even snel, met een overstap in Frankfurt. Flixbus leidt je langs Amsterdam, Leipzig of München, wat helaas een stevige omweg betekent (minstens 13 uur onderweg). De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van München.

b-europe.com

flixbus.be

brusselsairlines.com

Logies

Logeren in Regensburg is niet goedkoop, zelfs niet in een hostel. Als je in de Altstadt wil logeren, zal je minstens 100 euro voor een kamer moeten neertellen. Een alternatief is de goedkopere wijk Galgenberg, ten zuiden van het oude centrum, en dan logeer je meteen ook in de universiteitswijk. Voor wie echt elke euro in twee wil bijten: de dichtstbijzijnde camping (Azur) ligt aan de Donau, een kilometer of twee ten westen van de Stenen Brug.

booking.com

hotels.com

hostelworld.com

azur-camping.com

Vervoer

Het compacte historische centrum van Regensburg is heel makkelijk te voet te bezoeken. Sterker nog: er mogen bijna geen auto's in. Als je toch naar de verder afgelegen buitenwijken wil, kan je een stadsbus nemen (er rijden geen trams of metro). Er is ook een onnozel elektrisch treintje dat een stadsrondrit doet (Stadtrundfahrt) en op de Donau kan je boottochtjes ondernemen.

rvv.de

city-tour.info

schifffahrtklinger.de

Tekst: Herbert De Paepe


Comment

  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84